Tvxs Ανάλυση | 07:47 | 24 Φεβ. 2016
Με, απροκάλυπτη πλέον, ηγέτιδα την Αυστρία και με μια συντονισμένη στρατιά «προθύμων» στα Βαλκάνια, η Ευρώπη του πάλαι ποτέ ουμανισμού κλείνει τα σύνορά της και θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε «αποθήκη προσφύγων».
Το πραξικόπημα, όπως το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, του σφραγίσματος των συνόρων κλιμακώνεται σταθερά και τα επόμενα βήματα του σχεδίου – έξω και κόντρα σε κάθε συνθήκη και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – χαράσσονται σήμερα στη Βιέννη.
Η διάσκεψη της Βιέννης
Παρά το διάβημα της Αθήνας, η Αυστρία συγκαλεί την περίφημη διάσκεψη του «Βαλκανικού Διαδρόμου», χωρίς την Ελλάδα και με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.
Αντικείμενο της διάσκεψης, που ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «μη φιλική» και «βαθιά αντιευρωπαϊκή ενέργεια» είναι η περαιτέρω ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επικείμενο μπλόκο όχι μόνον στους Αφγανούς αλλά και στους ιρακινούς και, εν τέλει, και στους Σύρους πρόσφυγες.
Ήδη, Σερβία, Κροατία και Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους Αφγανούς πρόσφυγες που εγκλωβίζονται πια στην Ελλάδα, η Σλοβενία στέλνει στρατό στα σύνορά της με την Κροατία, η Σλοβακία δηλώνει έτοιμη να κλείσει εντελώς τα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ τα νέα ευρωπαϊκά τείχη προς βορρά πλέον έρχεται να ενισχύσει και η απόφαση του Βελγίου να αναστείλει τη Σένγκεν και να κλείσει τα σύνορά του με τη Γαλλία, εν όψει της εκκένωσης της «Ζούγκλας» του Καλαί.
Ο εφιάλτης του Καλαί
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία παραμένει απολύτως αποστασιοποιημένη από τις διπλωματικές προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού και διαφύλαξης των ανοιχτών συνόρων, είχε δώσει διορία μέχρι χθες τη νύχτα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλαί να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ανακοινώνοντας ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει σε αναγκαστική εκκένωσή του.
Ο γενικευμένος – και εμφανώς πλέον συντονισμένος – αυτός αποκλεισμός απειλεί να φέρει προ μη αναστρέψιμων τετελεσμένων τη νέα σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις 6 Μαρτίου, πόσο μάλλον μετά και τον τορπιλισμό από την Τουρκία του σχεδίου εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Η συγκράτηση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία είναι η τελευταία διέξοδος και εφεδρεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για να ανακόψει χωρίς φράχτες και τείχη το ακροδεξιό και ρατσιστικό κύμα που σαρώνει τη Γερμανία και την Ευρώπη, όμως ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου δείχνουν με κάθε τρόπο ότι το οποιοδήποτε deal με την Τουρκία είναι, τουλάχιστον, επισφαλές.
Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι, μετά το ντόμινο των μονομερών ενεργειών στον «Βαλκανικό Διάδρομο» είναι πιθανή νέα, ηχηρή παρέμβαση του Βερολίνου, η Άνγκελα Μέρκελ όμως δείχνει πια εξαιρετικά αποδυναμωμένη και, κυρίως, απομονωμένη σε μια προσφυγική κρίση που απειλεί να διαλύσει ντε φάκτο την Ευρώπη.
Οι κινήσεις Τσίπρα
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, και με τους πρόσφυγες να εγκλωβίζονται πλέον κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, η Αθήνα σχεδιάζει να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια κινήσεων και οι διέξοδοι είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο εξέφρασε την έντονη ελληνική δυσαρέσκεια για την κατάλυση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής και για τη διάσκεψη της Βιέννης, ενώ σήμερα συναντάται με τον με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές και οι προσπάθειες στρέφονται ταυτόχρονα και στην εσωτερική διαχείριση της κρίσης που προκαλεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία και δύο νέων προσφυγικών καταυλισμών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει και τη σύγκλιση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όχι τώρα αλλά κοντά στη σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου.
Το μήνυμα αυτό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά – έως τις 6 Μαρτίου ωστόσο οι εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να είναι ραγδαίες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Τι απάντησε ο Τσίπρας στη Γεννηματά για συμβούλιο πολιτικών…
Κομισιόν: Να απελαύνονται όσοι δεν αιτούνται ασύλου