Tvxs Ανάλυση | 07:18 | 20 Ιαν. 2016
Σε ηχηρό ναυάγιο κατέληξαν οι, όποιες, νέες προσδοκίες συναίνεσης μετά το χθεσινό ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη, με φόντο το πολιτικά εκρηκτικό τοπίο της αδειοδότησης των καναλιών.
Η μετωπική σύγκρουση, με τη σκληρή και προσωπική επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μετά την απόρριψη από την αντιπολίτευση ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ‘Ενωση Κεντρώων ) της κυβερνητικής πρότασης για τη σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – μια απόρριψη, που στην πράξη τορπιλίζει την διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για τις νέες άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Η κυβέρνηση χρεώνει ευθέως στον νέο αρχηγό της ΝΔ συστράτευση με τους «εργολάβους της τηλεοπτικής ενημέρωσης» και τον χαρακτηρίζει «όμηρο των συμφερόντων της διαπλοκής» με στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Μαξίμου είναι ενδεικτική της νέας πόλωσης και της σύγκρουσης που έπεται στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο κύριος Μητσοτάκης», τονίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, « όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία.
Με το «Καλημέρα», μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα. Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο».
Τορπίλη στη συγκρότηση του ΕΣΡ
Είχε προηγηθεί η απόρριψη από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της εισήγησης του Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ, η οποία δεν συγκέντρωσε την προβλεπόμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.
«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι να φέρει τροπολογία με την οποία θα περνά στη Βουλή αντί του ΕΣΡ η δικαιοδοσία της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών. Την σχετική πρωτοβουλία είχε προαναγγήλει πριν από την ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λέγοντας:
«Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής: Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει, είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».
Οι διαρροές που έβαλαν «φωτιά»
Το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ οξύνθηκε, πάντως, από νωρίς, πριν καν τελειώσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την αφορμή έδωσαν οι διαρροές των διαλόγων που φέροντο να είχαν οι δύο πολιτικοί – διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει καθαρή θέση για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ, αλλά και το θέμα του ΕΣΡ.
Κύκλοι της Συγγρού διέψευσαν αργότερα με έντονο εκνευρισμό τις συνομιλίες που είδαν το φως, κάνοντας μάλιστα λόγο για «απρέπεια».
«Πρέπει να πάρεις θέση. Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να μου ζητάς ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ» φέρεται να είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο που προκαλεί η άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» είναι η φράση που αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη Συγγρού, ωστόσο, το κλίμα στη συνάντηση ήταν εντελώς διαφορετικό, ενώ κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν: «Αν έχουν μια ειδική ικανότητα οι σύμβουλοι του Πρωθυπουρού, με τρόπο μεταφυσικό να έχουν γνώση τi έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στην κλειστή συνάντηση, τότε αυτονομούνται υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Πρωθυπουργός».
Συνεργάτες, μάλιστα, του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν: «Το λέμε από τώρα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο στη χώρα… Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Γεροβασίλη για ΕΣΡ: Η ΝΔ θέλει νομιμότητα ή διαιώνιση της…
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Διάλεξε πλευρά για το ασφαλιστικό
Λεβέντης: Ο Βενιζέλος ας με καλούσε όταν ήταν αρχηγός, αλλά…