TVXS Ανάλυση | 09:22 | 05 Δεκ. 2015
«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόταν σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε εξωθεσμικά κέντρα διαπλοκής και σε ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους. Ομως, ο δρόμος του καραβανιού είναι δύσβατος και αυτό το ξέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο καθημερινός πονοκέφαλος είναι η διαχείριση αρνητικών ειδήσεων, από την απειλή αποκλεισμού της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν μέχρι τον έλεγχο του πόθεν έσχες του υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Σταθάκη.
Το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση είναι ανοιχτό και θα απαντηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η ψήφιση του προϋπολογισμού 2016 και ενός ακόμη πακέτου προαπαιτούμενων μέσα στον Δεκέμβριο δεν θεωρούνται κρίσιμες δοκιμασίες για την κυβερνητική συνοχή παρά την οριακή πλειοψηφία των 153 εδρών. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου, με τη συναίνεση των πιστωτών και στη βάση της κυβερνητικής προσπάθειας να γίνει εξαντλητικός κοινωνικός διάλογος και να αξιοποιηθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αλλά οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, γιατί η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ άσχημη, ενώ δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων (τουλάχιστον των επικουρικών) και να μην περιοριστούν δραματικά τα δικαιώματα των συνταξιούχων του μέλλοντος.
Το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί γιατί η στάση τους θα διαμορφωθεί ανάλογα και με το βάθος των κοινωνικών αντιδράσεων.
Ευαίσθητο θέμα θεωρείται και η φορολόγηση των αγροτών, ενώ η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Δυο μήνες ακόμη
Η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για την τελική διαμόρφωση των μέτρων από την υπερψήφιση των οποίων θα κριθεί η πολιτική σταθερότητα.
Είναι βαρύ για καθέναν από τους 153 να πάρει πάνω του την ευθύνη κατάρρευσης της κυβέρνησης αλλά δεν είναι και απλό να συμφιλιωθεί με την ιδέα των μειώσεων εισοδήματος σε ανθρώπους που ήδη τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα.
Το δίλημμα, πάντως, μπροστά στο οποίο θα βρεθούν είναι ήδη σαφές: «Ναι» για να ξεκινήσει η συζήτηση απομείωσης του χρέους ή, διαφορετικά, καταρρέει η κυβέρνηση και όλη η προσπάθεια να περάσουμε απέναντι.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι, εφόσον αφήσουν πίσω τον κάβο του ασφαλιστικού, από τον Φεβρουάριο η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει γιατί θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους η οποία θα επιφέρει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι τα δύσκολα είναι τώρα και ότι από τα μέσα του πρώτου εξαμήνου 2016 θα αρχίσει να δημιουργείται η προοπτική της ανάκαμψης και επομένως θα συγκρατηθεί η κοινωνική δυσανεξία για τους φόρους και τις περικοπές. Για το λόγο αυτό άλλωστε θεωρούν πως οι αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις θα τα δώσουν όλα πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να συγκροτηθεί αναγκαστικά στη συνέχεια ένα ελεγχόμενο οικουμενικό σχήμα διαχείρισης της εξουσίας.
Η ατμόσφαιρα βάρυνε πολύ και απότομα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η απειλή εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι απέναντι από τους εταίρους και εγκαλείται για ανεπαρκή έλεγχο των συνόρων, την ώρα που οι κυβερνήσεις οι οποίες κλείνουν σύνορα δεν υφίστανται καμία σοβαρή όχληση και η Τουρκία που κερδοσκοπεί με τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών αντιμετωπίζεται ως περιφερειακή υπερδύναμη που πρέπει να δελεαστεί με ανταλλάγματα για να συνεργαστεί.
Οι ωδίνες της ΝΔ
Το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου (β γύρος) θα έχει ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ με την εκλογή ηγεσίας (εκτός νέου απροόπτου). Το πρώτο δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και το δίλημμα θα γίνει εξαιρετικά σκληρό αν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις στις τάξεις της συμπολίτευσης.
Το ενδεχόμενο της διάσπασης της ΝΔ είναι πάντα ανοιχτό και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Αν κερδίσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (καραμανλικό σύστημα) οι αντίπαλοί του θα βρουν πρόσχημα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης μόνο εάν δείξει διάθεση στήριξης της κυβέρνησης. Αν κερδίσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας τότε μπορεί και να φανεί αρκετό το επιχείρημα της στροφής προς τα δεξιά για όσους θελήσουν να κατέβουν από το τρένο, αφού δύσκολα θα γίνει ανεκτή από τους καραμανλικούς η αποκαραμανλοποίηση του κόμματος. Στην περίπτωση που κάνει την έκπληξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα μοιράσει την εσωκομματική εξουσία την επόμενη μέρα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Μουζάλας: Βάλαμε τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας…
Πάνω από 890.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2015 – 3600 οι…