«Αν ήμουν Ελληνας πολίτης, θα ψήφιζα οπωσδήποτε ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ερβέ Φαλτσιανί
16.09.2015, 07:36 | efsyn
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης
Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο Γαλλοϊταλός εξπέρ της πληροφορικής στην τράπεζα HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τη λίστα με χιλιάδες ονόματα καταθετών που φέρονται να έχουν μεταφέρει και αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό, μιλά για τον αγώνα του κατά της φοροδιαφυγής και παίρνει ανοικτά θέση για τις ελληνικές εκλογές: «Αν ήμουν Ελληνας πολίτης, θα ψήφιζα οπωσδήποτε ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην αποκλειστική αυτή συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι θα ήταν μια «ρεαλιστική επιλογή».
Θεωρεί χρήσιμη τη συνεργασία του με τους Ελληνες εισαγγελείς που συνάντησε πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι και, αναφερόμενος στο Αλέξη Τσίπρα, τονίζει: «Εχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία. Είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».
• Ηταν χρήσιμη η πρόσφατη συνάντησή σας με τους Ελληνες εισαγγελείς στο Παρίσι;
Βεβαίως, για πολλούς λόγους. Και πρώτα από όλα, σε ό,τι αφορά τις έρευνές τους μπορέσαμε να αναφερθούμε σε μια σειρά από σημεία και ζητήματα, στα οποία χωρίς τη βοήθειά μου θα τους ήταν πιο δύσκολο ή και αδύνατον να γίνει αναφορά, διότι οι δικαστικοί αυτοί είχαν στα χέρια τους μόνον ένα μικρό μέρος των συνολικών πληροφοριών.
• Οι Ελληνες την Κυριακή ψηφίζουν. Πιστεύετε πως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι καθοριστικής σημασίας το να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή, αντιθέτως, μια ενδεχόμενη υπερίσχυση της Δεξιάς;
Σαφώς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία, με διαχωρισμό των εξουσιών. Είμαστε άνθρωποι και, ακόμη και μέσα σε μια εξουσία σαν τη δικαστική που είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική, υπάρχουν ιθύνοντες που έχουν πολιτικές προτιμήσεις.
Ολα όσα ισχύουν για τους άλλους, στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο εμφανή. Θεωρώ ότι σήμερα, στην Ελλάδα, συναντάμε παντού την πολιτική.
• Δηλώσατε ότι πριν από τους τελευταίους μήνες -όλα τα περασμένα χρόνια, δηλαδή- από την Ελλάδα δεν σας είχε ψάξει κανείς για συνεργασία. Πρόσφατα, δηλαδή, υπήρξε μια αλλαγή πορείας, μια νέα βούληση;
Ναι, και αυτό έγινε σαφές αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση. Πριν από εκείνη τη στιγμή, οι μόνες μου επαφές με την Ελλάδα ήταν σε επίπεδο συνεντεύξεων με δημοσιογράφους.
Αυτό αποτελεί αδιάψευστο γεγονός. Εστω και αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ακόμη πολύ δύσκολο να γίνει ανοικτή αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην Ελλάδα η κατάσταση άλλαξε με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο.
Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά στη χώρα σας η βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμβάδισε με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Πώς βλέπετε τη συνέχιση του αγώνα σας κατά της διαφθοράς και της αδήλωτης ή παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό;
Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με αναφορά όχι μόνον στην τιμωρία όσων έχουν ήδη παραβιάσει τον νόμο, αλλά και στην πρόληψη για το μέλλον. Για παράδειγμα, το «Plan Β» του Βαρουφάκη προέβλεπε ένα εναλλακτικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής.
Ενα σύστημα εναλλακτικό σε εκείνο που χρησιμοποιούν οι πιστωτικές κάρτες. Υπάρχουν, δηλαδή, παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν με «γλυκό», μη τραυματικό τρόπο, με μια στρατηγική που να φράζει τον δρόμο στη φοροδιαφυγή από την πηγή. Τα σχέδια αυτά συνεχίζονται και νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο θέμα της όλης υπόθεσης. Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νόμοι, αλλά και οι ίδιες οι δομές μεγάλων επιχειρήσεων που κάποιοι τις επινόησαν για να πληρώνουν όσο γίνεται λιγότερους φόρους.
• Οι Ελληνες εισαγγελείς που συναντήσατε πρόσφατα έχουν κατανοήσει, πιστεύετε, την όλη σας αυτή σφαιρική προσέγγιση;
Πρέπει να πούμε τους δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουν την έρευνά τους από τον Αύγουστο. Χρειάστηκε χρόνος, η έρευνα ξεκίνησε και αναπτύχθηκε. Κατάλαβα ότι είχαν βρει σημαντικά στοιχεία, στα οποία προσθέσαμε και νεότερα. Χωρίς, όμως, το θάρρος και την προσωπικότητα των δικαστικών αυτών δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα.
Τα πάντα, τελικά, εξαρτώνται και από το θάρρος των ανθρώπων.
• Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα αυτή, έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Τι γνώμη σχηματίσατε για τον ηγέτη της ελληνικής Αριστεράς;
Είχα σειρά επαφών με μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και βουλευτές του. Διαπίστωσα μια ξεκάθαρη, σαφέστατη βούληση να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Να μην υπερισχύσει μόνον ο ενθουσιασμός, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες, το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία από τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία ελπίζω να συνεχιστεί.
Με τον Ελληνα πρωθυπουργό έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία, ζήσαμε την ίδια πραγματικότητα, είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Η συνεργασία μου με την Ελλάδα, τους μήνες αυτούς, βασίστηκε στην αρχή του ρεαλισμού, του πραγματισμού. Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει ένα άνετο, ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ώστε να μην εξαρτηθεί το έργο του από μια σειρά συμμαχιών.
Ελπίζω, με τον τρόπο αυτό να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προέκυψαν, διότι μέχρι τώρα δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να κινηθούν αποτελεσματικά, όπως θα ήθελαν.
• Μπορεί να πει κανείς, δηλαδή, ότι αν ήσασταν Ελληνας πολίτης, στις εκλογές της Κυριακής θα ψηφίζατε ΣΥΡΙΖΑ;
Ναι, σαφώς. Θα ήταν μια ρεαλιστική, πραγματιστική επιλογή, όχι ιδεολογική. Για μια υπεύθυνη αλλαγή, με λογική και οπωσδήποτε με καλές προθέσεις. Και το λέω λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον την εμπειρία μου, αλλά την πραγματικότητα της χώρας σας.
• Θεωρείτε ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες παρατηρείται μεγαλύτερη τάση προς τη φοροδιαφυγή;
Υπάρχουν σαφώς νόμοι που αφήνουν περισσότερα περιθώρια στη φοροδιαφυγή. Και η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που πρέπει να θεωρηθούν πιο εκτεθειμένες. Θεωρώ ότι τα χρόνια στα οποία κυβέρνησε ο Μπερλουσκόνι αποτέλεσαν ένα μεγάλο πλήγμα, με έγκριση νόμων που δεν προστατεύουν επαρκώς τη χώρα.
• Σήμερα διαπιστώνετε κάποια αλλαγή;
Δεν θα το έλεγα. Επιμένω, όμως, ότι χρειάζονται εναλλακτικά σχέδια. Οπως τα συστήματα πληρωμής που οργανώνονται στην Ισπανία, σε δημοτικό επίπεδο, τα οποία μπορούν να φέρουν σημαντικές καινοτομίες, έστω και αν δεν αλλάξουν σε βάθος οι νόμοι και η πολιτική. Ακόμη και αν τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο, για παράδειγμα, δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, νομίζω ότι μπορούμε να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες και στην Ιταλία.
Εχουμε, δηλαδή, στη διάθεσή μας τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε παρελθόν ένα μεγάλο μέρος της υπάρχουσας φοροδιαφυγής.
• Είστε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το συνολικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας;
Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι προσπάθειες που κάνουμε φέρνουν αποτελέσματα. Και το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε. Η προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί δε ένα σημαντικό στήριγμα. Οσο για τη δικαιοσύνη, τώρα υπάρχει η δυνατότητα να της δοθούν όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, κάτι που είναι οπωσδήποτε βασικής σημασίας.
Ελπίζω ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στο επίπεδο των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και, κάποια στιγμή, και στη διοίκηση, με την παράλληλη συμβολή και την κάλυψη των κενών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα δημιουργηθεί ένα γενικότερο πλαίσιο που θα χρησιμεύσει και στα κράτη εκείνα τα οποία δεν συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Είναι, λοιπόν, μια προσπάθεια που συνεχίζεται, αδιάκοπα, σε διαφορετικά, συγχρόνως, επίπεδα.
Εδωσε και νέο «στικάκι» στους εισαγγελείς
Και νέα συνάντηση μετά τις εκλογές θα έχει ο Ερβέ Φαλτσιανί με τους Ελληνες εισαγγελείς, ύστερα από την πολύωρη κατάθεσή του την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη αυτή συνάντηση, ο Φαλσιανί παρέδωσε στους Ελληνες εισαγγελείς, και συγκεκριμένα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο, και στους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Τζούρα και Γιώργο Καλούδη, ηλεκτρονικό αρχείο (usb στικ) που περιελάμβανε στοιχεία τα οποία οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά αφορούν τουλάχιστον οχτώ πρόσωπα. Ακόμη, από το ηλεκτρονικό αρχείο φέρεται να προκύπτουν κοινά πρόσωπα και εταιρείες που, σε πολλές περιπτώσεις, έπαιζαν τον ρόλο διαμεσολαβητή στη διακίνηση χρηματικών ποσών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, πριν ακόμη μεταβούν στο Παρίσι και πάρουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλσιανί, είχαν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμού ενός συγκεκριμένου προσώπου. Αναμένεται να ακολουθήσουν και νέα ανάλογα αιτήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μαρ.Δ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: