Η συνταγή για κάθε χώρα που επιχειρεί να κάνει αριστερή στροφή είναι πια δοκιμασμένη. Δοκιμάστηκε στην Ελλάδα την επομένη κιόλας της ανάληψης καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πορτογαλία και Ισπανία μπαίνουν τώρα στο κλαμπ κι έρχονται αντιμέτωπες με τις απειλές των Βρυξελλών.
Στην Πορτογαλία, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση που έχει συμμαχήσει με την ριζοσπαστική αριστερά ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών. Σήμερα ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της για το κατά πόσο το σχέδιο προϋπολογισμού παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ή όχι.
Προλαμβάνοντας τις εξελίξεις και με αέρα αισιοδοξίας ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα έσπευδε να διαβεβαιώσει μία ημέρα νωρίτερα πως «ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτυλίσσεται πολύ καλά». Υπολόγισε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή… τις Βρυξέλλες. Σε διαρροή της, πηγή της Κομισιόν έσπευσε να τον προσγειώσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. «Υπάρχει ακόμη η πολύ ουσιαστική δουλειά της επαλήθευσης», υπενθύμισε. Την πολλή δουλειά επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας κάτι που πολλές φορές έχει ακούσει και η Ελλάδα. «Ο προϋπολογισμός είναι στη σωστή κατεύθυνση. Απομένει όμως ακόμη δουλειά να γίνει», είπε.
Ανάλογο είναι το σκηνικό και στην Ισπανία, όπου την ίδια ώρα που οι Ισπανοί καλούνται να κλίνουν προς τα αριστερά ή να προσφύγουν ξανά στις κάλπες, οι Βρυξέλλες προσδοκούν εκβιαστικά σε οικουμενική κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα να δίνει το παρών.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ κάνει διερευνητικές συζητήσεις με τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά, αλλά και με τους Ciudadanos – το ισπανικό Ποτάμι, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν συμμετέχει και το Λαϊκό Κόμμα και δεν αποκλειστεί το Podemos.
Τη δύσκολη δουλειά του εκβιασμού αναλαμβάνει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε μια στιγμή που ακόμα δεν διαφαίνεται φως για το σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιεί ότι λόγω της κυβερνητικής κρίσης, η Ισπανία θα πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές 8,6 δισ. ευρώ για φέτος, γιατί δεν θα πετύχει τους στόχους της τριετίας 2015-2017.
Κι έπεται συνέχεια…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Κούλογλου προς Κομισιόν: Συμβαδίζουν τα στρατόπεδα…
Νόαμ Τσόμσκι: Οι σαδιστές ευρωκράτες βασανίζουν την Ελλάδα