Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας καλεί την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες | EPA/OLIVER HOSLET
05.03.2016, 18:36 | efsyn.gr
Να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή της κατάστασης σχετικά με τις προσφυγικές ροές καλεί την Αυστρία & τις Βαλκανικές χώρες, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη μονομερή απόφασή τους να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους. Καλεί την Ελλάδα να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες.
Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας καλεί επίσης την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο.
Η Αυστρία με την πολιτική «κλειστών συνόρων» που επέβαλε μονομερώς, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
«Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η Α. Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ «Bild am Sontag» καλώντας τη χώρα μας, να επιλύσει την εκκρεμότητα αυτή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ. μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε η Μέρκελ.
«Η απάντηση στο προσφυγικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή»
Στο μεταξύ, σε κοινή γραμμή κατέληξαν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για την προσφυγική κρίση μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή στο Παρίσι. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν υπογράμμισαν το ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ-FRONTEX στο Αιγαίο.
Η βοήθεια στην Ελλάδα, η συνεργασία με την Τουρκία και η επάνοδος της τάξης στη ζώνη Σέγκεν ήταν ο τριπλός στόχος των συζητήσεων.
Με την ευκαιρία της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, δήλωσαν ότι και για τους δύο «η απάντηση στο προσφυγικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: