«Με τα 600 ευρώ που παίρνει η γιαγιά βοηθά τον άνεργο γιο ή τη 17χρονη εγγονή που χρειάζεται φροντιστήριο για να μπει στο πανεπιστήμιο» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
27.01.2016, 17:50 | efsyn
Ηταν μια ξεχωριστή βραδιά αυτή που γέμισε με περισσότερα από 500 άτομα το Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου «Mirrors. Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση» των κοινωνιολόγων Νίκου Παναγιωτόπουλου, Φραντς Σούλτχαϊς και της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου.
Γιατί εξίσου πολυφωνική ήταν και η τοποθέτηση των ομιλητών:
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι η κοινωνία, ανόητε» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραφράζοντας τόσο την προεκλογική ατάκα του Κλίντον το 1992 με την «οικονομία» στη θέση της κοινωνίας, όσο και την αμφιλεγόμενη πρόσφατη αποστροφή του Γερμανού ομολόγου του, που αντικατέστησε το ουσιαστικό με την «εφαρμογή».
Σε αυτήν τη βάση εξήγησε γιατί θεωρεί λάθος την αποκοπή της οικονομικής από τις άλλες ανθρωπιστικές, ηθικές και φιλοσοφικές επιστήμες και το πώς φτάσαμε στη σημερινή νεοφιλελεύθερη χρηματοπιστωτική κρίση με κύριο θύμα της τα λαϊκά στρώματα.
Ενημέρωσε ακόμη τους παρευρισκόμενους για τους λόγους για τους οποίους είπε στους ομολόγους του ότι δεν μπορεί να μειώσει και άλλο τις συντάξεις, μετά από 11 συνεχείς περικοπές, αφού αποτελούν πλέον το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα:
«Γιατί με τα 600 ευρώ που παίρνει η γιαγιά βοηθά τον άνεργο γιο ή τη 17χρονη εγγονή που χρειάζεται φροντιστήριο για να μπει στο πανεπιστήμιο».
Δήλωσε πως θέλει να υπηρετήσει μια κοινωνία με σταθερότητα και αναδιανομή εισοδήματος για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και τις δημοκρατικές αλλαγές σε ένα κράτος, αλλαγές όχι μόνο οικονομικές αλλά με σύμμαχο όλα τα όπλα της κοινωνικής επιστήμης, κάτι για το οποίο θεωρεί απαραίτητο τον λαϊκό παράγοντα ώστε από αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής να γίνει υποκείμενο.
Παροχές σε… πλούσιους
Η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη | EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η έλλειψη των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο για περισσότερο χρόνο σε περισσότερους, επισήμανε η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, εντοπίζοντας την ανάγκη άμεσης αλλαγής στις κοινωνικές παροχές της Ελλάδας, καθώς το πλουσιότερο 20% εισπράττει το 30% των επιδομάτων, ενώ το φτωχότερο 20% μόλις το 7,7%.
Ενα άδικο σύστημα στη στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων, που μοιράζει 4,5 φορές περισσότερα χρήματα στους πλούσιους απ’ ό,τι στους φτωχούς, με μόνη την Τουρκία να μας ξεπερνά σε αυτήν την ανισοκατανομή.
Εθιξε ακόμη το θέμα της ανυπαρξίας Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όχι λόγω ανυπαρξίας πόρων αλλά λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων, αφού η κρατική επιχορήγηση μόνο για τις συντάξεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ φτάνει για να δοθούν δύο ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα.
Παρατήρησε ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην προ κρίσης εποχή, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που στη σύντομη κρίση της δεν είδε σημαντική αύξησή της λόγω των μεταρρυθμίσεων που σήμερα της επιτρέπουν να απορροφήσει ένα εκατομμύριο μετανάστες.
Ανάμεσα στους ομιλητές της σχεδόν τρίωρης παρουσίασης και ο διευθυντής ερευνών (ΙΝRΑ) Ζερόμ Μπουρντιέ, που εξέθεσε τις κοινωνικές απώλειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ευρώπη, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, που παρέπεμψε στις αναπαραστάσεις της κρίσης και των θυμάτων της μέσω της 7ης τέχνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: