Της Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου
Λένε ότι “ο γιατρός βλέπει τον άνθρωπο στην αδυναμία του, ο παπάς στον φόβο του και ο δικηγόρος στην ατιμία του”. Και τα τρία αυτά δεινά συνυπάρχουν στη φτώχεια. Η φτώχεια είναι η αιτία υποσιτισμού, επιδημιών, πολέμων, απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Είναι άδικο οι πλούσιες χώρες να υπαγορεύουν εντολές στις φτωχές για την προστασία του περιβάλλοντος όταν είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Δεν ξεχνώ το Διεθνές Συνέδριο της IPPNW στις ΗΠΑ το 1995. Έγινε σ’ ένα ωραίο κολέγιο στο Worcester MA. Έξω είχε ευχάριστη θερμοκρασία, αλλά σε όλα τα κτήρια το air condition δούλευε στο φουλ και χρειαζόταν να φοράμε σακάκι και κάλτσες μέσα στις αίθουσες, ενώ τα φώτα έμεναν αναμμένα μέρα – νύχτα ακόμη και στους εξωτερικούς διαδρόμους των κτηρίων. Επειδή ήταν καλοκαιρινή περίοδος, στον χώρο υπήρχαν κάποια αγόρια που εκπαιδεύονταν σε διάφορα σπορ. Στο σελφ σέρβις εστιατόριο μπορούσες να τα δεις να βάζουν στον δίσκο τους 10 διαφορετικά είδη χυμών, να τα δοκιμάζουν και να τα πετάνε. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά για ένα τμήμα των Αμερικανών. Τα παιδιά εκπαιδεύονται να πετούν τροφή, η οποία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες άλλων ανθρώπων. Το απελπιστικό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν λεφτά σε φιλανθρωπικούς μαραθώνιους για να καλμάρουν τη συνείδησή τους, αλλά δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.
Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον αν δεν διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο όριο επιβίωσης για τους φτωχούς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε από εκείνους να κρατούν τη γειτονιά ευπρεπισμένη. Αν δεν έχουν καθαρό νερό και τουαλέτες στα σπίτια τους, δεν μπορούν να τηρήσουν τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής. Αν δεν μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα, σίγουρα θα κάψουν το πλησιέστερο δέντρο. Η επιβίωση του κάθε ανθρώπου είναι πάντα η βασική προτεραιότητα.
Πρόσφατα βιώνουμε πολλές καταστροφές που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα. Κάποιοι κατηγόρησαν γι’ αυτό τους αγρότες που βάζουν φωτιές στα δάση για να δημιουργήσουν χωράφια για καλλιέργεια. Δεν είναι αλήθεια. Φυσιολογικά, το τροπικό δάσος δεν πυρπολείται εύκολα. Η αιτία των γιγάντιων πυρκαγιών είναι η κλιματική αλλαγή.
Ευχόμεθα η σύσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στο Παρίσι (COP21) να τολμήσει επιτέλους ένα βήμα για τη σωτηρία του πλανήτη. Εμείς οι ενεργοί πολίτες θα πιέζουμε συνεχώς για δίκαιη κατανομή των βαρών για το περιβάλλον, περιορισμό της σπατάλης και ολοκληρωτική στροφή σε καθαρή ενέργεια. Πιστεύουμε ότι είναι όχι μόνο εφικτό, αλλά και αναπόφευκτο.