plagal 20:22 on November 22, 2015
Περιληψη: Λεμε οτι οποιος δε μαθαινει απο τα λαθη του παρελθοντος ειναι καταδικασμενος να τα ξανακανει. Το πρωτο βημα για να μαθουμε απο τετοια λαθη ειναι να αναγνωρισουμε ποια ακριβως ηταν.
Απ’ οσο βλεπω, η πρωτη αντιδραση πολλων στην αποτυχια του ηλεκτρονικου συστηματος ψηφοφοριας της Νεας Δημοκρατιας ειναι το χαχανο. Συμφωνοι, και μενα μ’αρεσει να σπανε τα μουτρα τους οι δεξιοι (ειδικα οι δεξιοι του επιπεδου “τα γκομπιουτερ μιλανε αρχαια ελληνικα”) αλλα μπορουμε παρακαλω να δουμε το πραγμα λιγο πιο ωριμα?
Πριν καναδυο χρονια εγινε ολοκληρη φασαρια στις ΗΠΑ με το φιασκο του healthcare.gov, τη σελιδα που εστησε η αμερικανικη κυβερνηση για να υλοποιησει το Obamacare. Μιλαμε για αποτυχια που κοστισε γυρω στα 1.7 δις(!) αμερικανικα δολαρια. Θελω να πω, η τεχνικη αποτυχια δεν ειναι ντροπη, συμβαινει και εις Παρισιους. Ντροπη ειναι αν το παθημα δεν γινει μαθημα. Και εκτος απο ντροπη, ειναι και κριμα αν χασουμε αυτη την ευκαιρια να μαθουμε ως κοινωνια πεντε πραματα.
Με ενα (πολυ επιφανειακο) ψαξιμο, βλεπω οτι αυτη τη στιγμη στις εφημεριδες και τα σοσιαλ μιντια κυριαρχουν οι συγκεχυμενες και αοριστες πληροφοριες και οι φημες για τα αιτια της τεχνικης αποτυχιας. Καταλαβαινω οτι ειναι νωρις ακομα αλλα το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανουν οι γραφειοκρατες της ΝΔ ειναι να συλλεξουν οσο το δυνατον περισσοτερες, σαφεις και ακριβεις πληροφοριες για το τι δουλεψε και τι πηγε στραβα. Ενα ελαχιστο παραδειγμα για τι ειδους πληροφοριες μιλαω. Στη συνεχεια, πρεπει να συνταξουν μια αναλυτικη τεχνικη αναφορα και να τη δημοσιευσουν.
Το χειροτερο που μπορουν να κανουν αυτη τη στιγμη ειναι να διωξουν τους συγκεκριμενους γραφειοκρατες και να ασχοληθουν με την …επικοινωνιακη διαχειριση της αποτυχιας (που νομιζω οτι αυτο ακριβως θα κανουν). Το χειροτερο θα ειναι δηλαδη αντι να επικεντρωθουν στο τι πηγε στραβα ωστε να εξαγουν συμπερασματα, να επικεντρωθουν στο πώς να διαχειριστουν την εικονα τους, πώς να ριξουν το φταιξιμο αλλου, κτλ. Ισχυριζομαι μαλιστα οτι ενα κομμα που θα ηταν διατεθειμενο να κανει αυτου του ειδους την αυτοκριτικη θα εστελνε το πολιτικο μηνυμα: “εμεις ξερουμε να ανακαμπτουμε απο αποτυχιες”. Ακομα περισσοτερο, θα εστελνε ενα ακομα πιο ισχυρο πολιτικο μηνυμα: “εμεις ξερουμε να κανουμε συγκεκριμενη αυτοκριτικη και αναστοχασμο”.
Ενα απο τα πιο πολυτιμα ντοκουμεντα της περιοδου της κρισης ειναι η απολογιστικη εκθεση του Δ. Σπινελλη που δημοσιευτηκε στο συνεδριο CAiSE το 2014. Σε αυτην ο ΔΣ περιγραφει τις εμπειριες του στη Γενικη Γραμματεια Πληροφοριακων Συστηματων, τι βρηκε, τι προσπαθησε να κανει, τι πετυχε και τι δε δουλεψε καλα. Χωρις αναγκαστικα να ειμαι σε θεση να κρινω το περιεχομενο, κατα τη γνωμη μου, τετοιες απολογιστικες εκθεσεις πρεπει να γινουν ο κανονας για καθε πολιτικο αξιωμα. Ακομα περισσοτερο, τετοιες εκθεσεις πρεπει να γινουν ψωμοτυρι στους φοιτητες σχολων που το αντικειμενο τους εχει σχεση (α) με τη δημοσια διοικηση, (β) με τα πληροφοριακα συστηματα, και (γ) με τη διαχειριση εργων.
