Η παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης στον δήμο πήρε νέα παράταση καθώς ο Θ. Δρίτσας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σχέδιο, για διαβούλευση αμέσως μετά τις εκλογές
27.08.2015, 20:21 | efsyn
Χριστίνα Παπασταθοπούλου, Δημήτρης Τερζής
Νέα παράταση παίρνει για ακόμα μια φορά το μείζον ζήτημα για τους πολίτες της Πάτρας σχετικά με την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης στον δήμο. Το θέμα παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, αφού χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Προγραμματικής Συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) και του Δήμου Πατρέων.
Το σχέδιο εστάλη στον δήμαρχο Πατρέων και στους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να το μελετήσουν και να υπάρξει διαβούλευση αμέσως μετά τις εκλογές και πριν υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Ωστόσο, αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τον Δήμο Πατρέων, τις οποίες εξέφρασε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης. Εμφανίστηκε αντίθετος με το σχέδιο, διότι όπως είπε δεν εξυπηρετεί σε καμιά περίπτωση το αίτημα για τη συνολική παράδοση του παραλιακού μετώπου.
Υποστήριξε ότι αυτό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο, είναι η παραμονή του μετώπου στον ΟΛΠΑ, μια εταιρεία που έτσι κι αλλιώς διαχειρίζεται χρόνια την περιοχή. Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει πως το μέτωπο προορίζεται για επιχειρηματική δράση και εμπορική εκμετάλλευση και συνεχίζει το καθεστώς διαχωρισμού της πόλης από την παραλία της.
«Είναι μια περιοχή κρίσιμη για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας, που αποτελεί “φιλέτο” χρόνια τώρα για επιχειρηματικές δράσεις», εξήγησε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ζήτημα διεξόδου ζωής των πολιτών, ζήτημα αναψυχής για τους 300.000 κατοίκους της Πάτρας και το προτεινόμενο σχέδιο δεν εξυπηρετεί όλα αυτά».
Στη σύμβαση, η οποία έχει τριετή διάρκεια, καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠΑ και Δήμου Πατρέων για την επίλυση του ζητήματος της λιμενικής ζώνης, γεγονός που βρίσκει αντίθετους τους Πατρινούς, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν περαιτέρω εκμετάλλευση της διεκδικούμενης περιοχής από τον ΟΛΠΑ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώροι που ορίζονται και περιγράφονται στο άρθρο 3 (π.χ. γήπεδα), είναι κοινόχρηστοι και δεν αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους, ωστόσο η διαχείρισή τους θα παραμείνει στον ΟΛΠΑ.
Η πρόσβαση
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, είναι ένα θέμα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Η χρήση του παλιού λιμανιού απέκλειε την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσά τους. Με την κατασκευή του νέου λιμανιού υποτίθεται πως το πρόβλημα θα λυνόταν.
Το 2012, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, υπέγραψε τη Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης του μετώπου στον δήμο, ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν υπέγραψε οριστική παραχώρηση της περιοχής στη δημοτική αρχή, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που δόθηκαν.