Ανακούφιση από το χρέος της και διαγραφή χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή του, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας, μεγαλύτερο από αυτό που ζητάει το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι προκαλούν οικονομική ασφυξία.
Η Ελλάδα, μόνο με διαγραφή χρέους 100 δισ. θα έχει μία ευκαιρία να ξεφύγει από την εντεινόμενη ύφεση σύμφωνα με το κορυφαίο think-tank, ενώ στην ανάλυση του ινστιτούτου, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι επιπτώσεις από την αύξηση στον ΦΠΑ και οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι καταστροφικές.
Στο τέλος του 2016 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2007 και κατά 7% πριν από την είσοδό της στη νομισματική ένωση το 2001. «Δεν βλέπουμε να επιστρέφει η Ελλάδα στα επίπεδα που ήταν όταν μπήκε στο ευρώ, πόσο μάλλον στα επίπεδα πριν από την κρίση» λέει στην Telegraph, αναλυτής του ινστιτούτου.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να φθάσει στο 130% του ΑΕΠ από το 186,9% που υπολογίζεται για αυτό το χρόνο, ενώ η εν λόγω έρευνα, προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα παραμείνει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η επιστροφή στα επίπεδα που ήταν πριν από την είσοδο στο ευρώ εκτιμάται ότι θα συμβεί το πρώτο μισό του 2023.
«Πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στη μεγάλη ύφεση του 1920 για να δούμε οικονομίες να έχουν χτυπηθεί τόσο σκληρά από την ύφεση» λέει ο Simon Kirby, επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου.
Η προοπτική να επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, το ερώτημα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ θα επιμείνουν, αναφέρει το Ινστιτούτο.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι αυτοκαταστροφικοί βυθίζοντας την οικονομία ακόμη περισσότερο στην ύφεση, με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, επιβαρύνοντας την παραγωγή κατά 0.25% αυτό το έτος και 1% το 2016 και 2017, ωστόσο η Ελλάδα, έχει αντιδράσει στις αυξήσεις του ΦΠΑ κυρίως στο σημαντικό θέμα του τουρισμού και πλήγμα στον τουρισμό θα επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στην συνολική οικονομία.
Το ινστιτούτο τονίζει πως το κούρεμα του χρέους, είναι απαραίτητο όπως ανέφερε η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. η οποία προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των χρεών για 30 χρόνια και ειδικοί της εταιρείας συμβούλων Fathom, προειδοποιούν ότι πιέζοντας την Ελλάδα να σφίξει ακόμη περισσότερο τη ζώνη, θα προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία και θα αποδειχθεί μία άκαρπη στρατηγική για τους δανειστές.
«Η Ελλάδα είναι σε ύφεση πέντε χρόνια και θα παραμείνει σε ύφεση εάν αυτή η συμφωνία γίνει αποδεκτή και είναι πιθανό η ύφεση να γίνει ακόμη χειρότερη.Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον πάτο του βαρελιού για ακόμη 5 χρόνια ύφεσης ή και περισσότερα» λέει ο Erik Britton, διευθυντής της Fathom, προειδοποιώντας πως με αυτό το πρόγραμμα, οι δανειστές δεν θα πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ.
Πηγή φωτογραφίας: Guardian