διον διομ μανιάς | feb/13th/2016
κάπου διάβασα ότι :
“η έκφραση ”πόθεν έσχες”, σημαίνει ”που τα βρήκες” και πρόκειται για πολύ παλιό θεσμό, που τον καθιέρωσε ο βασιλιάς της αιγύπτου αμάσιος. κάθε αιγύπτιος όφειλε να αποδεικνύει κάθε χρόνο στο νομάρχη ότι νόμιμα απέκτησε τα έσοδά του. στην περίπτωση που δεν μπορούσε να το αποδείξει, τότε καταδικαζότανε σε θάνατο. αυτό αναφέρεται από τον ηρόδοτο, και ότι αυτόν το νόμο τον μετέφερε ο σόλωνας και τον εφάρμοσε στην αθήνα. αλλά ο αμάσις βασίλεψε στην αίγυπτο από το 569 π.χ, δηλαδή πολύ μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας του σόλωνα. πιθανότερο δείχνει το σενάριο, ότι ο αμάσις τροποποίησε τον παλαιότερο και πολύ αυστηρό νόμο του δράκοντα περί ”αργίας”, κατά τον οποίο ο ”αργός” μηνυόμενος, τιμωρείτο με θάνατο. φαίνεται δε ότι ο δράκοντας είχε εφαρμόσει την πολύ αυστηρή ποινή του θανάτου για τους ”αργούς”, γιατί ίσως είχε στο νου του, ότι δεν είναι δυνατό ο ”αργός” να ζει, εφόσον δεν είχε βιοποριστικό επάγγελμα ή άλλη περιουσία, αλλά ζούσε σε βάρος της πολιτείας.”
κάπου άκουσα ότι:
όπως στην αρχαία άριστη πολιτεία της αθήνας (αριστοτέλης), έτσι και στο θιάκι, οι πολίτες με έγγεια ιδιοκτησία (βίλλα με πισίνα κλπ) ή επιχείρηση και ανώτερη μόρφωση (επιστήμονες κοινώς γραβάτες), είναι αυτοί που καθοδηγούν τη κοινωνία και έχουν το πάνω χέρι στην διοίκηση του νησιού.
η κάποια εμφάνιση, το στήσιμο και λίγο κράξιμο, είναι επίσης απαραίτητα, γι αυτό κι ανθούν τα γυμναστήρια και η ντόπα… δηλαδή αν είσαι κανένα μπασμένο στραβάδι και σε κράζει μόνο η γυναίκα σου ή ο πατέρας σου ήταν ή είναι κομματάρχης του πασοκ, της νδ ή της χρυσής αυγής δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσεις το κρέμασμα ή το πούλημα σε κάτεργο.