Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνία γίνεται σαφής αναφορά στο ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα, θα είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων, η Αθήνα απαίτησε τη ρητή αναφορά στο κείμενο ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με την UNHCR, ενώ παράλληλα απαίτησε πλήρη κάλυψη από τους εταίρους της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Στο «ψυγείο» μονομερείς ενέργειες
Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών «μπαίνουν στο ψυγείο, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει.
«Είναι μια διεθνής κρίση που επηρεάζει την Ε.Ε. και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η σημερινή συμφωνία χτυπάει το δίκτυο της παράνομης διακίνησης, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τις παράνομες προσφυγικές ροές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μία νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας και διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη.
Η απόφαση για απευθείας επανεγκατάσταση από την Τουρκία προς χώρες της Ε.Ε. σε έναν αριθμό αξιόλογο, είναι θετικό βήμα.
Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική αρωγή της Ευρώπης από πλευράς έμψυχου δυναμικού αλλά και υποδομών. Θα φτάσουν άμεσα στην Ελλάδα περίπου 2300 άνθρωποι για να βοηθήσουν, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (ΕΑSO), όσο και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα φθάσουν στην Ελλάδα 400 εμπειρογνώμονες ασύλου, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.
«Φρένο» σε παράλογες τουρκικές απαιτήσεις
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επίλυση του προσφυγικού έρχεται μόνο μέσα από το δρόμο της ευρωτουρκικής συνεργασίας.
Όπως είπε, η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, θα είναι και η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που είναι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα. «Το στόχο αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος», είπε.
Η Ελλάδα σε στενή συνεργασία με την Κύπρο συνεργάστηκε στενά για να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που έθεταν θέμα Κυπριακού.
Όλες αυτές τις 10 μέρες αθόρυβα μεν αλλά σε διαρκή επικοινωνία καταφέραμε να αποτρέψουμε το άνοιγμα κεφαλαίων να φύγουν από το τραπέζι.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «καταφέραμε να μην παρεμβληθεί και να μη δημιουργήσουμε τραύματα στην επίλυση του Κυπριακού».
Συγκεκριμένα, είπε ότι έφυγαν από το τραπέζι οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, καθώς και το κεφάλαιο 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που έχει παγώσει η Ελλάδα.
Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όποιος τολμά στην εξωτερική πολιτική με σχέδιο, έχει επιτυχίες.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε να δώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συμφωνία για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών
Στις Βρυξέλλες με δύσκολη αποστολή