«Οι επιλογές ήταν περιορισμένες, κάναμε ένα βήμα πίσω, βγαίνοντας όμως όρθιοι από το λάκκο των λεόντων», πρόσθεσε | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
14.08.2015, 08:46 | efsyn.gr
«Δεν θριαμβολογούμε, ούτε θρηνούμε γι’ αυτή τη δύσκολη συμφωνία, που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να φέρουμε με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το πρωί μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής, επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε σήμερα ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».
Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Υπογράμμισε ότι τη 12η Ιουλίου δεν υπήρχε η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας αλλά το δίλημμα ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα και σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ανέφερε ότι παρά το ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν και καραδοκούν για πισωγύρισμά της.
Είπε ότι άκουσε την πρόεδρο της Βουλής πριν και ότι είχε ζητήσει από τους συντρόφους του να του καταθέσουν μια εναλλακτική λύση, για να σχολιάσει: «Προφανώς αυτή δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί».
«Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικη».
«Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».
«Κάναμε ένα βήμα πίσω, βγαίνοντας όρθιοι από το λάκκο των λεόντων»
Με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη».
Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».
«Κατήγγειλα όσους θέτουν αυτό το ψεύτικο δίλημμα το 62% δεν σήμαινε “ναι” στη δραχμή» είπε σχετικά με το δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου. «Οι επιλογές ήταν περιορισμένες, κάναμε ένα βήμα πίσω, βγαίνοντας όμως όρθιοι από το λάκκο των λεόντων».
«Η ευχή σας για “τελευταία φορά Αριστερά” δεν θα πραγματοποιηθεί»
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι τον άκουσε να ζητεί από τον ίδιο και την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο πολιτικό παράδοξο, στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα, «αν δεν κάνω λάθος, προτρέποντάς με να πάω σε εκλογές».
«Αν δεν κάνω λάθος κ. Μεϊμαράκη», είπε, «μη λέτε τόσο εύκολα από το βήμα της βουλής τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».
Και πρόσθεσε: «Η ευχή σας για “τελευταία φορά Αριστερά” δεν θα πραγματοποιηθεί. Θέλετε – δεν θέλετε, θα έχετε την Αριστερά για πολλά χρόνια να ανοίγει δρόμους από τη διακυβέρνηση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του λαού».
«Αυτοί οι δρόμοι δεν εξαντλούνται στη σύγκρουση με τους έξω αλλά έχουν πεδίο δόξης λαμπρό και στη σύγκρουση εντός», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στήριξη από Γιούνκερ, Ολάντ και Πιτέλα αναμένει η κυβέρνηση
Η ψήφιση του μνημονίου 3 στον διεθνή Τύπο