Έντονο άρωμα διάθεσης για συμπόρευση και ενεργή υποστήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμπαράταξης δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον «ρεβανσιστικό» νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ. και όσων -εμμέσως ή ευθέως- την υποστηρίζουν ανέδιδε η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη με θέμα «Μνημόνια-Αριστερά και Προοδευτική Διακυβέρνηση».
Ομιλητές πέραν του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε ένα πυκνό ακροατήριο 400 περίπου ατόμων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής.
Μεταξύ των παρευρισκομένων, παλαιοί σύντροφοι και συνοδοιπόροι επί χρόνια στον Συνασπισμό, οι οποίοι αργότερα ακολούθησαν διαφορετικά μετερίζια, επιλέγοντας τη ΔΗΜΑΡ και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες την πολιτική περίοδο που συμμετείχε στην τρικομματική με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», οι συνθήκες άλλαξαν, το ίδιο και οι στρατηγικοί προσανατολισμοί, με αποτέλεσμα πλέον αμφότεροι να τάσσονται υπέρ της ανάγκης συσπείρωσης των αριστερών σοσιαλιστικών προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στο δίπολο που διαμορφώνεται με την ΝΔ και τον νεοφιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη στην έτερη πλευρά. Αντιστοίχως, το «παρών» έδωσαν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διαφώνησαν με την πολιτική σύμπλευση του κόμματός τους με τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά και αποχώρησαν.
Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία το πολύ θερμό κλίμα και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στους ομιλητές του πάνελ, καθώς και το ζεστό χειροκρότημα του ακροατηρίου για όλες τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν. Όλοι τους συμφώνησαν επίσης ότι παρά τις αντιξοότητες είναι εφικτή η εντός Μνημονίων χάραξη πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.
Το διακύβευμα περιέγραψε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης: «Στην εποχή μας η κύρια διάζευξη είναι μεταξύ της δημοκρατικής συρρίκνωσης που προωθούν οι δυνάμεις της αγοράς και οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και της υπεράσπισης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της, που προωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο αλλαγής πολιτικών, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Με συμμαχίες και με ώθηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους για τη μετατόπιση και την απομάκρυνσή τους από την κυρίαρχη σήμερα νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη».
Στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε: «Μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «à la carte» επιλογές». Αναφερόμενος στους έτερους συνομιλητές του, τους αποκάλεσε «φίλους και συντρόφους».
Στη γραμμή του νέου διπολισμού ανάμεσα στον προοδευτικό πόλο και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά «που διείδε έγκαιρα ο Φώτης Κουβέλης», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για ένα δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί από όλους. Εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις για το μοντέλο αυτού του είδους της διακυβέρνησης και σημείωσε ότι σήμερα αναζητείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Άρα όπως συμπλήρωσε «έχει νόημα να αγωνιζόμαστε για την προοδευτική πολιτική».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους προοδευτικούς και αριστερούς «και έχει αξία μια προοδευτική κίνηση που αλλάζει τους συσχετισμούς για ένα καλύτερο αύριο». Η κ. Ξενογαιννακοπούλου άσκησε έντονη κριτική στην Κεντροαριστερά, επισημαίνοντας ότι επιλέγει κάτι “πρωτάκουστο”, να έχει μέτωπο με την Αριστερά, ενώ αισθάνεται άνετα με τη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό.
Στο ακροατήριο μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Αντ. Ρουπακιώτης (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Κ. Παπαϊωάννου (γ.γ. υπ. Δικαιοσύνης), Ανδρ. Νεφελούδης (γ.γ. υπ. Εργασίας), Κ. Ζαχαριάδης (διευθ. Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην βουλευτές Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) και Θαν. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ Μ. Κοππά, ο συγγραφέας Β. Βασιλικός, ο Τ. Παυλόπουλος, συνεργάτης του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλλής, τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Β. Ζορκάδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Β. Μαστρογιάννης και Χρ. Πετράκος, ο πανεπιστημιακός Θοδ. Γεωργίου, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός και οι δημοσιογράφοι Χρ. Μαχαίρας (πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ), Παν. Παναγιώτου και Βασ. Λυριτζής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης δημιουργήθηκε πρόσκαιρη ένταση όταν ένα άτομο πέταξε φυλλάδια (απομακρύνθηκε διακριτικά), στα οποία υπήρχαν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου πίσω από κάγκελα φυλακής και η φράση «έχω ένα όνειρο» γραμμένη και στα αγγλικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: