EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση από «μηδενική βάση» των καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ (η Ενωση των γνωστών Ομίλων που κατέχουν τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και παράλληλα έχουν καταλάβει και διαχειρίζονται μέσω της Digea το τηλεοπτικό σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας) κυκλοφόρησε ένα non paper με την πλήρη παράθεση των επιχειρημάτων της κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τα ΜΜΕ.
Σήμερα η Ν.Δ. επισήμως παρουσίασε τις θέσεις των καναλαρχών δίνοντας στη δημοσιότητα περίληψη του non paper κειμένου των βαρόνων της διαπλοκής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπραξε τίποτα για την κατάσταση στα ΜΜΕ και υπογράμμισε τα εξής:
«Η μόνη πολιτική που ασκήθηκε ήταν αυτή της κατασυκοφάντησης της ανεξάρτητης αρχής αρμόδιας για θέματα τηλεπικοινωνιών, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ), και η προσπάθεια χειραγώγησής της. Μοναδικό δείγμα γραφής το Σχέδιο Νόμου για την «αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης…» που δόθηκε στη διαβούλευση, και ευτυχώς δεν προχώρησε, αφού εισάγει μια σειρά διατάξεων, οι οποίες, καταστρατηγούν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, λειτουργούν αναχρονιστικά, δημιουργούν αναρχία και σύγχυση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, στηρίζουν το κρατικό μονοπώλιο, ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης, και ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Η σημερινή θέση της Ν.Δ. για τα ΜΜΕ έρχεται ως συνέχεια του απίθανου deal που είχε πραγματοποιήσει η συγκυβέρνηση (Σαμαρά, Βενιζέλου) με τους καναλάρχες για την Digea, και με όσα είχαν υποστηρίξει οι ενωμένοι καναλάρχες σε κείμενό τους στις αρχές Αυγούστου ότι «η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπέρ των προτεινόμενων ρυθμίσεων δεν συνάδει με το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής εποχής· ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ρυθμισθεί ήδη σε απόλυτη αρμονία με τις κοινοτικές οδηγίες και το οποίο η ίδια η πολιτεία έχει υιοθετήσει όπως υποχρεούται ως μέλος της Ε.Ε.». Όσα είπαν, θα ήταν ίσως λογικά αν είχαν γίνει έτσι και κυρίως αν τα έλεγε… κάποιος άλλος. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea είναι το ίδιο πράγμα. Τόσο στην ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και στην Digea, οι βασικοί παίκτες ή μέτοχοι είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANT1, ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ιδιοκτησίας των γνωστών και «μη εξαιρετέων» (στην κυριολεξία, αν και θα έπρεπε να εξαιρούνται από τα τηλεοπτικά μέσα) Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά.
Οπως λένε λοιπόν, οι καναλάρχες και επαναλαμβάνει στο πρόγραμμά της σήμερα η Ν.Δ., αυτά που θέλει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εφόσον τον Φεβρουάριο του 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.
Αλλά πώς φτάσαμε στην ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης; Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού». Η Digea κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» διότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου. Το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, που συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!
Ύστερα εξασφάλισαν ότι μέσα στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα υπήρχαν όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει.
Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της. Ωραίοι νεοφιλελεύθεροι…
Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό» – «δημοπρασία», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea σε καλή τιμή. Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το «έγκλημα», υπήρχε πρόβλεψη ότι αν έρθει ένας μόνο στη «δημοπρασία» την κερδίζει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Ωραίες οι προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ. για τη λειτουργία των καναλιών, καλή η προσπάθειά της να εμφανιστούν οι βαρόνοι των ΜΜΕ ως θύματα του αριστερού «ολοκληρωτισμού», αλλά οι πολίτες δεν είναι τόσο βλάκες.