Το υπουργείο Ναυτιλίας θέλει να συμπεριληφθούν στη σύμβαση παραχώρησης η εξαίρεση 58 ακινήτων του ΟΛΠ και του πορθμείου Σαλαμίνας-Περάματος. | ΑΠΕ
30.11.2015, 18:42 | efsyn
Πέντε είναι οι βασικές παρατηρήσεις που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας στη σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, την οποία αναμένεται να αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο στη συνέχεια θα τη δώσει στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει, καθώς μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, αφού -όπως έχει δηλώσει το ΤΑΙΠΕΔ- η σύμβαση θα δοθεί στο Δ.Σ. του ΟΛΠ που και αυτό θα κάνει τις δικές του παρατηρήσεις.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το προσχέδιο της σύμβασης δεν έχει φτάσει στο Δ.Σ. του ΟΛΠ προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν καταγγείλει τον αποκλεισμό του Οργανισμού από τη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» οι πέντε βασικές παρατηρήσεις του ΥΝΑ είναι:
■ Να εξαιρεθούν τα 58 ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του ΟΛΠ, τα οποία βρίσκονται εκτός της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων επί των οδών Ασκληπιού-Παπαστράτου-Μαυρομιχάλη που στεγάζει σχολεία.
■ Να παραταθούν μέχρι το 2052 όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις των μισθωτών των χώρων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης ότι θα παραμείνει το καθεστώς που ισχύει σήμερα, δηλαδή να χρησιμοποιούνται οι χώροι της Ζώνης από τους χρήστες με τους ίδιους όρους και με τιμολόγια όχι αποτρεπτικά.
Ολα αυτά ζητούνται σε μια προσπάθεια προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (300 με 400) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ασχολούνται με τη ναυπηγοεπισκευή.
■ Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΠ.
■ Να δημιουργηθεί Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), η οποία θα υποδεχτεί όλες τις δημόσιες λειτουργίες του ΟΛΠ (αστυνόμευση, κανονισμοί στην ακτοπλοΐα, επιβολή προστίμων, θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια ασφάλεια κ.ά.) και δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε με νόμο το 2014 αλλά είναι ανενεργός, καθώς δεν έχει στελεχωθεί, αφορά όλα τα δημόσια λιμάνια της χώρας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημόσια διοίκηση.
■ Να εξαιρεθεί το πορθμείο Σαλαμίνας-Περάματος.
Δεύτερος αποτιμητής
Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή δημοσιεύματα έκανε γνωστό ότι έχει επιλεγεί ως δεύτερος ανεξάρτητος αποτιμητής για τον ΟΛΠ η American Appraisal Hellas από κοινού με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
● Τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΛΠ οργανώνουν ανοιχτή συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (είσοδος από την πύλη Ε2 του κεντρικού λιμανιού) και θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Μεράντζας και ο Γιάννης Κούτρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ ζητά στοιχεία για τη σύμβαση
Τα συμφέροντα Μελισσανίδη πονοκέφαλος για κατοίκους Κερατσινίου – Δραπετσώνας