Ποικίλες αντιδράσεις συνάντησε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και ενδεχομένως συναίνεση στο ασφαλιστικό και το προσφυγικό.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, επιδιώκει την στοιχειώδη συνεννόηση στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, ενώ επιθυμεί να ακούσει και τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.
Ενδεδειγμένη ημέρα για τη σύγκληση του Συμβουλίου είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
«Ξεδιπλώνει» την τακτική του
Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων με το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο αναζήτησης συναίνεσης για μείζονα θέματα.
Όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.», μία από τις σκέψεις ήταν το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αιχμή την επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπερ και εγένετο.
Οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Ισραήλ, αφορούσαν το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει μια τέτοια κίνηση, τη διάθεση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών να παραβρεθούν σε ένα τέτοιο συμβούλιο και τέλος το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.
Ο γενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε οι επιλογές που έχει μπροστά του το πρωθυπουργικό επιτελείο απαιτούν «προετοιμασία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα».
Προσφυγικό
Το έτερο «μείζον θέμα», το προσφυγικό ζήτημα, θα αποτελέσει το επίκεντρο της επόμενης φάσης για τον «εθνικό διάλογο» που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, δεν αποτελεί αμιγώς θέμα εσωτερικής διαχείρισης, εξ ου και οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενταθούν με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.
Η γερμανική ηγεσία διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στα «σκαριά» τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα κρατούν στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι η διεξαγωγή της προϋποθέτει προεργασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει αποτέλεσμα.
Προσθέτουν όμως ότι θα πρέπει να διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να σταλεί καθαρό το μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πως η λύση του απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική βούληση.
Περιμένει επίσημη πρόσκληση η Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μέσα στη δίνη των δικών της εσωτερικών προβλημάτων και ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση και μετά θα απαντήσει.
Ωστόσο, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ψάχνει για «συνενόχους», χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζονται εντελώς αρνητικοί.
Δύο «ναι» και ένα«όχι»
Ναι σε εθνική συνεννόηση για Προσφυγικό και τρομοκρατία. Προσχηματικός ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, δηλώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το Προσφυγικό, είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση», αναφέρει σε σχόλιο της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνοντας ότι έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης.
Επίσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το Ασφαλιστικό».
«Δεν μπορείς να κάνεις δύο φορές την ίδια απάτη»
Το Ποτάμι θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, σύμφωνα το Σταύρο Θεοδωράκη.
Σε ανάρτησή του στο facebook με τίτλο «Τα δανεικά τέλος» ο επικεφαλής του Ποταμιού διαμήνυσε ότι κόμμα τους θα προσέλθει στο συμβούλιο χωρίς ψευδαισθήσεις. «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του».
Πρόσθεσε ότι «λέγαμε πως πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους, και εκείνος έβαλε νέους φόρους, αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».
Με τον δικό του τρόπο σχολίασε ότι τι είχε πει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας: «Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».
«Όχι» από το ΚΚΕ σε ένα «διάλογο-παρωδία»
Πρόθεση διαμόρφωσης «κλίματος ψευδεπίγραδης συναίνεσης» καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος «σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα».
Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο:
»Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».
Το ΚΚΕ προσθέτει ότι επίσης ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».
Θα συμμετάσχει η Ένωση Κεντρώων
Η Ένωση Κεντρώων θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος.
«Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;», αναφέρεται.
Το non paper και η διάψευση
Εν τω μεταξύ, ένα ρεπορτάζ του Mega προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου έρχεται σε συνεννηόση με την Τρόικα, καθώς φέρεται να υπάρχει non paper των δανειστών, σύμφωνα με το οποίο το ασφαλιστικό είναι δύσκολη μεταρρύθμιση και απαιτεί ευρύτερη συναίνεση.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διέψευσε το κανάλι αναφέροντας: «Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητάει ο πρωθυπουργός