Posted by sarant στο 12 Οκτωβρίου, 2015
Κατίλ ντεβλέτ, αυτό είναι το σύνθημα που διακρίνεται στο πανό, στη γιγαντιαία διαδήλωση που έγινε χτες στην Πόλη σαν απάντηση στην προχτεσινή διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, που άφησε πάνω από 100 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες, πολλούς σοβαρά, σε συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης.
Κατίλ ντεβλέτ ή, αν το προτιμάτε στα τουρκικά, katil devlet, θα πει «κράτος δολοφόνος», αλλά στα τούρκικα η σειρά των λέξεων είναι ανάποδα, δολοφόνο κράτος λοιπόν. Τη δεύτερη λέξη άλλωστε πολλοί θα την αναγνωρίσουν, αφού το τούρκικο devlet έδωσε το δικό μας δοβλέτι ή ντοβλέτι, που και σε εμάς το κράτος σημαίνει, αλλά σήμερα έχει πάθει τη συνηθισμένη δείνωση που παθαίνουν οι δάνειες λέξεις όταν αντικατασταθούν από την επίσημη, θεσμική ορολογία, κι έτσι λέγεται με διάθεση περιπαικτική ή μειωτική -μια συνηθισμένη φράση είναι «πάει με το ντοβλέτι», για κάποιον που υποστηρίζει πάντοτε την εξουσία, φράση που έχει ειπωθεί, ας πούμε, για διάφορους διανοούμενους ή πανεπιστημιακούς, να μην πούμε ονόματα.
Η άλλη λέξη, η πρώτη της φράσης, katil, δεν έχει περάσει στη γλώσσα μας, αλλά, παρόλο που εμείς εδώ λεξιλογούμε, θα σταματήσουμε εδώ τα λεξιλογικά -και θα συζητήσουμε για το φονικό που έγινε προχτές στην Άγκυρα.
Θυμίζω επιτροχάδην τα γεγονότα: Το Σάββατο, εργατικά συνδικάτα, ο Ιατρικός Σύλλογος και το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP είχαν καλέσει συγκέντρωση και πορεία στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τις συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και να ζητήσουν ειρήνη. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, σημειώθηκαν δυο ισχυρότατες εκρήξεις με αποτέλεσμα την εκατόμβη των θυμάτων. Η Τουρκία, να σημειώσουμε, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αφού την 1η Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές, ύστερα από την αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Πράγματι, στις 7 Ιουνίου το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 13%, να ξεπεράσει το θηριώδες όριο του 10% και να στερήσει από το κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν την αυτοδυναμία. Από τότε, στόχος του τουρκικού κράτους και παρακράτους είναι να εξοντωθεί το HDP. (Ο επικεφαλής του κόμματος, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τον Ερντογάν και έχει αποκλειστεί απο τα μεγάλα πανεθνικά κανάλια).
Ποιος λοιπόν είναι ο ένοχος του φονικού; Για μια μερίδα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού τύπου, πρόκειται για προβοκάτσια που την οργάνωσε το ίδιο το HDP για να αυξήσει τα ποσοστά του -όπως, λένε, είχε συμβεί και με τη βομβιστική επίθεση στο Ντιαρμπακίρ την προπαραμονή των εκλογών του Ιουνίου. Δεν χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο σε αυτή την ιταμή αντιστροφή της πραγματικότητας. Μια άλλη εκδοχή, που την προωθούν οι κάπως σοβαρότεροι κυβερνητικοί, δείχνει τζιχαντιστές για ενόχους -και χωρίς να αποκλείεται να είναι όντως τζιχαντιστές οι ένοχοι, πρόκειται για εκδοχή βολική, αφού θα δικαιολογούσε χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία.
Μπορεί να είναι και κάποια εθνικιστική οργάνωση ο ένοχος του φονικού ή, πολύ πιθανό, κάποιο από τα παρακλάδια του πολυδαίδαλου τουρκικού βαθέος κράτους και παρακράτους. Η πολιτική ευθύνη για την όξυνση του κλίματος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην τουρκική κυβέρνηση, που διεξάγει εκλογές κάτω από ανελεύθερες συνθήκες, με απαγόρευση εκπομπής πέντε αντιπολιτευόμενων καναλιών την παραμονή της φονικής επίθεσης.
Υπάρχουν βέβαια και τα θύματα – άνθρωποι προοδευτικοί, φίλοι της ειρήνης, που ειρηνικά αγωνίζονταν για τα πιστεύω τους, πολλές γυναίκες. Παραθέτω εδώ τα ονόματά τους, όχι όλα, όσα βρήκα, και εύχομαι η θυσία τους να δικαιωθεί.
1- Abdülkadir UYAN
2- Metin KÜRKLÜ
3- Gökhan AKMAN
4- Orhan IŞIKTAŞ
5- Yılmaz ELMASCAN
6- Gökmen DALMAÇ
7- Elif KANLIOĞLU
8- Hakan Dursun AKALIN
9- Ersin ADSIZ
10- Ayşe DENİZ
11- Fatma ESEN
12- Gülbahar AYDENİZ
13- Eren AKIN
14- Canberk BAKIŞ
15- Nizamettin BAĞCI
16- Kasım OTUR
17- Başak Sidar ÇEVİK
18- Resul YANAR
19- Mehmet Ali KILIÇ
20- Tekin ARSLAN
21- Sezen VURMAZ
22- Dilaver KAHARMAN
23- Umut TAN
24- Dilan SARIKAYA
25- Ali KİTAPÇI
26- İsmail KIZILÇAY
27- Muhammet DEMİR
28- Korkmaz TETİK
29- Onur TAN
30- Osman ERBASAN
31- Emine ERCAN
32- Vedat ERKAN
33- Seyhan YAYLAGÜL
34- Vahdettin ÖZGAN
35- Selim ÖRS
36- Ali Deniz UZATMAZ
37- Firdevs Tat DALMAZ
38- Günay DOĞAN
39- Berna KOÇ
40- Meryem BULUT
41- Binali KORKMAZ
42- Feyyaz DENİZ
43- Mehmet Zakir KARABULUT
44- Dicle DELİ
45- Leyla ÇİÇEK
46- Ebru MAVİ
47- Ziya SAYGIN
48- Metin PEŞMAN
49- Mesut MAK
50- Hacı KIVRAK
51- Gözde ARSLAN
52- Fevzi SERT
53- Uygar COŞKUN
54- Aycan KAYA
55- Aziz ONAT
56- Yunus DERİCİ
57- Hasan SANCALI
58- Veysel ATILGAN
59- Metin TESMEN
60- Fatma KARAKURT
61- Şirin KILIÇALP
62- Yusuf AKDAĞ
63- Çetin KÜRKLÜ
64- Gülhan Elmas CAN
65- Bilgen PARLAK
66- Nevzat SAYHAN
67- Kübra Meltem MOLLAOĞLU
68- İdil GÜNEYİ
69- Osman Turan BOZACI
70- Sevgi ÖZTEKİN
71- Sarıgül TÜYLÜ
72- Rıdvan AKGÜL
73- Nilgün ÇELİV
74- Mehmet Tevfik DALGIÇ
75- Emin AYDEMİR
76- İbrahim ATILGAN
77- Sabri ALMAN