«Δεν μπορούν να υπάρξουν κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παράταση για ένα χρόνο σε όλες οι υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν για φοροδιαφυγή ώστε να μην παραγραφούν, αλλά και την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κανάλια. Για την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, είπε πως πρόκειται για στείρα κριτική, που δεν συνοδεύεται από προτάσεις, ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο όσοι έλεγαν «ναι» σε μια χειρότερη συμφωνία. «Εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία τον Αύγουστο και αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα που τη συνοδεύουν», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Για τη διαφθορά τόνισε πως «όλοι θα ελεγχθούν και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».
Αναφερόμενος στα σενάρια περί κοινών περιπολιών Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο «πρώτον γιατί οι παραβιάσεις συνεχίζονται και δεύτερον γιατί οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη». «Η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να είναι παρά για τη διάσωση των προσφύγων» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πάντως ότι πρέπει να υπάρξει μια επιχειρησιακή συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. «Στη Σύνοδο, κάναμε σαφές ότι είναι ανάγκη να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια ώστε να πραγματοποιείται από εκεί η διαδικασία μετεγκατάστασης» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που έχουν οι χώρες υποδοχής. Σημείωσε μάλιστα την χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για τη δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση όσων χωρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυξημένων ροών.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι η Ευρώπη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα «μόνο όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στις αυλές της κεντρικής Ευρώπης». Άσκησε κριτική στις χώρες που έχουν «φοβική στάση» και «υψώνουν συρματοπλέγματα και απαντούν με βία στους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο». Από την άλλη, αντέτεινε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που δεν υψώνουν εμπόδια.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό κράτος έχει λάβει ελάχιστα κονδύλια, όχι εξαιτίας της μη προετοιμασίας, αλλά επειδή αυτά τα κονδύλια είναι για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. «Θα υλοποιήσουμε τα λεγόμενα hot spots αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι κέντρα ταυτοποίησης και θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμένουν το περισσότερο για δύο ημέρες εκεί και να αναχωρούν για τον προορισμό τους, που δεν είναι η Αθήνα» ανέφερε παράλληλα. «Στο μέτρο των δυνάμεών μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτής της κρίσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια, όπως οι πόλεμοι σε Συρία, Αφγανιστάν και Λιβύη.
Για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα ήταν γνωστά τον Αύγουστο που ψηφιζόταν η συμφωνία και δεν μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο όσοι έλεγαν «Ναι» σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία. Ακόμη υπογράμμισε τη στείρα κριτική που γίνεται καθώς κανένας από την αντιπολίτευση δεν καταθέτει προτάσεις. «Εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία τον Αύγουστο και αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα που τη συνοδεύουν», τόνισε και πρόσθεσε: «Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;». «Οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξεις και κύριο μέλημα θα είναι η προστασία των πολιτών» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμά μας». «Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα. Ο καημός σας είναι να ξαναβρεθείτε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά δεν θα το πετύχετε ούτε αυτή ούτε την επόμενη τετραετία. Για πολλά χρόνια θα μείνετε στην αντιπολίτευση. Κοιτάξτε να είναι εποικοδομητικά χρόνια», είπε προς την αντιπολίτευση.
Επιπλέον εξήγγειλε την άμεση κατάθεση το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. «Τηρούμε τη δέσμευσή μας και ελπίζω να το υπερψηφίσετε», είπε. Επιπλέον τόνισε ότι δεν θα παραγραφούν αλλά αντίθετα θα πάρουν παράταση για ένα χρόνο όλες οι υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν για φοροδιαφυγή. Λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσε τη σχετική τροπολογία. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στην Ολομέλεια την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η παράκτια ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους αυτής της υποβαθμισμένης περιοχής.
Ολόκληρη η ομιλία
Ακόμη για τα θέματα της διαφθοράς είπε πως «όλοι θα ελεγχθούν και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην υπόθεση του πόθεν έσχες των δύο υπουργών. «Δεν έχετε βρει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για διαφθορά. Δεχόμαστε την κριτική και τον έλεγχο αλλά να είναι στοιχειοθετημένη» τόνισε και πρόσθεσε ότι για να σταματήσει η άσκοπη συζήτηση θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. «Κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο», είπε ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σημείωσε με νόημα ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί». «Μην ψάχνετε για διαφθορά στην Αριστερά». «Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό θα βρεθεί απέναντι στον νόμο. Θα κυβερνήσουμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», επισήμανε, ενώ στις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης απάντησε: «Μην με προκαλείτε. Σε ποιες τσέπες πήγε το ένα εκατομμύριο ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens που δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ».
Επίσης, έκανε λόγο για διάψευση του επικοινωνιακού ορυμαγδού για νέα μέτρα. «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία» διαμήνυσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στα «ανοιχτά μέτωπα». «Κάναμε μία επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν», είπε και υπογράμμισε πως ο λαός έχει αποφασίσει ποιος θα διαχειριστεί τη δύσκολη συμφωνία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…