Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
1η/δεκ/2015, 15:12 | efsyn.gr
Να κλείσει κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και να «εμψυχώσει» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που έπονται επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και μηντιάρχες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, απέκλεισε τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός και όχι τα παράκεντρα εξουσίας».
Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων
Επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα, σημείωσε «αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα» εννοώντας την ΚΟ της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε πως είναι «ουρά μιας παραλυμένης δεξιάς, που δε μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».
Ο πρωθυπουργός στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση τόνισε: «Να ξεχάσουν τα σενάρια τις αριστερής παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στο μηντιακό σύστημα που «ξεψυχά και βρυχάται» εξηγώντας πως «ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους».
Το μηντιακό σύστημα ξεψυχά γιατί επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες. Βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια.
Στο σημείο αυτό επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση «η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες».
Αναρωτήθηκε, γιατί δεν τολμούν; Το φοβούνται; Ποιους προστατεύουν; και τόνισε: «εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε αλλά δεν ξεχνάμε και εξηγούμαστε.
Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Μίνι απολογισμός
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης «κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις», λέγοντας: «καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία».
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε: «Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών».
Η διατήρηση του καθεστώτος των 100 δόσεων είναι πολλαπλά ευεργετική για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και για τα δημόσια ταμεία είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όπως διαψεύστηκαν και για τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».
Υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό έργο ανάφερε ότι τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις προβλέψεις για ύφεση στο 2,5% και αντίθετα, κάνουν λόγο για μηδενική ύφεση ή ακόμα και για οριακή ανάπτυξη εντός 2015.
Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση.
Μπορεί κανείς, είπε ο πρωθυπουργός, να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση πέτυχε μετά από συζητήσεις μηνών με διάφορες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, την δημιουργία ειδικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εξετάζει το πρόγραμμα που υλοποιείται στην χώρα μας.
Για να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος:
Πρώτον να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αποφύγουμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων που θα αποτελούσε πραγματικότητα αν δεν καταφέρναμε να τελειώνουμε εντός του 2015.
Δεύτερον να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει.
Και τρίτον μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων για τη διάσωση των Τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, «το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης.
Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμμτος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις.
Και εδώ πρέπει να κρατήσουμε ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου».
Το δικό μας πολιτικό σχέδιο για την ριζική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους.
Το πολιτικό σχέδιο
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, μιλώντας:
- για την ριζική αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας,
- για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους και της διοίκησης,
- για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,
- για την προστασία της εργασίας,
- για την στήριξη της απασχόλησης,
- για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής,
- για την προστασία των δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας,
- για την προστασία των κοινών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.
«Tο σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε «δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν» και προέβλεψε ότι οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται.
Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός: Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς. Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία, στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την στήριξη του ελληνικού λαού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκαθαρίζει σήμερα το θέμα της κυβερνητικής διεύρυνσης
«Παράθυρο» ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφήνει το Μαξίμου