Πολλά τα ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού | ICONPRESS
06.12.2015, 14:59 | efsyn.gr
Χωρίς απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2016 με την κυβέρνηση να στρέφει, πλέον, το ενδιαφέρον της στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για καίρια ζητήματα, όπως οι συντάξεις/ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και τα ενεργειακά.
Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους για τα επόμενα «αγκάθια» θα είναι αρκετά δύσκολες, ενώ το Μαξίμου διαμηνύει ότι θα κρατήσει σκληρή στάση, κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού. «Θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια κι αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.
Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι στόχος είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης παραμένει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ, στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες για στελέχωση του ΕΣΡ και έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, όμως, σε αυτό το ζήτημα χρειάζεται τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και ενδέχεται να υπάρξουν νέες συγκρούσεις.
Χωρίς απώλειες η ψήφιση του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός πέρασε «αναίμακτα» για την κυβέρνηση με 153 «Ναι» έναντι 145 «όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βαγιωνάς.
Το ενδιαφέρον, φυσικά, εστιάστηκε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
«Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού»
Στις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και στις επιδιώξεις, τους στόχους και τις δράσεις της κυβέρνησης που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με σταθερά βήματα και με προσήλωση στον στόχο… Με γνώση των δυσκολιών αλλά και με αποφασιστικότητα για τη δικαίωση… Με όπλο μας την αλληλεγγύη και τις αξίες μας. Με την κοινωνία στο πλευρό μας θα τα καταφέρουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει «το προεκλογικό παραμύθι» της κυβέρνησης, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως υποστήριξε, «αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου». Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ισχυρίστηκε ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού».
«Το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας». Αυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2016, ενώ απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες ψάχνει για συναίνεση. «Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως σε αυτόν είναι δύσκολο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην Υγεία, την Παιδεία, την Άμυνα θα πιάσουν τόπο «με δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητάς τους». Όπως υπογράμμισε μάλιστα, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συνομολογούν οι πάντες ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού έχει παντού «τρύπες».
Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει». Αναφερόμενος στο κόμμα του, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε πως η Ένωση Κεντρώων δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση που δεν θα έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Μάλιστα, απέκλεισε τα σενάρια που θέλουν βουλευτές της Ε.Κ. να εγκαταλείπουν το κόμμα τους και να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ενδεχόμενη κυβερνητική διεύρυνση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης υπερασπίστηκε το «έργο» που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά και εκθείασε την εποχή Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός». Στη συνέχεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «κ. Τσίπρα γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την Αγγέλα;». Όσον αφορά τη συναίνεση είπε πως «πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε την λέξη και έβαζε πάνω απ όλα την βουλιμία του για εξουσία. Την συναίνεση την θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του».Τέλος αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε πως «δεν συνετάχθη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά στις σουίτες του Χίλτον» και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός «αποκαλύπτει την απάτη της Αριστεράς» καταλήγοντας ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει.
Θέση, απέναντι στην κυβερνητική πολίτικη, έλαβε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομιά της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». «Στην ύφεση μας γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».
Κόντρα Καμμένου-Βενιζέλου
Οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν με αφορμή τις κατηγορίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Στην αναφορά του κ. Καμμένου ότι έχει ευθύνες ο κ. Βενιζέλος γιατί επί υπουργίας του στο Άμυνας ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε από τη χώρα, η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη.
Απαντώντας ο τέως πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη μίλησε για άθλια και χυδαία συκοφαντία.
Το… Τζόκερ του Τσακαλώτου
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αριθμούς για… τζόκερ.
Ο κ. Τσακαλώτος με πιο χαλαρή διάθεση και στόχο να πικάρει την αντιπολίτευση απευθύνθηκε στους «συντρόφους και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ» και τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τρεις αριθμούς και έναν αριθμό τζόκερ: 25, 28,33 και το 50 για τζόκερ».
«Το 25 είναι το ποσοστό που έπεσε το εθνικό εισόδημα από τα πέντε χρόνια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.. Το 28 είναι η ανεργία που προκάλεσαν. Το 33 είναι το ποσοστό πληθυσμού σε φτώχεια ή κινδυνεύει από την φτώχεια. Το τζόκερ είναι 50 ποσοστιαίες μονάδες που έχασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την εποχή που ο δικομματισμός έπαιρνε μεγάλα ποσοστά» είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών.
Διαβάστε αναλυτικά όσα έγιναν στη χθεσινή ψηφοφορία και τις τοποθετήσεις των υπουργού ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χωρίς διαρροές η ψήφιση του προϋπολογισμού