23-10-2015 – 11:47πμ | altsantiri
Να τα δούμε τα πράγματα από την αρχή. Δηλαδή λίγο πριν την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
Από το 2010 λοιπόν, όταν οι κυρίαρχοι επιχειρηματίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών –και όχι μόνο- σταθμών εφάρμοσαν το δικό τους μνημόνιο στους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους κτλ).
Σχεδόν 5 χρόνια μετά, ο απολογισμός είναι τουλάχιστον τραγικός. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει αλλά οι υπολογισμοί αναφέρουν για συνολικές απολύσεις που φτάνουν στο 40-50% του προσωπικού και αντίστοιχο ποσοστό μειώσεων για όσους κατόρθωσαν να παραμείνουν στην εργασίας τους ή προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Παράλληλα βέβαια με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είχαν (και έχουν) να αντιμετωπίσουν την αυταρχικότητα σε θέματα ελευθερίας του λόγου, καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σταδιακή υποτίμηση της δουλειάς τους, παράλληλα με την καταστρατήγηση των συλλογικών κεκτημένων τους (πχ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας).
Όλα αυτά, δυστυχώς, αντιμετωπίστηκαν από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ με μια παθητική, σχεδόν μοιρολατρική στάση, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις προσπαθειών αντίστασης στον αρμαγεδδώνα που υπέστη ο κλάδος των δημοσιογράφων (και όχι μόνο).
Σήμερα, το Σωματείο των Δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ δηλαδή, παραμένει «ακέφαλη», σχεδόν 5 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποδεχόμενη την αδυναμία συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου.
Αλλά καθώς φαίνεται, η θέση –που προφανώς πλειοψηφεί- στους συσχετισμούς, δεν εμπόδισε το Σωματείο να εξαγγείλει απεργία για τους…καναλάρχες!
Πράγματι, μπορεί κάποιος να αναγνώσει σειρά παραλείψεων στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Άλλο αυτό όμως και άλλο να ενστερνίζεσαι τη θέση ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει νέες απολύσεις.
Διότι τότε, δυστυχώς, στοιχίζεσαι με τα επιχειρήματα των καναλαρχών.
Προσφέροντας το τέλειο άλλοθι για την επόμενη ημέρα.
Λ.Σ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γιατί δεν έπαιξε μουσική στο Γκαζάρτε;
«Μα γιατί;» διερωτήθηκε ο Ολάντ
Οι παρασκηνιακές κινήσεις «Ευρωπαίου» αξιωματούχου στα εσωκομματικά της ΝΔ
3 Σχόλια
Το πόσο σωστό είναι το νομοσχέδιο το κρίνεις από την αντίδραση των καναλιών και όσων εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους.
Έχουν καταντήσει πια τα κανάλια να είναι καθρέφτης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου: τα κοιτάζεις και αντιλαμβάνεσαι πως το είδωλο είναι ανάστροφο, πως η αλήθεια είναι διαφορετική από εκείνη που προβάλουν.
Ευχαριστούμε, τηλεοπτικοί σταθμοί, μας δείχνετε ξανά προς τα πού γέρνει η πραγματικότητα. Και είναι ένα μάθημα που – ευτυχώς – το έχουν μάθει όλοι εκτός από εσάς τους ίδιους.
Ενώ η “Ενημέρωση-Εξαγριωση ΕΠΕ” ξελαρυγγιαζεται καθημερινώς κατά του κράτους που διώχνει τίς επενδύσεις,όταν οι επενδύσεις έρχονται, αυτή φροντίζει ν’ απεργει.
Μοναδικό!!
✴✳❇❇✳✴
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ, και μην κοροϊδεύομαστε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ…., κατεβαίνουν σε απεργία, ναι μεν για τους καναλάρχες, γιατί εξαρτώνται απο αυτούς, αλλά για ένα θέμα που περνάει στο ντούκου στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών. Μέσα στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες υπάρχει άρθρο που υποχρεώνει τους Δημοσιογράφους που εργάζονται για το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) αλλά έχουν ταυτόχρονα και 2 με 3 ιδιώτες πελάτες να επιλέξουν υποχρεωτικά για ποιον θα εργάζονται, απο αυτή την ρύθμιση εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι ανταποκριτές του ΑΠΕ στο εξωτερικό όπου εκεί επιτρέπεται να είσαι ανταποκριτής σε περισσότερους ιδιώτες διότι το κόστος ζωής στο εξωτερικό δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα. Γνωρίζει η ΕΣΗΕΑ ότι υπάρχουν τουλάχιστον και το ξέρει πολυ καλά 2000 καταγεγραμμένοι άνεργοι δημοσιογράφοι και ακούστε για τα συμφέροντα ορισμένων που θίγονται κατεβαίνει στην απεργία.