Προκρίνεται το «σχέδιο Τούσκ» με μικρές αλλαγές | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
18.03.2016, 01:50 | efsyn.gr
Οι ηγέτες των «28» δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν την πρώτη μέρα της συνόδου ωστόσο, φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα κείμενο θέσεων που θα παρουσιάσουν το πρωί της Παρασκευής στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου (στις 08.00 π.μ.) θα παραστούν οι Ντόναλτ Τούσκ, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ και Μάρκ Ρούτε.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τους «28» να είναι «μπλεγμένοι» στις τεχνικές λεπτομέρειες που στην ουσία είναι πολιτικές.
Προκρίνεται το «σχέδιο Τούσκ» με μικρές αλλαγές και ενώ ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία εάν υποχρεωθεί να το κάνει.
Οι στόχοι της Ελλάδας
Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
Επίσης, ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Επίσης τόνισε πως αναμένει «να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της ”Βαλκανικής Οδού” και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους».
Μέρκελ: Συμφωνία των «28» σε βασικά σημεία
«Έχουμε καταλήξει στα βασικότερα σημεία που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για να προκύψει κοινό ανακοινωθέν Ε.Ε.-Τουρκίας. Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Καταλήξαμε ότι κάθε αίτημα ασύλου θα εξετάζεται χωριστά. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ελπίζουμε να συνεργαστούν όλες οι αρχές ασύλου της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας μετά το τέλος του δείπνου.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και γενικότερα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο έδαφός της. Θα πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «έχουμε να συζητήσουμε το άνοιγμα κεφαλαίων την απελευθέρωση της βίζας και τα χρήματα. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και όλοι συμφωνήσαμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή δυνατή προσπάθεια. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου έλαβε την εντύπωση ότι συνολικά έχουμε την πρόθεση να συντονιστούμε για την επίτευξη κοινού αποτελέσματος».
Όπως συμπεραίνουν πολλοί δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις Μέρκελ σημαίνουν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία της Ε.Ε. των 28 χωρών-μελών για την προσφορά προς την Τουρκία, αλλά μία εντολή διαπραγμάτευσης στον Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ακόμα παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές των Ευρωπαίων ηγετών.
Θέμα ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έθεσε το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας χώρα λέγοντας πως δεν πρέπει να κάνουμε να τα αγνοήσουμε προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία με την Άγκυρα.
Μένει να συμφωνήσει η Τουρκία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος της συνόδου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή (18/03) θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία». Εν συνεχεία υποστήριξε πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για μονομερείς ενέργειες, η Αυστρία έχει δεχθεί μεγάλη πίεση, είναι σημαντικό να μείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος», αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας του.
«22 από τα 28 κράτη λένε ότι δεν θα δεχθούν άλλους πρόσφυγες»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής, χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα την Παρασκευή να υπάρξει θετική κατάληξη.
Παρατήρησε πως κατακρίνεται η Ευρώπη γιατί δεν κάνει πιο γρήγορα.
«Τώρα που έκλεισε η βαλκανική οδός, τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία; Την στιγμή που 22 κράτη μέλη λένε ότι δεν θα δεχθούν άλλους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή οι δρόμοι προς την Ευρώπη είναι κλειστοί με την Τουρκία δεν πρέπει να συζητήσουμε και στην Ειδομένη είναι 12.000 πρόσφυγες. Μήπως να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα;».
Ο Σουλτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ειδομένη και τον προβληματισμό του για τις χώρες που δε δέχονται πρόσφυγες.
Δυσκολίες στη συμφωνία βλέπει ο Νταβούτογλου
Συγκρατημένα αισιόδοξος παραμένει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε την Πέμπτη πως παρατηρεί κάποιες δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ… ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.
«Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.
Συμπλοκές σε Ειδομένη και Πειραιά
Και ενώ στις Βρυξέλλες ουσιαστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, μεγάλη ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης. Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα να έχουμε τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα επεισόδια πήραν μέρος εκατοντάδες άνθρωποι.
Οι λόγοι που ξεκίνησε ο καυγάς σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι η προσπάθεια ενός Αφγανού να βιάσει ένα κοριτσάκι από τη Συρία.
Τα πνεύματα μετά από λίγη ώρα, ηρέμησαν.
Συμπλοκές είχαν προηγηθεί στο λιμάνι του Πειραιά.
Δείτε το live των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, που προηγήθηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: