Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
19.02.2016, 14:26 | efsyn.gr
Με την Τουρκία να απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής και την Ελλάδα να κερδίζει πόντους, οι εξελίξεις στο προσφυγικό μετατίθενται για τις 6 Μαρτίου όταν και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της γειτονικής μας χώρας. Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status στον έλεγχο των συνόρων, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έθεσε βέτο, τονίζοντας ότι δεν θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία στο βρετανικό ζήτημα, εάν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ικανοποίηση στην Ελλάδα
Ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της συνόδου στην πρωτεύουσα του Βελγίου εμφανίζονται ικανοποιημένες σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).
Οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
Ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Θετικό πρόσημο
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνική διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Άγκυρα.
Επίθεση σε Αυστρία και «ομάδα Βίζεγκραντ»
Τα πυρά κατά της Αυστρίας και της ομάδας των χωρών Βίζεγκραντ για τις ακραίες θέσεις τους στην προσφυγική κρίση άναψαν τη συζήτηση χθες των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής.
Αντίθετα, η Ελλάδα έμεινε σχεδόν στο απυρόβλητο και μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση όταν της δόθηκε η ευκαιρία.
Η ματαίωση της συμμετοχής στη σύνοδο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Ντβούτογλου έδωσε άλλο χρώμα στη συζήτηση των ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η απουσία της Τουρκίας υποχρέωσε εκ των πραγμάτων τούς 28 να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους και, όπως αναμενόταν, το κλίμα δεν ήταν και τόσο οικογενειακό…
Dan Kitwood, Pool Photo via AP
Κατά των κλειστών συνόρων ο Γιούνκερ
«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν τη μόδα. Συμβαίνουν γιατί μας λείπει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με εμφανή τα σημάδια διχογνωμίας στους κόλπους της Γηραιάς ηπείρου.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αυστρίας να επεκτείνουν του συνοριακούς ελέγχους, είπε πως «δεν του αρέσει αυτή η απόφαση» και πως η Επιτροπή εξετάζει το αν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. «Θα έχουμε μια φιλική συζήτηση με τον Αυστριακό καγκελάριο», κατέληξε.
«Θεσμικές» πιέσεις
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Reuters ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενόσω θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.
«Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη», είπε.
«Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία· αυτό δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Θα υπάρξουν συνέπειες…
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να μην λάβουν εθνικά μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που θα μεταθέσουν το βάρος στη Γερμανία και απείλησε ότι, αν το κάνουν, θα υπάρξουν συνέπειες.
«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για έναν ευρωπαϊκό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση όσο [αυτός ο τρόπος] θα εγγυάται επίσης ότι θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου).
«Όμως, αν κάποιες χώρες προσπαθήσουν μονομερώς να μεταθέσουν το συλλογικό πρόβλημα στην πλάτη της Γερμανίας, θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες από την πλευρά μας μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: