Στέλιος Κούλογλου
Ανταπόκριση
Είναι σαν να έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, αλλά χωρίς να έχει γίνει πραξικόπημα. Στους έρημους κεντρικούς δρόμους και έξω από δημόσια κτίρια υπάρχουν στρατιωτικά οχήματα. Τα μεγάλα καταστήματα είναι κλειστά, όπως τα μουσεία και τα σινεμά. Έξω από το Σοφιτέλ, ένα από τα κεντρικά ξενοδοχεία, μέτρησα έξι στρατιώτες και μια ειδική φρουρό, οπλισμένους σαν αστακούς. Στα Μακ Ντολαντς και τα Quick, μπορείς να φας χάμπουργκερ με τυρί και ασφάλεια: υπάρχουν τουλάχιστον 3 φρουροί, έξω από κάθε κατάστημα. Και οι περαστικοί, λιγότεροι ασφαλώς από τους 1000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας του Βελγίου, κοιτάζονται καχύποπτα. Μήπως ο άλλος έχει φάτσα Άραβα ή κουβαλάει κάποια περίεργη μεγάλη τσάντα.
Το Σάββατο η κυβέρνηση κήρυξε τις Βρυξέλλες σε κατάσταση συναγερμού, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και επικείμενη απειλή» και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κίνδυνος βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων από ενόπλους». Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επισήμως περισσότερες πληροφορίες, ούτε έχουν υπάρξει διαρροές στον τύπο. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάτι προετοιμαζόταν για το Σαββατοκύριακο; ‘H μήπως επιλέχθηκε να γίνουν για προληπτικούς λόγους οι ανακοινώσεις το Σάββατο, καθώς τόσο δραστικά μέτρα, όπως το το κλείσιμο του μετρό θα παρέλυαν την πόλη και τις οικονομικές δραστηριότητες τις καθημερινές; Σίγουρα κάποιες συνοικίες της πρωτεύουσας αποτελούν θερμοκήπια τρομοκρατών εδώ και χρόνια, αλλά μήπως η κυβέρνηση ήθελε να δείξει, πώς ό,τι και αν συμβεί, η ίδια παίρνει μέτρα; Άλλωστε τα αντίστοιχα που πήρε ο Γάλλος πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα, όπως η επέκταση της κατάστασης ανάγκης για 9 μήνες, επικροτούνται πάνω από το 90% των Γάλλων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ατυχή προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.
Το βέβαιο είναι ότι βελγική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα ουσιαστικά μέτρα που θα έπρεπε να πάρει, εδώ και χρόνια. Στη διάσημη πλέον συνοικία Μολενμπέκ, επειδή εκεί ζούσαν πολλοί από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις 13 Νοέμβρη, το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους φτάνει το 40%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κινείται γύρω στο 8%. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και στο Βέλγιο από το 2009 πολλαπλασιάσαν τα φαινόμενα περιθωριοποίησης των νέων της δεύτερης γενιάς μεταναστών που ζουν στην περιοχή, δημιουργώντας ακόμη πιο προσφιλές έδαφος για την εξάπλωση της εξτρεμιστικής ισλαμικής προπαγάνδας. Παρ’ ότι τουλάχιστον 800 νέοι Βέλγοι πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού στρατού στην Συρία και το Ιράκ, κανένα μέτρο δεν έχει υιοθετηθεί για την άρση της γκετοποίησης και την σταδιακή κοινωνική ενσωμάτωση της νεολαίας.
Αντίθετα, ακόμη και όταν το Βέλγιο δεν είχε κυβέρνηση για πολλούς μήνες, η αεροπορία του συμμετείχε στον βομβαρδισμό της Λιβύης επί ένα χρόνο, σε καθημερινή βάση. Είναι η επέμβαση στη Λιβύη που δημιούργησε τρομοκρατικές ομάδες στο γειτονικό Μάλι, όπου σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια ακόμη αιματηρή επίθεση, ενώ το Βέλγιο διατηρεί εκεί στρατιωτική παρουσία. Ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός Γκυ Φερχόφστατ, αρχηγός σήμερα των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, πολέμιος της κυβέρνησης Τσίπρα και φίλος με το «Ποτάμι», καλούσε με τις πύρινες ομιλίες του το 2012 την Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει στρατιωτικά και στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε ως αντίδραση την αναχώρηση προς την Συρία των εκατοντάδων νεαρών φανατικών Βέλγων ισλαμιστών.
Ακόμη χειρότερα αποτελέσματα έχουν οι στενές σχέσεις ανάμεσα στο Βέλγιο και τις δικτατορίες του Περσικού Κόλπου, ιδίως την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που χρηματοδοτούν ασύστολα το Ισλαμικό κράτος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέινερς, ταξίδεψε δύο φορές στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να κλείσει εμπορικές συμφωνίες. Μάλιστα, στα πλαίσια των επίσημων επισκέψεών του συναντήθηκε και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Nayef Al – Shaalan που καταδικάστηκε το 2007 από δικαστήριο στη Γαλλία σε 10 χρόνια φυλάκιση για εμπορία δύο τόνων κοκαΐνης (δεν πήγε φυλακή επειδή καμία συμφωνία έκδοσης δεν δεσμεύει τη Σαουδική Αραβία με τη Γαλλία).
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι το πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται στην Ευρώπη, συχνά μέσω της Τουρκίας. Κάπως έτσι το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστεί σήμερα η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία. Χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία που ήδη υπέστη την καταστροφή και το Βέλγιο που απειλείται, να έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους. «Η σχιζοφρένεια του Βελγίου απέναντι στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ», ήταν ο προχθεσινός τίτλος της εφημερίδας La libre Belgique. «Nα κηρύσσουμε τον πόλεμο εναντίον του φανατικού Ισλάμ την ίδια ώρα που σφίγγουμε τα χέρια με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας», «δήλωνε στην εφημερίδα Les Echos ο αρχηγός της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας,« είναι σαν να πολεμάμε τον ναζισμό καλώντας τον Χίτλερ σε τραπέζι».
Κατά τα άλλα, τα σχολεία και το μετρό θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Δευτέρα, σε μια παγωμένη από τον τρόμο πόλη. Πόσο όμως μπορεί να αντέξει μια κοινωνία συνηθισμένη στην ελευθερία και στην κατανάλωση, σε συνθήκες ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν αλλά πολιορκημένοι από τον φόβο; Tίποτα φυσικά δεν δικαιολογεί τη εγκληματική δράση των τρομοκρατών στο Παρίσι ή αύριο στις «αμαρτωλές» Βρυξέλλες, από κανένα και ιδίως από αυτούς που εκπορνεύουν τις γυναίκες στις πόλεις που καταλαμβάνουν, όπως τίποτα δεν δικαιολογεί τον βομβαρδισμό αμάχων στη Συρία, το Ιράκ ή την Λιβύη. Αν όμως δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των αιτιών της σημερινής διεθνούς κρίσης, είναι οι τρομοκράτες που επωφελούνται. Μήπως άλλωστε, προκαλώντας την επιβολή κατάστασης πολιορκίας στις Βρυξέλλες, δεν είναι αυτοί οι κερδισμένοι του Σαββατοκύριακου;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Η ένοπλη προπαγάνδα του «αγαπώ τον θάνατο, όπως αγαπώ τη…
Επάγγελμα: Mαχητής του Ισλαμικού Κράτους