Το φερόμενο έλλειμμα στα ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς αγγίζει τα 650 χιλ. ευρώΟύτε μία ούτε δύο, αλλά συνολικά τέσσερις καταγγελίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τον αντεισαγγελέα Εφετών Πάτρας, Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίες αφορούν τα ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς.
Για τη μία απ’ τις τέσσερις καταγγελίες έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε ορισμένα από τα μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ αλλά και στον λογιστή της εταιρείας, για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας.
Ειδικότερα, η δίωξη αφορά την υπεξαίρεση φερόμενου ελλείμματος 650.000 ευρώ που έπρεπε να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό βάσει διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τα ΚΤΕΛ υποχρεούνται ετησίως να καταβάλλουν ποσοστό 5% από τα έσοδά τους.
Ομως το σημαντικότερο στοιχείο που συνδέει και τις τέσσερις υποθέσεις είναι το γεγονός πως όταν κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς, αρχειοθετήθηκαν όλες -και μάλιστα περισσότερες από μία φορά-, με αποτέλεσμα οι καταγγέλλοντες να απευθυνθούν στον Αρειο Πάγο, ο οποίος άρχισε έρευνα που ανέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ελέγχονται και οι δύο δικαστικοί (ο εισαγγελέας και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κεφαλονιάς) για το θέμα της αρχειοθέτησης των καταγγελιών, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Την τελευταία τριετία, τρεις μέτοχοι των ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στον εισαγγελέα, αλλά και σε μηνύσεις εις βάρος μελών της διοίκησης της εταιρείας για σωρεία παρανομιών.
Ειδικότερα, καταγγέλλουν τη μη απόδοση αποθεματικών ως όφειλαν από τον νόμο, την παράνομη επιμήκυνση των χιλιομετρικών αποστάσεων εκ μέρους συγκεκριμένων οδηγών, την εκμίσθωση του κυλικείου των ΚΤΕΛ με αδιαφανείς διαδικασίες και, τέλος, παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και παράνομο καταλογισμό υπερωριών σε εργαζόμενους που πρόσκεινται στη διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των αποθεματικών, όπως λένε, ενώ η εταιρεία εισέπραττε κανονικά τα χρήματα, δεν τα απέδωσε ως όφειλε στους ειδικούς λογαριασμούς, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών, και καταγγέλλεται πως μέλη της διοίκησης τα χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος.
Η καταγγελία που αφορά την επιμήκυνση χιλιομέτρων αναφέρει ότι η διοίκηση κανόνιζε για οδηγούς του περιβάλλοντός της δρομολόγια εντός του νησιού, χρησιμοποιώντας διαφορετικές χιλιομετρικές αποστάσεις και όρους βατότητας απ’ ό,τι όριζε ο νόμος, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι επιβάτες αλλά και το κράτος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα δρομολόγια αφορούσαν μεταφορά μαθητών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το κυλικείο των ΚΤΕΛ, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι παρανόμως έχει δοθεί προς εκμετάλλευση σε συγγενή ενός απ’ τους μετόχους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό προβλέπει πως οφείλει να το δουλεύει κάποιος εκ των μετόχων.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι από το 1996 και έπειτα ουδέποτε έγινε ανοιχτός διαγωνισμός -όπως ορίζει ο νόμος- για την εκμετάλλευση του κυλικείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε καφετέρια-μπαρ με πλήθος παρατυπιών να το βαραίνουν.
Τα έγγραφα
Κι ενώ τα αστικά δικαστήρια όλο αυτό το διάστημα δικαίωναν τους προσφεύγοντες, οι εισαγγελείς του νησιού δεν θεώρησαν σωστό να διερευνήσουν περαιτέρω τις υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να ασκηθεί δίωξη όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις.
Πέραν όμως αυτών, υπάρχουν πλήθος δημόσια έγγραφα από διαφορετικές υπηρεσίες τα οποία «φώναζαν» ότι στις καταγγελίες υπάρχει ζουμί, στοιχεία που επίσης δεν εκτιμήθηκαν από την εισαγγελική έρευνα. Ειδικότερα:
① Για την καταγγελία της παράνομης επιμήκυνσης των χιλιομετρικών αποστάσεων:
Εγγραφο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο οποίο αναγράφεται πως «το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει 9 και πλέον μήνες και το ΚΤΕΛ δεν έχει εκφράσει τη σχετική γνώμη του εγείρει σοβαρά ερωτήματα».
② Για την καταγγελία αναφορικά με την εκμίσθωση του κυλικείου:
Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπάλληλος της οποίας έκανε αυτοψία στον χώρο και ζητά «την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του υπεύθυνου του κυλικείου», αλλά και τη σφράγιση του καταστήματος από τον δήμο.
Να σημειωθεί ότι η εισήγηση κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς και αφορούσε παρανομίες υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το κατάστημα δεν σφραγίστηκε ποτέ.
③ Για την καταγγελία των αποθεμάτων που δεν καταβλήθηκαν:
Η απόφαση υπ’ αρ. 53/2014 του πολυμελούς Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς, που δικαίωνε τους καταγγέλλοντες για το θέμα, την οποία ο εισαγγελέας του νησιού πήρε στα χέρια του και παρ’ όλα αυτά αρχειοθέτησε για δεύτερη φορά τη σχετική καταγγελία που είχε κατατεθεί στο γραφείο του. (Είχε προηγηθεί άλλη μια αρχειοθέτηση πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.)
Την ίδια στιγμή, για ίδια υπόθεση στα ΚΤΕΛ Δράμας και για καταγγελία της ίδιας περιόδου, οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Εφετείο Κακουργημάτων (αριθμός βουλεύματος 81/2015).
④ Για επιμέρους καταγγελία ως προς τη λειτουργία παράνομου τουριστικού γραφείου υπό την ομπρέλα των ΚΤΕΛ:
Η απόφαση υπ’ αρ. 10/2015 του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου, σύμφωνα με την οποία «η παράνομη λειτουργία του τουριστικού γραφείου επέφερε ζημία η οποία έπληξε την εταιρεία (ΚΤΕΛ) και επέφερε μείωση της εταιρικής περιουσίας, συνεπεία της οποίας ζημιώθηκαν και οι μέτοχοι».
⑤ Για την καταγγελία για παράνομο καταλογισμό υπερωριών-παραβίαση εργατικής νομοθεσίας:
Αποφάσεις του Πλημμελειοδικείου Κεφαλονιάς και του Εφετείου Πάτρας, οι υπ’ αριθμ. 413/2012 και 369/2013 αντίστοιχα, με τις οποίες οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για τις ίδιες ή συναφείς πράξεις σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα κι ενώ εκκρεμεί ήδη η εκδίκαση και άλλης υπόθεσης για το ίδιο θέμα τους επόμενους μήνες. Ενώ λοιπόν φέρονται στις καταγγελίες ως υπότροποι, αυτό δεν στάθηκε ικανό για την άσκηση δίωξης και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.