Γιώργος Καπόπουλος
Θα εξουδετερώσουμε το Ισλαμικό Κράτος πιο γρήγορα από την Αλ Κάιντα δηλώνει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Κάρτερ, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής». Η δήλωση Κέρι επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι όταν ο εχθρός είναι ορατός και ελέγχει συμπαγή γεωγραφικά περιοχή, είναι πολύ πιο εύκολος στόχος σε σχέση με αντάρτικες δυνάμεις ή ακόμη περισσότερο με τα υπόγεια δίκτυα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Το αυτονόητο υπογραμμίζει και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ότι δηλαδή άλλο είναι το πολιτικό κόστος μιας μονομερούς αμερικανικής εμπλοκής τύπου Ιράκ και άλλο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο πλευρό μονάδων του στρατού της Ρωσίας και της Γαλλίας. Επί έναν και πλέον χρόνο, 60 και πλέον χώρες υπό τον συντονισμό των ΗΠΑ υποτίθεται ότι έχουν ως στόχο την εξάλειψη του «χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, χωρίς σχετική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χωρίς την τυπική έγκριση της κυβέρνησης Ασαντ στη Δαμασκό. Τα αποτελέσματα επί έναν χρόνο πενιχρά, γιατί πολύ απλά, πριν αρχίσουν πραγματικό πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν τις ισορροπίες της επόμενης μέρας.
Η εμπλοκή της Ρωσίας τον περασμένο μήνα και τα τρομοκρατικά πλήγματα στο Παρίσι άλλαξαν το πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς λειτούργησαν ως «game changer», όπως συνηθίζουν να λένε στην αργκό τους οι στρατηγικοί αναλυτές.
Επόμενος κρίσιμος σταθμός για την προετοιμασία της τελικής μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους η επίσκεψη Ολάντ στο Κρεμλίνο την Τρίτη 24.11 και στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 26.11, συναντήσεις των οποίων η επικοινωνιακή αξιοποίηση κυρίως στη Γαλλία, που ζει στη σκιά του τρόμου, συνδέεται με ταχύτατη πρόοδο στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας συμμαχίας Ουάσιγκτον – Παρισιού – Μόσχας, η οποία δεν θα εξαλείψει μόνον το υβριδικό μόρφωμα τρομοκρατικής οργάνωσης – κρατικής εξουσίας που αυτοαποκαλείται χαλιφάτο, αλλά θα εγγυηθεί και τη σταθερότητα της επόμενης μέρας όχι μόνον στη Συρία αλλά και στο Ιράκ και θα εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.
Εξυπακούεται ότι Τεχεράνη και Ριάντ θα λειτουργήσουν ως περιφερειακοί υπεργολάβοι τής υπό εκκόλαψη μεσανατολικής «Εγκάρδιας Συνεννόησης» και ότι η Τουρκία δεν θα διανοηθεί να παρενοχλήσει ή να περιπλέξει την εξάλειψη της γεωγραφικής βάσης των τζιχαντιστών.
Πηγή: Προς το τέλος του «χαλιφάτου» | αρθρογραφια, αρθρογραφοι, γιωργος καποπουλοσ |