Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της Πέμπτης | (AP Photo/Boris Grdanoski)
15.03.2016, 20:23 | efsyn
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα αγγίζει απαλά το μεταναστευτικό και δεν δίνει απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες.
Επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίνεται στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζητείται να συνεχιστεί η προσπάθεια για την αύξηση της λειτουργικότητας των Hotspots και η παροχή υποστήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης καθώς και για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.
Δεν προσδιορίζεται, όμως, εάν η επανεισδοχή αυτή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από την Ελλάδα θα αφορά και τους ήδη ευρισκόμενους στο ελληνικό έδαφος ή μόνο αυτούς που θα συλλαμβάνονται από εδώ και πέρα μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την Τουρκία, όπως υποστηρίζει η Αγκυρα.
Επίσης, ζητείται γενικά και αόριστα η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα. Πως, με ποια διαδικασία, από πού (μέσω Τουρκίας 😉 και πως θα λυθεί η άρνηση χωρών (Αυστρία, χώρες Βίζεγκραντ, χώρες της Βαλτικής…) να αποδεχθούν τη μετεγκατάσταση με κατανομή βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών, αφήνονται προς το παρόν στον αέρα…
Εκφράζεται ικανοποίηση για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και γίνεται απλώς αναφορά για την πρόταση περί τροποποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής :
1) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μας απάντησης έχουν εφαρμοστεί και αποδίδουν αποτελέσματα. Οι εργασίες σχετικά με άλλα στοιχεία προωθούνται επιμελώς, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2) Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της 7ης Μαρτίου, και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την πιθανή επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
- περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στο θέμα των hotspots. Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί για να κάνει όλα τα hotspots πλήρως λειτουργικά και να αυξήσουν τις ικανότητες υποδοχής. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τις ελληνικές δομές ασύλου
- χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία
- παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης και την πρόταση ενός σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού από την Επιτροπή είναι σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσες συνεισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια
- επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, [όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου], τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
3) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει και πάλι την ανάγκη εξαιρετικής προσοχής όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και είναι αποφασισμένο να λάβει όλα τα μέτρα που ενδέχεται να καταστούν αναγκαία για τον σεβασμό της απόφασης. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.
4) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο της πρότασης που αφορά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Θα πρέπει επίσης να γίνουν σκέψεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβανομένου του κανονισμού του Δουβλίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: