μαρια μητσοπούλου
Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ήταν αυτό που κυριάρχησε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Κάτι το οποίοήταν αναμενόμενο λίγες ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής η οποία είχε ως ατζέντα το προσφυγικό και το brexit.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις από την ίδρυσή της, καθώς η κρίση στη Συρία βαθαίνει, απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης στην γειτονιά της λόγω της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι προσφυγικές ροές που σημειώνονται είναι οι μεγαλύτερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η οποία λόγω της νεοφειλευθέρης συνταγής που ακολουθήθηκε προκάλεσε προβλήματα συνοχής στα κράτη – μέλη.
Ο πρωθυπουργός προέβη στη διαπίστωση ότι η Ευρώπη εμφανίζεται διαιρεμένη και αδύναμη, αντιμετωπίζει έλλειμμα συνυπευθυνότητας και αλληλεγγύης με αποτέλεσμα την αλά καρτ αντιμετώπιση των ευθυνών και των προβλημάτων και την αλά καρτ συμμετοχή στις ευθύνες και τα βάρη. Καταλόγισε επίσης στη γραφειοκρατία της ΕΕ έλλειμμα ηγετικής παρέμβασης ενώ σημείωσε την απουσία θεσμικούπλαισίου για την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζει.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός:
–σε μια συνοπτική αποτίμηση υπογράμμισε ως θετικά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της Ελλάδας στο προσφυγικό (ότι είναι η χώρα που έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη) όπως επίσης και το ότι υπήρξε ρητή αναφορά στη διατήρηση στο ακέραιο της συνθήκης Σένγκεν και πως δεν θα γίνουν επιτρεπτές μονομερείς ενέργειες ελέγχου των ροών, με κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις να προκληθούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης
–διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες και οι τουρίστες, εν όψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου, δε θα έχουν καμία επίπτωση από την προσφυγική κρίση “όποιες διαστάσεις κι αν λάβει αυτή στο μέλλον”
υποστήριξε ότι ύστερα από τις διαβεβαίωσεις που έλαβε η κυβέρνηση στη Σύνοδο, έκλεισε η συζήτηση περί εξόδου από τη Σένγκεν, αν και παραδέχτηκε ότι παραμένει το πρόβλημα των μονομερών ενεργειών όσων αφορά τον έλεγχο των ροών, ωστόσο, είπε, η κυβέρνηση δίνει μάχη να μη συμβεί αυτό και καλό θα ήταν και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τον όρο “κλειστά σύνορα” που προκαλεί φόβο και τρόμο, άλλωστε σημείωσε ο πρωθυπουργός δε θα υπάρξουν τέτοια.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένης και της στήριξης που έλαβε από Μέρκελ και Ολάντ, αναφέρθηκε σε έντονο ύφος στις χώρες εκείνες και τις δυνάμεις εντός ΕΕ που κινούν το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων: Δε θα ανεχθούμε, είπε, ευθυνόφοβους γραφειοκράτες και ξενοφοβικές κυβερνήσεις να κουνούν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις.
Πάντως, ανανγώρισε τον κίνδυνο να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από διάφορες πλευρές και ιδίως από την Τουρκία και γι αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το διάστημα που μεσολαβεί ως την επόμενη Σύνοδο στις αρχές Μαρτίου θα απαιτήσει η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες με χώρες τςη δυτικής Ευρώπης για μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων που δεν έχουν τηρηθεί καθώς μέχρι στιγμής η μετεγκατάσταση έγινε για 250 πρόσφυγες.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εμμέσως πλην σαφώς την διακιαολόγησε λέγοντας ότι θα συμβάλει στο να λήξει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών για το ότι η Ελλάδα δήθεν δε μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και κατ΄επέκταση τα εξωτερικά σύνορα τη ΕΕ – κάποιοι θέλουν να ξεχνούν είπε ότι πρόκειται για θαλάσσια σύνορα που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχει, σημείωσε ο πρωθυπουργός, την ευθυνη παρακολουθησης των κινήσεων των διακινητών στις τουρκικές ακτές με την τεχνολογία που διαθέτει.Το ΝΑΤΟ θα έχει την ευθύνη του εντοπισμού και ακολούθως της ειδοποίησης της φρόντεξ και της τουρκικής ακτοφυλακής ώστε να αποτρέπονται οι ροές προς τα ελληνικά παράλια, διαφορετικά η υποχρέωση των ελληνικών με βάση το διεθνές δίκαιο είναι η διάσωση των προσφύγων που εντοπίζοντι στη θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός καλοσώρισε τη στάση τη αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι έτσι διαμορφώνεται μια εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο, εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό. Ωστόσο δεν απέφυγε αιχμές για διαφορετικές ξενοφοβικές αντιλήψεις στο εσωτερικό της ΝΔ που όπως είπε ενδεχομένως να είναι και πλειοψηφικές.
Παρόμοια Άρθρα:
Τσίπρας σε Κυριάκο: Ήσουν υπουργός του Σαμαρά που εξέθρεψε τους φοροφυγάδες
Ο Τόμσεν και το κουβάρι της αξιολόγησης