Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
15.12.2015, 08:23 | efsyn.gr
Ολοκληρώθηκε χθες η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή που περιλαμβάνει τα 13 προαπαιτούμενα και θα «ξεκλειδώσει» την υπο-δόση του ενός δισ. ευρώ. Σήμερα, σε μια δεκάωρη συνεδρίαση θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Η πληθώρα διατάξεων μέσα στο νομοσχέδιο (δάνεια, μισθολόγιο Δημοσίου, φαρμακευτικές δαπάνες, δημόσια έργα, κ.λπ.) προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία ξεκίνησε «με το καλημέρα», λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος.
Για άλλη μια φορά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίστηκαν απρόθυμοι τόσο να λάβουν τον λόγο όσο και να υπερασπιστούν το νομοθέτημα, αφήνοντας τους υπουργούς να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης.
Ξεχώρισε η τοποθέτηση της Νίνας Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία άσκησε δριμεία κριτική σε πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δικαιολόγησε την επίσπευση της ψήφισης επικαλούμενος το μόνιμο επιχείρημα των υπουργών Οικονομικών των τελευταίων ετών, δηλαδή το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όπως είπε, το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα, μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα περισσότερα κοινοβούλια για τις γιορτές, καθώς αν περάσει η Πρωτοχρονιά, μετά τα χρήματα δεν χάνονται μεν, αλλά θα επιστραφούν στον ESM και θα πρέπει να ψηφίσουν εκ νέου τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που δανείζουν την Ελλάδα.
Παραδέχτηκε πάντως, εμφανώς φορτισμένος, «κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός».
Με το βλέμμα στο ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση δεν αναμένει σήμερα καμία «έκπληξη» κατά την ψήφιση στη Βουλή του πακέτου. Ωστόσο, το επόμενο βήμα στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές αφορά το ασφαλιστικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει χαρακτηρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, «μητέρα των μαχών» τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.
«Παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας»
Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του δημοσίου, ενώ αναφερόμενος στις συμβάσεις έργων για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τις ίδιες συμβάσεις που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τα κόμματα για «κόκκινα» δάνεια – μισθολόγιο
«Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ζήτησε τέλος την απόσυρση του έργου του ΕΣΠΑ για την διερεύνηση των απολυταρχικών καθεστώτων του ναζισμού και του σταλινισμού, υποστηρίζοντας ότι «επιδιώκεται να ξαναγραφεί η ιστορία με βάση τις επιδιώξεις των καπιταλιστών».
Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει. Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται χώρος για διαφθορά καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια “και να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά, και μετά τις 15 Φεβρουαρίου , που αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά με όλους τους δανειολήπτες, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον Αμερικάνο».
«Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα» ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.
Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν έκλεισε η κάνουλα του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμησε ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε Funds με χαμηλότερο τίμημα από την αρχική τους αξία, τα οποία με τη σειρά τους θα πιέσουν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να υπάρξει κοινωνική αναταραχή.
Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τους νέους μισθούς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: