Σύνοδος Κορυφής
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας φέρονται να συμφώνησαν για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου ενάντια σε όσους επιδιώκουν να υπάρξει αναφορά για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Σημειώνεται πως σε προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, που διέρρευσε, περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει και σημειώνεται πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει του οδικού χάρτη της Κομισιόν για επιστροφή στην «κανονική Σένγκεν» έως τα τέλη του έτους.
Μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Καγκελάριο της Γερμανίας πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρξε σύμπνοια και οι δύο ηγέτες διαφώνησαν με τη σχετική αναφορά στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Αντίθετα συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να επικροτηθεί στην απόφαση της Συνόδου η τακτική των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων». Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές του Βερολίνου, αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως έχει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Επισημαίνουν ακόμη πως ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων αποκλείεται να κλείσει.
Επίσης το ZDF, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρει πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέλουν να αφαιρέσουν την επίμαχη φράση από το κείμενο συμπερασμάτων. «Δεν είναι δυνατόν «η γραμμή Ορμπαν να υπερισχύει της θέσης Μέρκελ», επισημαίνουν γερμανικά μέσα, ενώ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναφορά περί κλειστών συνόρων, υπογράμμισε πως πρόκειται για «εικασία». Νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ελληνικές πηγές εξέφραζαν τις ανησυχίες τους πως «στην παρούσα φάση το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο».
«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και για αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία, υπογράμμισε.
Έντονη είναι η αντίδραση και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), εταίρο της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα». Παράλληλα συστήνουν στην αντιπολίτευση να αποφεύγει τις επικριτικές δηλώσεις χωρίς οι εκπρόσωποί της να έχουν λάβει πρώτα επίσημη ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων. «Όσοι βιάζονται, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούν», σημειώναν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής επικεντρώνονται στην αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της γραμμής που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δηλαδή:
- Έλεγχος και περιορισμός των προσφύγων/μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά,
- έλεγχος των κυκλωμάτων των διακινητών,
- ταυτοποίηση στα τουρκικά hotspots και άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες, επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία,
- Απόρριψη των μονομερών ενεργειών από χώρες της ΕΕ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς είναι:
- λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με μεταφορά των προσφύγων αεροπορικώς, ώστε να μήν συντηρείται η “ελπίδα” της Ειδομένης, που διαμορφώνει εκεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
- να σταλεί σαφές μήνυμα σε όσους περιμένουν στα τουρκικά παράλια να μήν κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.
- άμεση επιστροφή στην Τουρκία, με διαδικασίες fast track όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
- άμεση οικονομική στήριξη της Ελλάδας για αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών που έχουν διαμορφωθεί.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
«Στην παράταση» η Σύνοδος Κορυφής – Οι νέες απαιτήσεις της…
Νταβούτογλου: Θα συνεργαστούμε, θέλουμε να γίνουμε μέλος…