Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην δημόσια εκδήλωση «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη» | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
19.03.2016, 22:36 | efsyn.gr
Στην προσφυγική κρίση αλλά και σε θέματα οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη» που συνδιοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform! Europe.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τις αδυναμίες της Ευρώπης κρούοντας το «κώδωνα του κινδύνου» καθώς η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.
Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ’ όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.
Τριπλή κρίση
Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας.
Ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».
Χαρακτήρισε την χθεσινή συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε: «Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε “αποθήκες ψυχών”, γι’ αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους», επισημαίνοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.
«Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Αμφισβήτησε τις πολιτικές της λιτότητας
Ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα εντός των συνόρων είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.
Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.
«Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην «στροφή στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος» στην Βρετανία και στην Ιρλανδία και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή συνεχίζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
One Comment
aris
Μια απλή τοποθέτηση για τα αναφερόμενα του κ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο άρθρο.
Αρχικά θα ξεφύγω από αριστεροδέξια ταμπελιάσματα, δημοκρατίες, δικτατορίες και τα συναφή γιατί δυστυχώς όχι γιατί είμαι «απολιτίκ» άτομο, αλλά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σε τούτη την Ευρωπαϊκή ένωση, σαν απλός πολίτης νομίζω πλέον ότι παίζουμε με τις λέξεις.
Θα πάρω λοιπόν αυτό που θεωρώ το κυρίως «ρεζουμέ» των λεγομένων του και νομίζω σωστό:
…«Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή…
Και θα κάνω μια απλή πάλι ερώτηση:
Τί ακριβώς σημαίνει αυτή η ένωση κρατών στην πράξη?
Μήπως αλληλεγγύη στην προστασία των συνόρων?
Μήπως αλληλεγγύη στην προστασία των οικονομιών των κρατών?
Μήπως προστασία των κατά τόπους παραγομένων προϊόντων?
Δεν βλέπω τίποτα από όλα αυτά, το μόνο που βλέπω είναι μια τρόπον τινά ανασύσταση της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Μαζεύουμε εμείς με διάφορους τρόπους το χρήμα στη Νέα Ρώμη (Γερμανία) να περνάμε καλά και πάρτε και εσείς καμιά χαντρούλα και κάνα καθρεφτάκι να μην φωνάζετε.
Σας παίρνουμε λοιπόν αεροδρόμια, λιμάνια, ορυκτό πλούτο κλπ γιατί εσείς είστε ανίκανοι και μέσα στη ρεμούλα και τα δίνουμε στους «ικανούς» δικούς μας όπως η Deutsche Bank με τα γνωστά «μαγειρέματα» των βιβλίων της και τα δε ξέρω πόσα δις άφαντα ευρουλάκια.
Δεν είμαι εναντίων των ενώσεων αλλά δεν μπορεί μέσα σε αυτές να μετράει ο νόμος του ισχυρού, ούτε η ηθική του με παραδείγματα όπως της VOLKSWAGEN με τα «πειραγμένα» λογισμικά των αυτοκινήτων. (Και το αστείο είναι ότι τους πειράξανε πέντε – έξι «ελληνοποιημένα» κατσικάκια)!!
Αν δεν αλλάξουν βασικές αρχές και δεν γίνει αναθεώρηση επί της αρχής που λένε, τότε καληνύχτες Ευρώπη.
Και πιστεύω ότι ίσως είναι ήδη αργά…
Χουά χα χα χα χα χα.