Με συναίσθηση της ευθύνης όλων τους απέναντι στους φοιτητές τους, τους συναδέλφους τους και την ελληνική κοινωνία το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ζητεί από το υπουργείο Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποσύρει και να επανεξετάσει τις διατάξεις που αφορούν το ΕΑΠ στο σχέδιο νόμου.
Οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θεωρούν απαράδεκτη την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει το Πανεπιστήμιο και πιστεύουν ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου «συνδέουν το όνομά τους με μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση επιτροπείας στο ΕΑΠ χωρίς ορατό τέλος».
Καλούν δε τους βουλευτές, ειδικά τους προερχόμενους από τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, «να μην αποδεχτούν και να καταψηφίσουν την πρωτοφανή, αντιδημοκρατική και αντι-ακαδημαϊκή πρόταση ανάκλησης της αυτοδυναμίας του τρίτου μεγαλύτερου σε αριθμό φοιτητών ελληνικού Πανεπιστημίου και την παράδοσή του άνευ όρων σε μια διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή, και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής πρύτανη και συγκρότησης Συγκλήτου στο ΕΑΠ».
Οι καθηγητές (με λύπη τους) διαπιστώνουν τα εξής: α) Η κυβέρνηση, μ’ αυτό το νομοσχέδιο, αναστέλλει την αυτοδιοίκηση ενός Πανεπιστημίου και αναθέτει σχεδόν άνευ όρων τη διοίκησή του σε μια δοτή Διοικούσα Επιτροπή. β) Διαψεύδεται η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει καμιά νομοθετική ρύθμιση για το ΕΑΠ, που δεν θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή του κοινότητα.
Οσο διαβουλευτήκαμε όλοι εμείς ή οι… αγρότες με την κ. Αναγνωστοπούλου άλλο τόσο διαβουλεύτηκαν και οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Με την τροπολογία η ολιγομελής Διοικούσα Επιτροπή (η οποία διορίζεται από το υπουργείο!) αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες, έως του σημείου να αποφασίζει ακόμη και για τις αμοιβές των μελών της σε βάρος της οικονομικής συνδρομής των φοιτητών του Ιδρύματος.
Μάλιστα. Ποια αυτοδιοίκηση; Η διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή να ’ναι καλά, «έξω από οποιοδήποτε πλαίσιο αξιολόγησης, λογοδοσίας και δημοκρατίας».
Θεωρούν οι καθηγητές -και έχουν δίκιο βεβαίως- ότι «μόνο δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα είναι αρμόδια και ηθικά νομιμοποιημένα να αντιμετωπίσουν τις όποιες ελλείψεις και να οδηγήσουν το Ιδρυμα, στα κρίσιμα χρόνια που ακολουθούν, εκπληρώνοντας τις υψηλές προσδοκίες των φοιτητών και των διδασκόντων του».
Αλήθεια, γιατί τέτοιος συγκεντρωτισμός στη διοίκηση του Πανεπιστημίου από μια διορισμένη (και αλαζονική;) Διοικούσα Επιτροπή; Συνάδει αυτός ο συγκεντρωτισμός με δημοκρατικό τρόπο διοίκησης ενός Πανεπιστημίου; Ο κ. Φίλης οφείλει να δώσει μια απάντηση στους καθηγητές αλλά -κυρίως- η πολλά υποσχεθείσα αναπληρώτρια υπουργός. Απορεί κανείς ενίοτε πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία τα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά εκείνα που προέρχονται από την Αριστερά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: