Το αντίκτυπο ΣΥΡΙΖΑ σε Πορτογαλία και Ισπανία | EUROKINISSI
13.02.2016, 17:35 | efsyn.gr
H γερμανική Frankfurter Allgemeine (FAZ) αναφέρεται με περιπαικτικό τρόπο στο κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, διακρίνοντας έναν «ιό ΣΥΡΙΖΑ» να εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη. Ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας για την πορεία που χάραξαν Πορτογαλία και Ισπανία μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Πορτογαλία
Σε σχετική ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της FAZ, την οποία υπογράφει συνεργάτης της εφημερίδας στη Λισαβόνα, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο ιός ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη. Επί του παρόντος, η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ιβηρική Χερσόνησος. Παρότι το ελληνικό σύνδρομο έχει αποδείξει πόσο πιο φτωχή μπορεί να γίνει μία ήδη σωριασμένη οικονομία από την απάτη και την αφέλεια μίας ιδεολογικοποιημένης πολιτικής, δεν υπάρχει ανοσία εκτός των ελληνικών συνόρων.
Το αντίθετο: μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου (σ.σ. Πορτογαλία) ανήλθε στην εξουσία μία σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη του μαρξιστικού Αριστερού Μπλοκ, αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των κομμουνιστών. Ενώ στην Ισπανία ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ επιχειρεί, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Ποδέμος, επίσης αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα, στην ανάγκη, και ορισμένων αριστερών αυτονομιστών».
Ισπανία
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν «διδάχθηκε» αρκετά από τον «φίλο του» Αλέξη Τσίπρα, και βγάζει το εξής συμπέρασμα από τις μετεκλογικές διεργασίες στη Μαδρίτη: «Οι πρώτοι που τρόμαξαν ήταν οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων του δείκτη Ibex (στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης), και αυτό σε μία μαύρη εβδομάδα για το χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από άνοδο των σπρεντς.
Προειδοποίησαν ότι μία ανάκληση των μεταρυθμίσεων στην αγορά εργασίας δεν θα προκαλούσε παρά ένα νέο κύμα απολύσεων, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί και πάλι από το σημερινό 21% στο παλαιότερο ρεκόρ του 28%».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ε.Ε.