Η Νεα Δημοκρατια μπορει να προσφερει πραγματικες υπηρεσιες στον τοπο απο τη θεση της αντιπολιτευσης: (α) δημοσιευοντας τις λεπτομερειες της αποτυχιας, και (β) βαζοντας στην ατζεντα τον επιστημονικο τροπο αντιμετωπισης των πολυπλοκων συστηματων (και των αναποφευκτων αποτυχιων τους) που βρισκονται στην καρδια των συγχρονων κοινωνιων. Δε θα με κανει να την ψηφισω (γιατι ειμαι κουμουνι και μαλιστα της διασπορας) αλλα θα με κανει να την εκτιμησω. Να πω την αληθεια, θα εκτιμησω και οποιαδηποτε πολιτικη δυναμη ή πολιτικο προσωπο τολμησει να πει οτι πρεπει να σταματησουν τα χαχανα για τις τεχνικες αποτυχιες των πολιτικων του αντιπαλων.
Απεντιξ: Τα συμπερασματα για την εργατικη ταξη και το λαικο κινημα
Η πολιτικη αριστερα εχει την ηθικη υποχρεωση να χρησιμοποιησει καθε μεσο για να πετυχει την οργανωση της αντεπιθεσης της εργατικης ταξης. Αρα αναγκαστικα πρεπει να παρει υποψη ολες τις τεχνολογικες δυνατοτητες της εποχης, να τις κρινει με βαση την αντικειμενικη τους αποτελεσματικοτητα και να τις χρησιμοποιησει εκει οπου εχει αποδεικτικα στοιχεια πως μπορουν να εχουν αποτελεσμα. Αυτο το θεωρω αυτονοητο καθηκον για πολιτικους χωρους που αναφερονται στον υλισμο και την επιστημονικοτητα της μαρξιστικης σκεψης. Μαλιστα, ειδικα αν ο σκοπος μας ειναι η αυτο-απελευθερωση του λαου, ολα αυτα πρεπει να γινονται ανοιχτα, ωστε να μπορει να αναδειχτει και εντελει να παρει το τιμονι η λαικη δημιουργικοτητα. Γιαυτο πιστευω οτι ειναι εξαιρετικα χρησιμο τα παραπανω να γινουν κοινη πρακτικη αναμεσα σε ολους οσους αναλαμβανουν θεσεις ευθυνης μεσα στο λαικο κινημα.
Αυτα.
Related
In “art attack”
In “τα ωραία”
In “europa”
One Comment
aris
– Πέσανε λοιπόνε τέσσαρες φωτοβολίδες στη Λεωφόρο το Σαββάτο.
– ΄Επεσε και το ψηφιακό σύστημα τσι εκλογές τση Ν.Δ. τη Κυριακή.
Στη πρώτη περίπτωση ήτανε σκάρτες οι φωτοβολίδες και φύανε στραβά και στη δεύτεροι μακάκες οι τεχνικοί και δε δουλέψανε τα δίκτυα!
– Ήτανε λέει ένας μετανάστης και μετά ένα χρόνο γυρνάει στο σπίτι του και βρίσκει τη δικιά του γκαστρωμένη.
Το σκέφτεται το ματασκέφτεται και άκρη δεν έβγανε οπότε σκέφτηκε να πάει να αρωτήσει το παππά.
Παππά μου του λέει το και το, πώς έγινε ?
Το σκέφτεται και ο παππάς και του λέει:
Γράμματα τσή έστελνες τέκνον μου?
Ούουου πολλά του απαντάει ο μετανάστης.
Ήτανε με αυτοκόλλητο κλείσιμο, ή τα σάλιωνες?
Τα σάλιωνα παππά μου.
Έ από το σάλιο γκαστρώθηκε τέκνο μου μην ανησυχείς.
Άμα φίλε μου μπορείς να βρείς τί κοινό έχουνε αυτές οι τρείς ιστορίες καλώς, αλλιώς τί το κουράζεις το ρημάδι σου, σταμάτα να γράφεις δεν το «έχεις» το αντικείμενο που λένε.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.