Εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε παύση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιου Γιαννόπουλου και στην αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των ιδρυτών των Γιατρών του Κόσμου, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση του Αθανάσιου Γιαννόπουλου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί και κάλεσε το Υπουργείο να βρει άλλη διαδικασία για να τον αντικαταστήσεις.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Υγείας, δεν είναι κράτος εν κράτει, να πάψει να λειτουργεί σαν παρακράτος», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως «αυτά που ήξεραν τόσα χρόνια, τελειώσανε… είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πολιτική εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να χρησιμοποιήσει για το διαγωνισμό τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, ζητήσαμε να τοποθετηθούν με αξιοκρατικό τρόπο γιατί εμείς δε θέλουμε να υιοθετήσουμε τη “νομιμότητα” των προηγούμενων, θέλουμε μια νέα νομιμότητα με βάση την αξιοκρατία».
Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ διώκεται ποινικά για τα μαύρα ταμεία του Κέντρου σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες την περίοδο 2011-2013. Βάσει των στοιχείων από την έρευνα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ για καμπάνιες, για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης, χρήματα τα οποία δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας. Διώξεις για την υπόθεση των μαύρων ταμείων ασκήθηκαν σε βάρος του Διευθυντή και μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά την ελεγχόμενη περίοδο. Οι εμπλεκόμενοι διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η περίοδος πολιτικής ασυλίας στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της ημετεροκρατίας, των πελατειακών σχέσεων , της συναλλαγής με τα συμφέροντα και των κομματικών επιρροών, τελειώνει οριστικά. Όσοι εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις ενέργειές του, στην ουσία προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε αυτό το ανυπόληπτο καθεστώς με το οποίο έχει αρχίσει συστηματικά να ασχολείται η Δικαιοσύνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Υγείας ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
1. Το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προέβη ως όφειλε και παρά τις ρητές προς τούτο εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες σε ό,τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρο Παπαδημητρίου ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του ενώ α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για την παράνομη διάθεση χρηματικών ποσών για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ, β) εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 που αποκαλύφθηκε με έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και για το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε και εναντίον του ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και γ) παρεμποδίζει συστηματικά τη συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ.
2. Η ανοχή του ΔΣ στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ.
3. Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το άνοιγμα νέων κλινών. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν τις συνεχεία διαβεβαιώσεις του ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας, ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών, απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ
Νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ορίζεται ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτής και επί πολλά έτη πρόεδρος των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου». Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ από το 2007 διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Με αλυσίδες έκλεισαν το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα…
Διαψεύδει το ΚΕΕΛΠΝΟ δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην…