Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο «Μνημόνιο»… Σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση για το δέον γενέσθαι.
Το παραπάνω υπογραμμίζεται στη τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε σήμερα (Μ. Τρίτη) το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι τα προβλεπόμενα μέτρα στη φορολογία και στο ασφαλιστικό που προκύπτουν στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, θα επηρεάσουν υφεσιακά την οικονομία. Μάλιστα αναφέρεται ότι «τα νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. και 3,6 δισ. είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν, ενώ θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές».
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η υπό διαμόρφωση συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να κρίνεται συνολικά, τονίζοντας ότι «με τη συμφωνία δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες που φαίνεται ότι προσφέρουν καλύτερο πλαίσιο για τη δράση τους, έξοδο εκπαιδευμένων νέων σε αναζήτηση εργασίας και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».
Το Γραφείο αιτιολογεί την εκτίμησή του πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η πρώτη αξιολόγηση θα αποτελεί μία «καλή εξέλιξη», ως εξής:
- Θα εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η χώρα για να επιτύχει όσο γίνεται τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε σταθεροποίηση ή/ και βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος την επόμενη περίοδο και, επομένως, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας στην πολιτική (αν δεν εξουδετερωθεί από άλλες ενυπάρχουσες τάσεις και δομές).
- Η αναμενόμενη πλέον ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» θα συμπληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.
- Αναμένουμε ότι θα δοθεί επιπλέον ώθηση στις οικονομικές δραστηριότητες, αν, όπως διαφαίνεται αρχίσουν να υλοποιούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η χώρα δεσμεύθηκε το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα, οι ιδιωτικοποιήσεις.
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα εντάξει και την Ελλάδα στο περιβόητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (=επαναγοράς κρατικών ομολόγων) που ήδη τρέχει για άλλες χώρες.
- Μετά από μια συμφωνία, θα επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
- Η συμφωνία θα επιτρέψει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης αποτρέποντας μια καταστροφική νέα κρίση ρευστότητας στο Δημόσιο και στην ιδιωτική οικονομία.
Πολιτική σταθερότητα για αναπτυξιακή ομαλότητα
Το Γραφείο εκτιμά ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι «η επιστροφή στην αναπτυξιακή ομαλότητα προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα». Όπως σημειώνει, «πολιτικές αναταράξεις με οποιαδήποτε μορφή δεν θα βοηθήσουν την οικονομία».
Προχωρώντας περαιτέρω, η έκθεση σημειώνει ότι «οι λογικά αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις μιας θετικής αξιολόγησης στην οικονομία μπορεί να αναιρεθούν με διάφορες ενέργειες που υποτάσσονται στη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, το Γραφείο υποστηρίζει ότι «η ολική πολιτική αμφισβήτηση των προηγούμενων Μνημονίων θα συμπαρασύρει και το τρίτο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: