Άννα-Μαρία Μερλό
Μετάφραση: Γιάννης Χατζηδημητράκης
Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επίσημα σε μια δράση σχετική με πρόσφυγες. Μέχρι τώρα ήταν πάντα αρνητικό, υποστηρίζοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρακολούθησης συνόρων ή καταπολέμησης εγκληματικών οργανώσεων.
Η παρέμβαση αποτελεί ένα ακόμα σημάδι της αδυναμίας της Ε.Ε να αντιμετωπίσει την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που σπατάλησε μήνες αντιπαραθέσεων για τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης ενώ οι πρόσφυγες πνίγονταν, το ΝΑΤΟ μέσα σε λίγες ώρες οργάνωσε μια μεγάλη στρατιωτική αντίδραση.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΙΤΖΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ»
Το τελευταίο σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων, που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει με νεκρό γράμμα. Τα σύνορα εντός Ε.Ε κλείνουν το ένα μετά το άλλο (η Αυστρία έκλεισε τα σύνορά της την Πέμπτη), και το σύστημα Σένγκεν βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής, στα ελληνικο-μακεδονικά σύνορα, μελετήθηκε πριν λίγες ημέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε και απορρίφθηκε κατόπιν αντιρρήσεων της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου.
Ως προσωρινή λύση, η Ε.Ε συνεχίζει να φλερτάρει την Τουρκία, κλείνοντας τα μάτια στην θλιβερή κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και την αμφισημία στη στάση της Άγκυρας στη Συρία. Τον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες αναμένουν μια συμφωνία που θα ανοίξει εκ νέου τα σύνορα της Τουρκίας και, τον Σεπτέμβριο, να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή» χώρα προέλευσης (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ξανά το ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο).
«Η ευρωπαϊκή απαίτηση προς στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της είναι ένα σημάδι ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε πανικό», δήλωσε ο Σελίμ Γενέλ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία, όχι μόνο εξασφαλίζοντας έτσι στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης την κατάργηση της βίζας και οικονομική βοήθεια ύψους € 3 δισ (η Άγκυρα θέλει ακόμα περισσότερα). Για την Τουρκία, η επέμβαση του ΝΑΤΟ είναι ένα μέσο για να φέρει κοντά συμμαχικές δυνάμεις στο μέτωπο των συγκρούσεων της με την Ρωσία και τους Κούρδους της Συρίας, παράλληλα με τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει ήδη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, σύμμαχο από το 1952. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, το ΝΑΤΟ είχε τρία πλοία υπό γερμανική διοίκηση στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Για τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χ. Στόλτενμπεργκ, το «ιδανικό» είναι ο αριθμός να αυξηθεί μεταξύ πέντε και επτά.
Η κινητοποίηση δεν είναι, βέβαια, άσχετη με τα συμφέροντα του ίδιου του ΝΑΤΟ: τη στρατηγική τοποθέτησή του εναντίον της Ρωσίας, η οποία παρενέβη δυναμικά προς υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης πάρει μέτρα ασφαλείας κατά της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, που ξεκίνησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από έκκληση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής για αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια αποστολής περισσότερων στρατευμάτων, ενώ η Βρετανία θα στείλει πέντε πλοία στη θάλασσα της Βαλτικής με ικανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.
Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Τζον Κέρι και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ διευθέτησαν ζητήματα της εύθραυστης ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Η εκεχειρία έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας στο Χαλέπι, τις οποίες οι δυτικές χώρες είδαν ως –επιτυχημένη– προσπάθεια της Μόσχας να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες παράπαιαν πριν ακόμα ξεκινήσουν.
Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να επαναληφθούν, ίσως ακόμη και πριν από τις 25 Φεβρουαρίου, προθεσμία που προτείνεται από τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά η Ουάσιγκτον ήδη προετοιμάζεται για τα χειρότερα, με τον αμερικανό απεσταλμένο στον αντι-ISIS συνασπισμό, Brett McGurk να δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθεί τυχόν αποτυχία της διπλωματίας. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, το ανθρώπινο κόστος αυξάνεται. Το Συριακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ο συνολικός αριθμός νεκρών έχει πλέον φθάσει τις 470 χιλ. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι 320 χιλ. άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στο Χαλέπι και 51 χιλ. υπό διωγμό.
Η Anna Maria Merlo είναι δημοσιογράφος. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη διεθνή έκδοση του Ιl Manifesto (www.ilmanifesto.global), 12.2.2016.
Στην ίδια κατηγορία:
Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε κλινική – 14 νεκροί και 11 τραυματίες
Ρωσία – ΗΠΑ: Σχέδιο για εκεχειρία στη Συρία στις 27 Φεβρουαρίου
Γερμανία: Το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων ανοίγει στο Βερολίνο
ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό στα σύνορα οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες