Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο-«καρφί στο μάτι» της Μόσχας, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε για πολλοστή φορά τους Σύρους Κούρδους να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του ποταμού Ευφράτη. | AP Photo/Halit Onur Sandal
16.02.2016, 07:13 | efsyn
Παγιδευμένοι μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και αντικρουόμενων γεωστρατηγικών συμφερόντων, οι Σύροι άμαχοι πλήρωσαν και πάλι χθες βαρύ τίμημα στα βορειοδυτικά, όπου πέντε νοσοκομεία και δύο σχολεία έγιναν στόχοι βομβαρδισμών στην Αζάζ του Χαλεπίου και στην παρακείμενη επαρχία Ιντλίμπ, κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Τουλάχιστον 50 νεκροί -ανάμεσά τους πολλά παιδιά-, δεκάδες τραυματίες και 8 μέλη της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αγνοούμενα είναι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη ο συνολικός απολογισμός των αεροπορικών πληγμάτων, για τα οποία η Τουρκία κατηγορεί τους Ρώσους, αυτοί τους Αμερικανούς, ενώ κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν «ρίχνουν βαριά σκιά στις δεσμεύσεις» της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των εχθροπραξιών μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας…
Οι φόβοι για ένα νέο -καταλυτικό αυτή τη φορά για τις διεθνείς σχέσεις – «θερμό» επεισόδιο στην περιοχή εν τω μεταξύ εντείνονται, καθώς:
(α) οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κλιμακώνονται στη βορειοδυτική επαρχία Χαλεπίου, με τις πολιτοφυλακές YPG των Σύρων Κούρδων να βρίσκονται πλέον περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία (σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελέγχουν ήδη το 70% της πόλης Ταλ Ριφάατ, στον δρόμο της πόλης του Χαλεπίου προς τη μεθοριακή Αζάζ), ενώ
(β) το τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει τους βομβαρδισμούς εντός της βορειοδυτικής Συρίας, κατά θέσεων των YPG και υπό το μόνιμο πρόσχημα της «αυτοάμυνας» και των «αντιποίνων».
Απολαμβάνοντας από χθες ανοιχτά πια την υποστήριξη της (πανικόβλητης λόγω του πολιτικού κόστους του προσφυγικού) Ανγκελα Μέρκελ στη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων» στη βορειοδυτική Συρία, ως… ανθρωπιστικής ζώνης συγκέντρωσης προσφύγων -υπέρ της οποίας τάχθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στη Stuttgarter Zeitung- η Τουρκία διεμήνυσε χθες ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να πέσει στα χέρια των Σύρων Κούρδων η πόλη Αζάζ.
«Ζώνη ασφαλείας»
Το δυτικό άκρο κατά την Αγκυρα, δηλαδή, η «ζώνη ασφαλείας», με βορειοανατολική απόληξη την Τζαραμπλούς, σε μια περιοχή που ακόμη ελέγχεται από το «Ισλαμικό κράτος» και μέχρι και σήμερα λειτουργεί σαν γεωγραφική «σφήνα» στα υπό τον έλεγχο του YPG αυτοδιοικούμενα κουρδικά καντόνια στη βορειοδυτική Συρία (που οι Ρώσοι υποστηρίζουν από τα δυτικά και από τα ανατολικά οι ΗΠΑ).
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο-«καρφί στο μάτι» της Μόσχας, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε για πολλοστή φορά τους Σύρους Κούρδους να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Διέψευσε τις καταγγελίες της Δαμασκού στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία για ανεφοδιασμό τζιχαντιστών και λοιπών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Και καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της Ρωσίας, προσάπτοντάς της ότι «συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, ενεχόμενη μαζί με το «Ι.Κ.» «σε πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Κι ότι «εφόσον συνεχίζει να αναγκάζει τον [συριακό] άμαχο πληθυσμό σε φυγή, θα υπάρξουν αποφασιστικά αντίποινα» από πλευράς Τουρκίας.
Παράλληλα ωστόσο -ως έμμεση παραδοχή της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης της Αγκυρας- το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωνε διά του εκπροσώπου «κατάπληξη» από τη στάση της Ουάσινγκτον να βάζει «τη σύμμαχο Τουρκία» και τους YPG «στην ίδια εξίσωση», αρνούμενη να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τις πολιτοφυλακές των -πολύτιμων εταίρων της στη μάχη κατά του «Ι.Κ.»- Κούρδων της Συρίας.
Τηρώντας… ευλαβικά εν τω μεταξύ τον ρόλο Πόντιου Πιλάτου -κι ως ένα επίσης έμμεσο μήνυμα στην απρόβλεπτη ηγεσία της Αγκυρας ότι θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως τον τίτλο του «συμμάχου»- οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες Τουρκία και Ρωσία να απέχουν από κάθε κλιμάκωση πέριξ της Συρίας.
Οι στόχοι του Πούτιν
Στο μεσοδιάστημα, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Times, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ διεμήνυε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να διατηρήσει επ’ αόριστον στρατιωτική παρουσία στη Συρία, αλλά αντιθέτως «έχουμε έναν απολύτως πεπερασμένο, συγκεκριμένο στόχο».
Για την ακρίβεια, ερωτηθείς εάν η Μόσχα σχεδιάζει να βοηθήσει τον Σύρο πρόεδρο στην εκπλήρωση του στόχου του για επανάκτηση του ελέγχου του συνόλου της συριακής επικράτειας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ «δεν είναι αυτός που θα καθορίσει τον βαθμό της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας» στη Συρία.
Τόνισε ότι για τη Μόσχα «η Συρία θα πρέπει να παραμείνει στα ιστορικά της σύνορα ως μια ενιαία χώρα», τονίζοντας με νόημα ότι «κανείς από εμάς δεν θα ήθελε μια νέα Λιβύη».
Προειδοποίησε εκ νέου τις ΗΠΑ και τους (περιορισμένους σε ιδία στρατιωτικά μέσα και προσωπικό) Σαουδάραβες να μη στείλουν χερσαίες δυνάμεις, υπενθυμίζοντας εμφατικά τα πεπραγμένα στο Αφγανιστάν.
Και κατέληξε με τη… σημειολογική υποσημείωση ότι, σε αυτό το ευρύτερο γεωπολιτικό «παζάρι», «δεν θα ζητήσουμε ποτέ εμείς την άρση των κυρώσεων» στη Ρωσία, λόγω ουκρανικής κρίσης – η οποία βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε παράλληλη διαπραγμάτευση με τη Δύση.
«Θα έλθουν οι ίδιοι από μόνοι τους και θα πουν», συμπλήρωσε: «Ας βάλουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτό, γιατί κανείς δεν επωφελείται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: