Διπλή είναι η μάχη σήμερα για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες όπου διεξάγονται η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας και το Eurogroup, καθώς κρίνονται (αν δεν έχουν κριθεί ήδη) δύο κεντρικά ζητήματα: το προσφυγικό και η αξιολόγηση. Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης βασική επιδίωξη στη Σύνοδο είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις απέναντι στα αιτήματα που καταθέτει η Αθήνα αλλά και να βγει “λευκός καπνός” στο Eurogroup για την αξιολόγηση, που σημαίνει σε πρώτη φάση ότι επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί για διαπραγματεύσεις και βλέπουμε.
Όσον αφορά τη Σύνοδο για το προσφυγικό, η ελληνική πλευρά έχει ήδη προαναγγείλει τα αιτήματα που θα καταθέσει στο τραπέζι, δηλαδή την αναλογική και δίκαιη κατανομή των Σύρων προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της καθιέρωσης ανάλογου μηχανισμού για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, την επανεισδοχή οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία και τη στήριξη της Ελλάδας με ανθρωπιστική βοήθεια σε κονδύλια, εξοπλισμό, είδη, κλπ.
Το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί συναντήσεις με τους Νταβούτογλου και Μέρκελ, οι οποίες θα γίνουν σε διμερές επίπεδο (θα δει τον καθένα χωριστά) και όχι σε τριμερές όπως είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη φορά.
Ωστόσο ήδη το έντονο διπλωματικό παζάρι έχει τρέξει στο παρασκήνιο και κάποια πράγματα φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει: μεταξύ άλλων ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα δεχτεί την επανεισδοχή στην Τουρκία των “παράτυπων οικονομικών μεταναστών”. Χθες, λίγες ώρες πριν τις διμερείς συναντήσεις με τον Τσίπρα, Μέρκελ και Νταβούτογλου συναντήθηκαν στο πλαίσιο τριμερούς σύσκεψης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτό που ο Τσίπρας μπορεί να πάρει από τη Σύνοδο είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, χρηματική και υλική και η επανεισδοχή η οποία βέβαια επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας να την εφαρμόσει την ώρα που όχι μόνο παρουσιάζει έλλειμμα αξιοπιστίας στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αλλά προβαίνει και σε επίδειξη ισχύος, ειδικά στο Αιγαίο.
Κατά τα λοιπά, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός μια συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ καθώς:
–Στη Σύνοδο αναμένεται να ενισχυθούν τα μηνύματα αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη όπως αυτό που έστειλε ο Τουσκ από την Αθήνα στις κοινές δηλώσεις του με τον Τσίπρα και ως εκ τούτου
–αναμένεται να αποφασιστεί το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου – η γερμανική Der Standard χθες επικαλούμενη προσχέδιο της επικαλούμενη προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρει ότι αυτό περιλαμβάνει ρητή αναφορά πως η βαλκανική διαδρομή κλείνει.
Την ίδια ώρα η Μέρκελ, με συνέντευξή της στην κυριακάτικη Bild επαναλαμβάνει το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά όχι ως προς το θέμα των ανοιχτών συνόρων και της διατήρησης του βαλκανικού περάσματος των προσφύγων, αλλά ως προς τη βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα μας για την φιλοξενία των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί επικεντρώνει μεταξύ άλλων στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και το τι χρειάζεται να γίνει για να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της “με το βάρος της”.Κοινώς το βάρος μοιάζει δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που η ίδια θέλει να ενισχύσει είναι αυτό της μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στο άλλο μέτωπο, αυτό της αξιολόγησης, το Eurogroup πραγματοποιείται υπό την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της “σπαστής” αξιολόγησης, κάτι το οποίο θα έχει αντανάκλαση και στη δόση των 5,5 δις που συνοδεύει το κλείσιμο της διαδικασίας, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί τμηματικά. Είναι πιθανό να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας- ο Τσίπρας εξέφρασε αισιοδοξία ως προς αυτό εχθές, αλλά και συνολικά για την αξιολόγηση. Ωστόσο, οι διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους παραμένουν καθώς ως γνωστόν οι δεύτεροι επιθυμούν την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά αυτό τους έχει θέσει μέγα δίλημμα την υιοθέτηση της προσέγγισής του στο δημοσιονομικό σκέλος, που σημαίνει μέτρα ύψους 9 και πλέον δισ, ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προβαίνοντας σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πάντως και οι δύο πλευρές δείχνουν να ροκανίζουν το χρόνο, την ώρα που η ελληνική πλευρά πιέζεται να τηρηθεί στοιχειωδώς το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού της ώστε μέχρι το καλοκαίρι να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Παρόμοια Άρθρα:
Ο Τσίπρας, η Φώφη και το «άδειασμα» από Κυριάκο-Σταύρο
Τσίπρας – Τουσκ: Αλληλεγγύη τώρα, αλλιώς… κρίση συνοχής της ΕΕ
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Λίγη ουσία, συναίνεση και μάχη για τις εντυπώσεις και τους αστερίσκους