Λιμενικό Σώμα
Τα βασικά τους αιτήματα που έχουν διατυπώσει και σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, τα οποία παραμένουν και οξύνονται επαναβεβαίωσε η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ (Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) Μηχανικών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στα προβλήματα της μετεκπαίδευσης προστέθηκε και η βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής βαθμολογιών μαθημάτων, με αποτέλεσμα να μην έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα των Β’ Μηχανικών και να έχουν βγει χειρόγραφα των Α’ Μηχανικών. Οι μηχανικοί-ναυτεργάτες έχουν επανειλημμένα επισημάνει πως χρειάζεται εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων με κορύφωση τη δημιουργία βάσης δεδομένων εκπαίδευσης και ύλης των μαθημάτων και των εξετάσεων με εργασίες.
Επίσης στα νέα μαθήματα στα οποία ενσωματώθηκαν και παλιά, δεν υπάρχουν βιβλία. Υποψήφιοι Α’ και Β’ Μηχανικοί που οφείλουν μαθήματα από προηγούμενους κύκλους με βάση το νέο κανονισμό μπορούν να δώσουν μέχρι 2 μαθήματα σε εμβόλιμες εξεταστικές με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει όλους τους κύκλους μαθημάτων.
Με την εφαρμογή του Π.Δ 141/2014, επιβάλλεται μέχρι 31/12/2016 η αναθεώρηση των διπλωμάτων και πιστοποιητικών και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δημιουργεί οξυμένο πρόβλημα στον επαγγελματικό προγραμματισμό των ναυτεργατών.Για το λόγο αυτό ζητούν κατ’ εξαίρεση για τους μετεκπαιδευόμενους του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, να γίνει παράλληλη και απογευματινή φοίτηση στα σωστικά λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχής.
Συνεχίζεται η μη καταβολή του επιδόματος φοίτησης στους προηγούμενους κύκλους σπουδών και για το λόγο αυτό επαναφέρουν το θέμα αλλαγής προϋποθέσεων για να καταβάλλεται το Δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε όλους τους μετεκπαιδευόμενους.
Ανάμεσα στ’ άλλα διεκδικούν:
1.Αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών του ΚΕΣΕΝ και του συστήματος αξιολόγησης και απουσιών των μετεκπαιδευόμενων.
2.Αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης με αλλαγή της διδασκόμενης ύλης και την πραγματοποίηση σεμιναρίων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας, αύξηση των εργαστηριακών ωρών με παράλληλη μείωση των θεωρητικών ωρών και αλλαγή του τρόπου των εξετάσεων.
3.Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στις εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους. Κατάργηση της πενταετίας που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των κύκλων.
4.Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της βιβλιογραφίας με την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Ανοικτή στην πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους.
5.Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 103 και λοιπών υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάση των πραγματικών αναγκών με προτεραιότητα σε μηχανικούς Ε.Ν.