AP PHOTO / VIRGINIA MAYO
Ολα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της ρήξης, έπεσαν στο χθεσινό τραπέζι της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τους κορυφαίους επιτελείς της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες. Η σύσκεψη διεξήχθη πριν από τη νέα συνάντηση τα μεσάνυχτα μεταξύ του πρωθυπουργού, της διευθύντριας του ΔΝΤ, του επικεφαλής της ΕΚΤ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Eurogroup και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν μέσα στη σύσκεψη ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο εκτίμησε ότι η στάση των θεσμών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ λειτουργεί ως πολιτική «τορπίλη» στη διαπραγμάτευση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μια γενναία «στροφή» των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Η «καταιγίδα» υφεσιακών μέτρων που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και τα οποία αφήνουν αλώβητα τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, μεγέθυνε επικίνδυνα το «χάσμα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, προκαλώντας τριγμούς στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Μικρή διορία
Oλες οι πλευρές έχουν πάντως αντικειμενικά μια άτυπη «διορία» μέχρι σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Εχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup για τις 14.00 ώρα Ελλάδος, ενώ, όπως συνηθίζεται, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euroworking Group. Με αυτά κατά νου, οι διαπραγματευόμενες πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ή σε ρήξη, μέχρι περίπου τις 12.00 ώρα Ελλάδος.
«Θέλουν να μας ρίξουν», ήταν μια από τις σκέψεις που εξέφρασε σε συνομιλητές του ένας εκ των παρόντων υπουργών στις χθεσινές συνεδριάσεις. Η αίσθηση αυτή έγινε μάλιστα πιο έντονη στους κυβερνητικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια του Eurogroup, στο οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε το ίδιο επιθετική και άτεγκτη, όπως εμφανίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σε αυτό το σκηνικό, οι σκέψεις για το ποια είναι η εγκεκριμένη «διέξοδος» από το κατ’ ουσίαν πολιτικό πρόβλημα επανέρχονται στις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές συζητήσεις. Οι παράμετροι των προβληματισμών είναι πολλές: ο χρόνος της προσφυγής στον λαό, το πολιτικό ερώτημα και διακύβευμα, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τρόμου που πιθανότατα θα στηθεί στον δρόμο προς την κάλπη, είτε αυτή είναι των εκλογών είτε του δημοψηφίσματος.
Πέραν αυτού, οι πιέσεις από την Κουμουνδούρου αυξάνονται κατακόρυφα, όπως φάνηκε και από το κλίμα που επικράτησε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελευταία ευκαιρία
Δεν αποκλείεται πάντως η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκινά αύριο, να καταλήξει την Παρασκευή σε νέα σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, σε μια ύστατη προσπάθεια για ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Η προσπάθεια αυτή πάντως θα λειτουργήσει αντικειμενικά ως επιπρόσθετη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ώστε να υποχωρήσει ενώπιον των ανορθολογικών πιέσεων των δανειστών.