Απόστολος Διαμαντής
Το μεταναστευτικό πρόβλημα δείχνει πλέον ανεξέλεγκτο. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στον έλεγχό του, δηλαδή τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορά μας και ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και δικές μας ευθύνες, κυρίως η ιδεοληψία περί ανοιχτών συνόρων και η σύγχιση μεταξύ ανθρωπιστικού καθήκοντος και προστασίας των κρατικών συμφερόντων.
Και ενώ η κυβέρνηση επί μήνες αντιμετώπιζε το πρόβλημα απλώς ως ΜΚΟ που διασώζει ναυαγούς, τα κράτη της ΕΕ, στο σύνολό τους σχεδόν προετοίμαζαν τα σχέδιά τους για την μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Έτσι φτάσαμε στην απόφαση της Συνόδου που είπε ορθά κοφτά τις προάλλες πως «στόχος είναι η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν». Την ίδια στιγμή ήρθε και ο Γερμανός επίτροπος για την ψηφιακή αγορά Γκίντερ Έτινγκερ να ζητήσει την αποστολή 5.000-8.000 συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη φύλαξη του Αιγαίου, τονίζοντας ότι «η φύλαξή των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο είναι υψίστης προτεραιότητας».
Στα Συμπεράσματα αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κώδικας Συνόρων της Σένγκεν, ώστε τα κράτη μέλη να «αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χώρων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου μολονότι μπορούσαν να το πράξουν…».
Κίνδυνος απομόνωσης
Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές για την Ελλάδα. Η ομαλή λειτουργία της Σένγκεν οδηγεί σε άρνηση εισόδου σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις. Τι εννοεί; Πως δεν περνάει κανένας μη πρόσφυγας, δηλαδή οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο ή την Αλγερία κλπ. Χθες προστέθηκαν και οι Αφγανοί, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα χιλιάδες μετανάστες.
Ο κ. Μουζάλας και η κυβέρνηση ισχυρίζονται πως δεν τηρείται η συμφωνία. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά και έτσι να είναι το ερώτημα είναι απλό; Και λοιπόν; Ποιος λέει πως οι βαλκανικές κυβερνήσεις, και οι κυβερνήσεις της κεντρικής Ευρώπης πρόκειται να τηρήσουν συμφωνίες εγκατάστασης μεταναστών; Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθούν πάνω από μερικές δεκάδες. Η Αυστρία πήρε γύρω στους 100 και πλέον αυτές οι χώρες θυμίζουν όλο και περισσότερο την Αυστραλία που λένε ότι πήρε μετ’ επαίνων 26 πρόσφυγες! Ο δε πρωθυπουργός της είπε πως θέλουμε μόνον καλούς ανθρώπους στη χώρα μας!
Επομένως, το να κατηγορούμε διάφορες χώρες ως μη ανθρωπιστικές δεν βγάζει νόημα. Δεν ανήκουμε σε ροταριανό όμιλο, δεν είμαστε μέλη του συλλόγου Πνεύμα και Ηθική. Είμαστε σε έναν κόσμο πολύ ανταγωνιστικό, σκληρό, σε μια εποχή συγκρούσεων και πολέμων. Αντί να κατηγορούμε τον Όρμπαν και τους λοιπούς, μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι, ώστε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές;
Αντ’ αυτού όμως συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε πως το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων είναι διαχειρίσιμο! Συγνώμη, αλλά με 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους μετανάστες μέσα στο 2015, είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα εάν κλείσουν τα σύνορα, από μια χώρα πτωχευμένη, από ένα κράτος που καταρρέει και δυσκολεύεται ήδη στην παροχή υγείας, εκπαίδευσης, αστυνόμευσης και ασφάλειας; Και ποιο θα ήταν μη διαχειρίσιμο πρόβλημα; Εάν μετακόμιζε όλη η Άπω Ανατολή στο Αιγαίο και στην Αθήνα;
Η κυβέρνηση πολύ σωστά έκανε και συμφώνησε στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πλην όμως το ζήτημα είναι όχι απλώς η έγκαιρη καταγραφή, αλλά η μείωση των μεταναστευτικών ροών. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να βγούμε από την χαρούμενη λογική της απλής καταγραφής και να περάσουμε τάχιστα, πριν μας βάλουν σε εθνική καραντίνα, στην αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος που είναι ο επερχόμενος βίαιος εποικισμός της χώρας και η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα απομόνωσης προσφύγων και μεταναστών από την Ασία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Έκτακτη συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό
Κείμενο Συνόδου Κορυφής: Διασφάλιση Σένγκεν και μεταφορά…