Eφοδος στα γραφεία υποκαταστήματος στην Αθήνα της ελβετικής τράπεζας UBS
16.12.2015, 13:17 | efsyn
Κώστας Ζαφειρόπουλος, Μαρία Δήμα
Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, με τη στενή συνεργασία οικονομικών εισαγγελέων, ελληνικής αστυνομίας και κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η αιφνιδιαστική έφοδος στα γραφεία υποκαταστήματος στην Αθήνα της ελβετικής τράπεζας UBS, σε μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα εικόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είχε προηγηθεί στενή παρακολούθηση γυναίκας, κατοίκου Βούλας, η οποία προσήχθη –μαζί με άλλους υπόπτους– στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Παρασκευής.
Η προσαχθείσα εκπρόσωπος της τράπεζας στην Ελλάδα αρνήθηκε αρχικά να συνεργαστεί, αλλά μετά από κάποια ώρα ανάκρισης οδήγησε αστυνομικούς και εισαγγελείς σε συγκεκριμένη αποθήκη στο Ψυχικό, όπου εντοπίστηκαν πολύτιμα τραπεζικά δεδομένα, παρότι αρκετά στοιχεία εκεί είχαν ήδη καταστραφεί.
Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις ξεχωρίζει όνομα γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού που διατηρούσε λογαριασμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Κλειστό εν… λειτουργία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος παρουσιαζόταν να έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούσε.
Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιοποιήθηκε σε συνδυασμό με δεδομένα της λίστας Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
Χαμηλά κρατά, πάντως, προς το παρόν η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με τα άμεσα εισπρακτικά αποτελέσματα της επιτυχημένης επιχείρησης, γνωρίζοντας πως η ταυτοποίηση των στοιχείων αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων που απαιτεί χρόνο, τεχνογνωσία και κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό.
«Δεν πανηγυρίζουμε καθόλου για μια επιχείρηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 5 χρόνια. Εχουμε πιάσει το νήμα από την αρχή, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να δώσουμε χρόνο για την επεξεργασία των στοιχείων, που από μόνα τους δεν επαρκούν» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος συμμετείχε στο κλιμάκιο 12 ατόμων (μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη) που επισκέφτηκε το Ντίσελντορφ τον Νοέμβριο για να παραλάβει τα στοιχεία για Ελληνες φοροφυγάδες και εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει άλλο ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της που ενδεχομένως να ωθήσει –έστω και την τελευταία στιγμή (μέσα στο επόμενο τρίμηνο)– πολλούς να δηλώσουν αδήλωτα εισοδήματα.
«Η αυτοκαταγγελία όποιου έχει φοροδιαφύγει παρέχει μεν φορολογική αμνηστία, αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ποινική αμνηστία σε περίπτωση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» υπογραμμίζει ο Γ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας πως «οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι έχουν το πράσινο φως να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Πάντως υπάρχει μέριμνα ώστε οι φορολογικοί συντελεστές για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να μην είναι χαμηλοί, με την υποσημείωση πως όποιος αυτακαταγγελθεί θα απαλλάσσεται των προσαυξήσεων.
Ως προς τις ελλείψεις στον ελεγκτικό μηχανισμό που έχουν επισημανθεί τόσο από τους οικονομικούς εισαγγελείς όσο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με δεδομένο πως από τους 2.500 ελεγκτές μόνο οι 200 έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού τμήματος 30 ελεγκτών, που θα ασχολούνται μόνο με τις συγκεκριμένες λίστες φοροδιαφυγής (σ.σ. οι εισαγγελείς φέρονται να ζητάνε πάνω από 300 έξτρα άτομα για το σύνολο των υποθέσεων).
Το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με σκοπό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Εκτός από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόταση από τη γερμανική πλευρά να ταξιδέψουν στη Γερμανία 100 Ελληνες ελεγκτές, με μοναδική υποχρέωση από την ελληνική πλευρά να καλυφθούν τα αεροπορικά έξοδά τους.
Ενα «ντου»… μεγάλης αξίας
Ενώ κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν χαμηλούς τόνους, οι οικονομικοί εισαγγελείς βάζουν ψηλά τον πήχη στην έρευνά τους για την περίφημη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά τη «γόνιμη» έφοδο της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της εφόδου, η οποία έγινε με τη συνδρομή της αστυνομίας, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και ανώνυμοι στις αρχές μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι οσονούπω θα λάβουν σημειώματα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και εάν οι ίδιοι σπεύσουν να καταβάλουν το αντίτιμο τότε θα αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη με επιείκεια. Η εντολή για τη δραστική αυτή ενέργεια δόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και υλοποιήθηκε από τους επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιάννη Δραγάτση και Χρήστο Ντζούρα.
Την αποφασιστικότητα του εισαγγελικού οικονομικού επιτελείου στο ξεσκόνισμα της λίστας, με απώτερο σκοπό όχι μόνο την απόδοση της δικαιοσύνης αλλά και την επιστροφή στον δημόσιο κορβανά «ζεστού» χρήματος, αντιπροσωπεύει η φράση τους «δεν σταματάμε, προχωράμε», ενώ το «ντου» της Παρασκευής κρίθηκε απαραίτητο καθώς το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνει η λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας (περίπου 10.500) είχε ανοιχθεί στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Ελλάδα.
Μάλιστα σύμφωνα με δικαστικές πηγές η ενέργεια αυτή ουσιαστικά ξεσκέπασε απόρρητα στοιχεία της λίστας, καθώς αποκάλυψε τα περίπου 200 πρόσωπα τα οποία κρύβονταν πίσω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ετών 2006 και 2008 στην ελβετική UBS.
Η έφοδος των εισαγγελικών αρχών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία της τράπεζας και της εκπροσώπου της στην Ελλάδα αλλά και στον επαγγελματικό χώρο ενός μεγάλου μπρόκερ (μεσίτη) ο οποίος συνεργάζεται με την τράπεζα.
Οι εισαγγελείς με τη συνδρομή της αστυνομίας κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία του τόσο από το υποκατάστημα της UBS όσο και από το γραφείο του μπρόκερ.
Επειτα από επώδυνη δουλειά λίγων μόλις 24ώρων από την αφαίρεση των αρχείων, οι εισαγγελείς, με τη βοήθεια των ειδικών ελεγκτών, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους 200 καταθέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1.500.000 ευρώ και η μεγαλύτερη τα 12.000.000 ευρώ. Στη περίπτωση που δεν υπήρχαν ποσά ή ονόματα έγινε αυτόματη ταυτοποίηση των στοιχείων με τους αριθμούς των λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο και τα αποτελέσματα της εφόδου χαρακτηρίζονται από γνώστες της υπόθεσης «εξαιρετικού ενδιαφέροντος, τα οποία ανοίγουν πλήρως την έρευνα της υπόθεσης». Ηδη οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).
Παράλληλα με το εισαγγελικό έργο αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης με ειδική διάταξη, ώστε να δίνεται κίνητρο σε όσους παρουσιάζονται αυτοβούλως να πληρώσουν πριν από την άσκηση διώξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο «στόχαστρο» των οικονομικών εισαγγελέων 200 μεγαλοκαταθέτες