Ποιες ακριβώς απαιτήσεις θα είχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια χώρα στην οποία η ασφαλιστική νομοθεσία θα προέβλεπε ως ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης τα πενήντα χρόνια, με ελάχιστο εργασιακό βίο μια τριετία, και κανονικής συνταξιοδότησης τα εξήντα δύο;
Σίγουρα εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, με άμεση περικοπή των συντάξεων, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση των ορίων ηλικίας, όπως κάνει σήμερα για την Ελλάδα, απορρίπτοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης και μπλοκάροντας την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι φανταστικά, αφού συνιστούν το υπάρχον προνομιακό ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων του ΔΝΤ. Και όλα αυτά την ώρα που το Ταμείο απαιτεί από την Αθήνα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων πέραν των απωλειών 40% την τελευταία πενταετία για τους απόμαχους της δουλειάς και «βλέπει» ως εργασιακό ορίζοντα τα 67 χρόνια. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Φυσικά. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του ΔΝΤ, στη διεύθυνση αυτή.
Και εάν αυτά ισχύουν για τους «πληβείους» του Ταμείου, τα όσα προβλέπουν οι «όροι διορισμού» της Κριστίν Λαγκάρντ στο συμβόλαιο που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου του 2011, όταν και αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ξεπερνούν τα όρια της προκλητικότητας.
Καταραμένη… θέση
Η γενική διευθύντρια του «ευαγούς ιδρύματος» αμείβεται με 467.940 δολάρια ετησίως, με πρόβλεψη Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, αλλά και απαλλαγμένα από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος. Στα χρήματα αυτά προστίθεται και ένα επίδομα ύψους 83.760 δολαρίων, τα οποία καταβάλλονται χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης οποιουδήποτε παραστατικού.
Το πλέον εξωφρενικό, όμως, είναι η δικαιολόγηση αυτών των ποσών από το Ταμείο: «[καταβάλλονται] προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί, προς όφελος του ΔΝΤ, ένα επίπεδο ζωής τέτοιο που να αρμόζει στη θέση της ως γενικής διευθύντριας, αλλά και στις ανάγκες εκπροσώπησής του». Η πρόβλεψη αφορά, «φυσικά», και τα επαγγελματικά ταξίδια σε «πρώτη θέση».
Τι άλλο; «Επιπλέον, θα πρέπει να αποζημιώνεται για εύλογες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την ψυχαγωγία και σχετίζονται άμεσα με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ταμείου». (βλ. τη διεύθυνση http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr11270.htm#term). Τέλος, το συνταξιοδοτικό της καθεστώς περιλαμβάνεται στους γενικούς όρους που αναφέραμε παραπάνω. Οσο για το επίπεδο ζωής των εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, το οποίο υποβαθμίζει δραματικά το Ταμείο με τα περίφημα «προγράμματα προσαρμογής», ούτε λόγος να γίνεται! Ισχύει απλά το «στην υγεία των κορόιδων».
* Πηγή των στοιχείων του ρεπορτάζ είναι το μπλογκ του Βρετανού οικονομολόγου Μάικλ Ρόμπερτς, συνέντευξη του οποίου φιλοξενήσαμε πρόσφατα στην «Εφ.Συν.» (http://www.efsyn.gr/arthro/monos-dromos-i-apeili-monomeroys-athetisis-to…).
Διαβαστε επισης: