tvxs ανάλυση | 09:41 | 31 οκτ. 2015
Οι εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία είναι κρίσιμες για τον ανακαθορισμό των πολιτικών συσχετισμών στην ευρωζώνη. Αν οι Σοσιαλιστές καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση (είτε με τους αριστερούς Podemos είτε με τους κεντρώους Ciudadanos) το ρεύμα της αντιλιτότητας θα ενισχυθεί σημαντικά και η αμφισβήτηση του δόγματος Σόιμπλε θα αποκτήσει νέα δυναμική.
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η στήριξη του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και προσωπική υπόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Το προεκλογικό αφήγημα του ηγέτη της ισπανικής δεξιάς είναι ότι χάρη στη διακυβέρνησή του άνοιξε για τη χώρα του ο κύκλος της ανάκαμψης και τα δύσκολα χρόνια περνούν πλέον στο παρελθόν. Η επαγγελία του σκιάζεται από τις σκληρές εικόνες των εξώσεων, που συνεχίζονται από το 2012 μέχρι σήμερα, με τους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν το ξεσπίτωμα να ασκούν ακόμη και βία σε βάρος των ανυπάκουων υπερχρεωμένων. Για τον Μ. Ραχόι είναι σημαντικό να φανεί ότι οι εξώσεις δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόστιμο, ότι συμβαίνουν παντού όπου υπάρχει κρίση, και τον δυσκολεύει στην επιχειρηματολογία του το γεγονός ότι δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα με την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα.
Το παράδειγμα της Μαδρίτης
Ηδη τον έχει δυσκολέψει η αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης που ακύρωσε το καλοκαίρι διαταγές έξωσης σε βάρος δεκάδων οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών σε τέτοιες εστίες. Η Μανουέλα Καρμένα έθεσε ως προτεραιότητα την υποστήριξη των προγραμμάτων στέγης σε μια χώρα όπου η φούσκα των ακινήτων και το σκάσιμό της είχε αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους.
Η Καρμένα ανέλαβε δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας τον Ιούνιο, αφού ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής, “Μαδρίτη τώρα”, συνήψε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές τερματίζοντας την κυριαρχία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στον δήμο αυτό, που κράτησε για 24 χρόνια.
Αν και ο συνασπισμός αυτός είναι ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από τους Podemos, όπως και πολλοί άλλοι δήμαρχοι από τη Βαρκελώνη ως τη Θαραγόθα, που ανέλαβαν καθήκοντα μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Για το κυβερών κεντροδεξιό κόμμα της Ισπανίας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να μην περιστρέφεται η προεκλογική συζήτηση γύρω από την ανεργία που παραμένει υψηλή, εφιαλτική στις νεαρές ηλικίες, ούτε γύρω από την κοινωνική καταστροφή που έφερε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Τον εξυπηρετεί η θεωρία του μονόδρομου που θα την ενίσχυε μια νίκη των πιστωτών επί του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πλειστηριασμών.
Κόκκινα δάνεια και κόκκινες γραμμές
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα παρά την πίεση που ασκείται από το “κουαρτέτο”. Οι πιστωτές δείχνουν αμετακίνητοι και αφήνουν να αιωρείται η απειλή ότι, αν δεν βρεθεί συμβιβασμός στα μέτρα τους στο θέμα των κόκκινων δανείων, θα καθυστερήσει η αξιολόγηση, θα περάσει η χρονιά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος “κουρέματος καταθέσεων” με βάση την κοινοτική οδηγία για το bail in που θα ισχύει από το 2016.
Εξάλλου, από την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παύει να ισχύει η ισχύς της απόφασης με την οποία αναστέλλονταν -λόγω των capital controls- οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η καταβολή εγγυοδοσιών, δικαστικών παραβόλων και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει δρόμος για εξώσεις και κατασχέσιες μισθών για χρέη προς το Δημόσιο. Στη ζώνη υψηλού κινδύνουν μπαίνουν περίπου 100.000 οφειλέτες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν μπει σε ρύθμιση ή δεν έχουν καταφέρει να την τηρήσουν.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Σε αγώνα δρόμου για ΦΠΑ στην εκπαίδευση και πλειστηριασμούς…
Μεϊμαράκης: Οι κόκκινες γραμμές έγιναν έντιμος συμβιβασμός