Πάνος Τριγάζης
Στην πολύπαθη Συρία, που η πεντάχρονη τραγωδία της προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις αποσταθεροποίησης, ακόμα και στην ΕΕ, υπάρχουν δυνάμεις που διεκδικούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, την εθνική συμφιλίωση και ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για τη χώρα αυτή της Μ. Ανατολής, με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού.
Ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές είναι η Δημοκρατική Ένωση της Συρίας (PYD), κόμμα των Κούρδων, το οποίο έχει στις τάξεις του και άραβες και ανθρώπους από άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. «Το PYD ιδρύθηκε το 2003 και από το 2004 πολεμάει σταθερά το καθεστώς Άσαντ», είπε ο πρόεδρός του Σαλίχ Μουσλέμ, ο οποίος την περασμένη Τρίτη το βράδυ μίλησε στην αίθουσα του ΙΔΙΣ στην Πλάκα, ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, και του προέδρου του, καθηγητή Σωτήρη Ρούσσου.
Ο Σαλίχ Μουσλέμ μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα στην εθνική του γλώσσα, τα κουρδικά. Επέρριψε την ευθύνη για τον εμφύλιο της Συρίας στο καθεστώς Άσαντ και στην εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων, τονίζοντας ότι το κόμμα του πρότεινε εξ αρχής την ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων των αντιμαχόμενων πλευρών για το μέλλον της Συρίας. Το όραμα του ίδιου και του PYD για τη Συρία είναι ένα κοσμικό κράτος με ομοσπονδιακή δημοκρατική δομή ως μόνος δρόμος για την διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας. Είπε ότι το καθεστώς Άσαντ δεν το θέλει ο λαός, ο οποίος εξεγέρθηκε τον Απρίλη του 2011, συμμετέχοντας σε αυτό που ονομάστηκε «αραβική άνοιξη», την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «άνοιξη των λαών». Δυστυχώς, το καθεστώς Άσαντ αντιμετώπισε βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, πυροδοτώντας την κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων, είπε ο Μουσλέμ, προσθέτοντας ότι έτσι βρήκε πρόσφορο έδαφος το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» να προωθήσει τα δικά του φιλοπόλεμα σχέδια. «Αρνούμαστε το δίλημμα, Άσαντ ή τζαμιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μίλησε και για το δημοκρατικό παράδειγμα της περιοχής της Ροτζάβα στη Συρία, η οποία ελέγχεται και διοικείται από το PYD και σύμμαχες δυνάμεις. «Ελευθερώσαμε την Ροτζάβα, το 2012, από το καθεστώς Άσαντ», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας την ισότητα όλων των πολιτών, χωρίς καμιά διάκριση, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο των γυναικών, μέχρι και τις πιο υπεύθυνες θέσεις της διοίκησης. Αναφέρθηκε και στον ηρωικό αγώνα των κατοίκων του Κομπάνι, που απέκρουσαν την φονική επιδρομή του Ισλαμικού Κράτους, αποσπώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό και εκτίμηση.
Σε ότι αφορά το εθνικό θέμα των Κούρδων για το οποίο ερωτήθηκε, απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι όλοι οι Κούρδοι να φτιάξουν το δικό τους κράτος, δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχουν πουθενά εθνικά καθαρά κράτη, παραπέμποντας και στο παράδειγμα της Ισπανίας, όπου σημαντικές και ιστορικές εθνότητες συμβιώνουν μέσα στην ίδια κρατική δομή.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του κουρδικής καταγωγής σύρου πολιτικού ηγέτη στην ανάγκη να υπάρξει ένας νέος τρόπος σκέψης για τους λαούς, με στόχο την ειρηνική τους συμβίωση και συνανάπτυξη σύμφωνα με τις πραγματικότητες του 21ου αιώνα.
Ερωτηθείς για την διαδικασία ειρήνης στην Τουρκία ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους Κούρδους, είπε ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να ξαναλειτουργήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν αυτό δεν γίνει, οι προβλέψεις για το μέλλον της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να είναι δυσοίωνες.
Τέλος, στο δύσκολο ερώτημα για το ποιο μήνυμα στέλνει στον ελληνικό λαό, που η κυβέρνησή του παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία το 1999, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η φιλία των λαών είναι διαχρονική.
Ήταν μια εκδήλωση πολύ διαφωτιστική και διδακτική για όσους και όσες την παρακολουθήσαμε. Μακάρι να ήταν εκεί και κάποιο ελληνικό κανάλι εθνικής εμβέλειας να την μαγνητοσκοπήσει. Πάντως, το κουρδικό δορυφορικό κανάλι που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ήταν εκεί.
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρική Επιτροπής και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Νταβούτογλου: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις κατά των Κούρδων…
Οι Κούρδοι της Συρίας δεν καταθέτουν τα όπλα, παρά τους…