Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής | AP Photo/Alvaro Barrientos
14.12.2015, 19:02 |efsyn
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος στην Ισπανία, καθώς την επόμενη Κυριακή, στις 20 Δεκέμβρη, οι πολίτες της χώρας θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και Κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» Ραχόι, ενώ οι υποψήφιοι κλιμακώνουν τις εκστρατείες τους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσες δίνουν ένα προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, αλλά όχι αυτοδυναμία και ο Κεντροδεξιός πολιτικός, ο οποίος έχει ανακαλύψει εσχάτως το… αντιμνημόνιο, βρίσκεται σε αναζήτηση συμμαχιών.
Το κυβερνών κόμμα προηγείται, όμως οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα ινστιτούτο στο άλλο, και τα άλλα τρία κόμματα βρίσκονται στήθος με στήθος, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα πολύ αβέβαιο.
Έτσι, σύμφωνα με τη Metroscopia, η δημοσκόπηση της οποίας δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais, το PP θα συγκεντρώσει το 25,3% των ψήφων (105 έως 112 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 350), όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NC Report για την εφημερίδα La Razon, θα λάβει 29,9% (125 έως 128 έδρες).
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, 60 ετών, που έχει υποστεί πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς, είναι μακράν του να εξασφαλίσει την άνετη απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών που διέθετε το 2011, έχοντας πάρει ποσοστό σχεδόν 45% των ψήφων.
Ο ιστορικός αντίπαλός του, το PSOE, του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσες, 43 ετών, έρχεται δεύτερο με ένα ποσοστό γύρω στο 21 με 22% των ψήφων. Όμως παραπαίει, υποχρεωμένο να πολεμήσει σε δύο μέτωπα: το νέο αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos (Μπορούμε) στα αριστερά του και τους Ciudadanos (Πολίτες – κεντροδεξιά) στα δεξιά του, μια αποδεκτή επιλογή για ορισμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta προβλέπει μάλιστα μια ισοπαλία με τους Ciudadanos με ποσοστό 18,9% στην πρόθεση ψήφου, με το Podemos να ακολουθεί κατά πόδας με 17,2%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Invymark.
Στόχος η αυτοδυναμία για τον Μαριάνο Ραχόι,
ο οποίος δίνει αντιμνημονιακές υποσχέσεις
| AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Οι Ciudadanos, των οποίων ηγείται ο Καταλανός δικηγόρος Άλμπερτ Ριβέρα, 36 ετών, χάνουν την ορμή τους, περνώντας από τη δεύτερη στην τρίτη θέση σύμφωνα με πολλά ινστιτούτα. Τα ποσοστά του κόμματος κυμαίνονται από 19,6% (62 έως 69 έδρες) έως 18,1% και έρχεται στην τέταρτη θέση, μετά το Podemos, σύμφωνα με την El Pais.
Ο μεγάλος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, 37 ετών, που υποχωρούσε τελευταία, ανακάμπτει. Θα έπαιρνε 19,1% σύμφωνα με την El Pais, όμως μόνο 17% σύμφωνα με το ινστιτούτο MyWord.
Ωστόσο, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό.
«Περίπου 25% των εκλογέων διστάζουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αμέσως πριν από τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησής του ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, διευθυντής του ινστιτούτου Metroscopia, προσθέτοντας πως το φαινόμενο αυτό δεν έχει προηγούμενο. “Δεν γνωρίζουμε πλέον σε ποιο βαθμό αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις έχει συνοχή”, προσθέτει.
Ο ηγέτης των Ciudadanos παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Μπαράκ Ομπάμα | AP Photo/Francisco Seco
Γέμισε σημαίες η Μαδρίτη
Το βράδυ της Κυριακής τρεις από τους τέσσερις διεκδικητές, οι Μαριάνο Ραχόι, Αλμπερτ Ριβέρα και Πάμπλο Ιγκλέσιας, πραγατοποίησαν κεντρικές ομιλίες στην ισπανική πρωτεύουσα μιλώντας ενώπιον των υποστηρικτών τους.
Ο Μαριάνο Ραχόι μίλησε την περίφημη Πλάθα ντε Τόρο. Στην ομιλία του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προεκλογικές του υποσχέσεις για 2 κατ. θέσεις εργασίας, αλλά ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην πιστέψουν τις υποσχέσεις των άλλων για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας πως μόνον τους στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με διαφορά που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα έκανε λόγο για μια δεύτερη «μεταπολίτευση, ενώ συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολόγησε πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.
Στον αντίποδα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του Podemos με μια μεγάλη συγκέντρωση σε κλειστό γυμναστήριο στα προάστια της Μαρδίτης. Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν και η δημοφιλής δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.
Στον λόγο του ο Ιγκλέσιας περιέγραψε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, με φανερό προσανατολισμό προς τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων την εμπιστοσύνη των οποίων αγωνίζεται να κερδίσει (γυναίκες, ηλικιωμένους, πολίτες των Αυτονομιών που ψηφίζουν τοπικά κόμματα) κι από την οποία εν πολλοίς θα κριθεί το εκλογικό του αποτέλεσμα.
Ανακάμπτουν τα ποσοστά του Podemos, αλλά παραμένει
στην τέταρτη θέση | AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Όλοι στις οθόνες
Ωστόσο, η Ισπανία ζει τις τελευταίες ημέρες στον αστερισμό της πολυαναμενόμενης τηλεμαχίας ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό Μαριανο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ραχόι είχε επικριθεί ιδιαίτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απουσία του από τις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις και στην εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας θα πασχίσει ν’ αναστρέψει την πτωτική τάση που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν για το κόμμα του, που όμως εξακολουθεί να προηγείται.
Το διακύβευμα για τον Ραχόι είναι η αυτοδυναμία, ενώ για τον Σοσιαλιστη αντίπαλό του είναι απεναντίας η ανάσχεση της δημοσκοπικής καθόδου, που το φέρουν στην τρίτη θέση, μετά και το κεντροδεξιό κόμμα των «Πολιτών» (Ciudadanos), με το Podemos να ακολουθεί στην τέταρτη θέση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποσχέσεις προς συνταξιούχους και ανέργους
Ακραίος νεοφιλελευθερισμός με «μοντέρνο» προσωπείο