Μέσα στις πρώτες 72 ώρες έχουν αναρτηθεί συνολικά 14 σχόλια-παρατηρήσεις στη διαβούλευση για το σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Τα περισσότερα επικροτούν τη διάθεση να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης, σημειώνοντας όμως ότι θα κριθεί η κυβέρνηση από την εξέλιξη, αν δηλαδή δημιουργηθεί ή όχι μια νέου τύπου… διαπλοκή.
Αλλοι επισημαίνουν ότι πρέπει να συνταχθεί ο νέος χάρτης συχνοτήτων μέχρι τα 700MHz και να ερωτηθεί ο αδειοδοτημένος πάροχος δικτύου, δηλαδή η DIGEA, πόσα κανάλια χωρούν στο διαθέσιμο φάσμα με την υπάρχουσα τεχνολογία (DVB-T/MPEG-4) και τη μελλοντική (DVB-T2/HEVC). Ετσι, σημειώνεται, θα γνωρίζουμε πράγματι πόσα ακόμα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας -πέραν των τεσσάρων- μπορεί να αδειοδοτηθούν είτε από αυτήν είτε από άλλη κυβέρνηση μελλοντικά με ή χωρίς το ΕΣΡ.
Σε άλλο σχόλιο σημειώνεται ότι πρέπει να δοθούν άδειες και για θεματικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και συνολικά τα εκπεμπόμενα προγράμματα να είναι τουλάχιστον ισάριθμα με τον σημερινό αριθμό.
Ζητείται να μην κλείσουν οι κατοχυρωμένες συχνότητες και πολυπλέκτες στην Ελλάδα «ώστε να μη χαριστούν στους Ιταλούς, Τούρκους, Βούλγαρους γείτονες που “θερίζουν” ήδη όχι μόνο στις συχνότητες που έχουν κατοχυρώσει για εκπομπή στη χώρα τους, αλλά και στις δικές μας, προκαλώντας παρεμβολές στους ελληνικούς σταθμούς στις παραμεθόριες περιοχές».
Ο συγκεκριμένος μάλιστα σημειώνει ότι δεν ενδιαφέρει ποιοι θα πάρουν τις άδειες, παλιοί ή νέοι παίκτες, αλλά κυρίως «να μη χαθεί εθνική περιουσία, οι συχνότητες, για ένα γινάτι». Ετερος παρατηρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση γιατί προκηρύσσονται τέσσερις άδειες και όχι λιγότερες ή περισσότερες. Τονίζει επίσης ότι η συγκέντρωση εξουσίας σε πρόσωπα είναι επικίνδυνη.
Υπάρχει σχόλιο και για το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημοπρασία στο οποίο επισημαίνεται ότι αυτό «θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί από εταιρεία (ή κομμάτι του Δημοσίου) πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και επίσης να είναι συμβατό με ISO 27001 που πιστοποιεί τη χρησιμοποίηση των καλύτερων πρακτικών ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του αδιάβλητου της διαδικασίας σε προϊόντα λογισμικού».
Αλλος προτείνει να εξαιρεθούν τα δελτία ειδήσεων από μετρήσεις τηλεθέασης, να είναι υποχρεωτικές τουλάχιστον δύο, στο μηνιαίο πρόγραμμα κάθε καναλιού, εκπομπές με ερευνητικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο και να απολαμβάνουν ίσο μερίδιο κρατικής επιχορήγησης (50% του συνολικού προϋπολογισμού της εκπομπής). Προτείνει επίσης αλλαγές για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μεταξύ των οποίων να ασφαλίζονται οι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές (πόλεμος, σεισμός, επιδημίες) κ.ά.
Ας ανοίξουν όσα περισσότερα κανάλια γίνεται, σημειώνει κάποιος άλλος σε σχόλιό του, τονίζοντας ότι έτσι και χρήματα περισσότερα θα εξασφαλίσει το κράτος και θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που η ανεργία φτάνει το 45%. Αρκεί, προσθέτει, να διαθέτουν κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το κανάλι.
Σχόλιο όμως υπάρχει και για τους ραδιοσταθμούς και την αδειοδότηση στην περιφέρεια καθώς σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ορισμένων είναι απαράδεκτο.
Καταγράφεται επίσης και αίτημα παραμεθόριων μικρών πόλεων και χωριών που, όπως τονίζεται, θέλουν να βλέπουν ελληνικά κανάλια χωρίς να πληρώνουν συνδρομητική τηλεόραση. «Τώρα αν δεν έχεις συνδρομητική τηλεόραση δεν έχεις πληροφόρηση και ψυχαγωγία από την τηλεόραση αλλά ούτε και από το ραδιόφωνο.
Κατοικούμε μόνιμα σε ένα χωριό της Λέσβου, βλέπουμε άνετα πάνω από δέκα τουρκικά κανάλια και πιάνουμε άπειρα ραδιόφωνα από εκεί, αλλά ελληνικά επίσημα δεν πιάνουμε κανένα, παλαιότερα μάλιστα δήμαρχος της περιοχής είχε καταδικαστεί για πειρατεία επειδή αναμετέδιδε τρία ελληνικά κανάλια για τους κατοίκους της νοτιοδυτικής Λέσβου.
Τώρα η DIGEA καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του νησιού, κυρίως την πρωτεύουσα Μυτιλήνη και λίγο τη βόρεια Λέσβο, όλο το υπόλοιπο νησί βλέπει με ανεπίσημο-παράνομο τρόπο τα όποια τηλεοπτικά κανάλια μπορεί κάθε περιοχή […] Το ίδιο συμβαίνει και με την κινητή τηλεφωνία, εκεί μάλιστα παρεμβαίνει η TURKSHELL και υπερκαλύπτει τις ελληνικές εταιρείες κινητής και για να επικοινωνήσουμε εμείς με την υπόλοιπη Ελλάδα πληρώνουμε περιαγωγή στην τουρκική εταιρεία, δηλαδή μιλάμε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας…»
Αλλος σημειώνει ότι υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που σε κάποια σημεία είναι υπερβολικές, ενώ «δεν ζητάτε μόνιμο προσωπικό σε όλες τις έδρες τουλάχιστον των περιφερειών. Πανελλήνιας εμβέλειας χωρίς ανταποκριτές μόνιμους; Επίσης τα ΟΒ βαν και τα λινκ θα μπορεί να είναι εξωτερικά ενοικιαζόμενα με μίσθωμα ετήσιο και όχι απαραίτητα ιδιόκτητα ή με συμβάσεις μικρής διάρκειας.
Πλατό με control εξωτερικά πρέπει να είναι αποδεκτά. Ο αριθμός των καμερών ανά πλατό μπορεί να διαφέρει. Αρα το οκτώ πρέπει να καλύπτει το σύνολο των πλατό, καθώς ένα δελτίο ειδήσεων βγαίνει και με τέσσερις κάμερες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τηλεοπτικές ισορροπίες και στο βάθος… ΣΥΡΙΖΑ