Νέα έρευνα καταγράφει τις διαδρομές τρισεκατομμυρίων από αναπτυσσόμενες χώρες σε φορολογικούς παραδείσους | dreamstime.com
08.05.2016, 20:28 | efsyn.gr
Περισσότερα από 10,5 τρισ. ευρώ μεταφέρονται από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες και κρύβονται στον μυστικό κόσμο των offshore εταιρειών. Τα νέα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο συνεχόμενων αποκαλύψεων για τα σκοτεινά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας με αποκορύφωμα τα Panama Papers.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέιμς Χένρι, γράφει ο Guardian, πραγματοποίησε μια 18μηνη έρευνα για λογαριασμό του βρετανικού Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) και καταγράφει μια μεγάλη αύξηση στα κεφάλαια που «κάνουν φτερά» από αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.
Η ανάλυση δείχνει πως περίπου 11,1 τρισ. ευρώ κεφαλαίων από τη Ρωσία μεταφέρθηκαν εκτός της χώρας. Τα νούμερα, που προέκυψαν μετά από ενδελεχή και διασταυρωμένα στοιχεία από παγκόσμιους θεσμούς, ανάμεσά τους το ΔΝΤ και τα Ηνωμένα Έθνη, έρχονται μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.
Κινέζοι πολίτες έχουν περίπου 1 τρισ. ευρώ κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους (συμπεριλαμβανομένων και ποσών από Χονγκ Κονγκ και Μακάου). Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, χώρες στις οποίες έχουν προκύψει μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, είναι επίσης ψηλά στη λίστα.
Ο Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων McKinsey είπε στον Guardian πως η έρευνά του υπογραμμίζει ότι η φοροαποφυγή δεν είναι το μόνο κίνητρο για τη χρήση φορολογικών παραδείσων. Εγκληματίες και κλεπτοκράτες χρησιμοποιούν αρκετά αυτές τις υπηρεσίες για να κρατήσουν κρυφό τον πλούτο τους και τα χρήματά τους ασφαλή. Αναφέρει ότι η λίστα είναι σαν σκηνή από την ταινία Star Wars: «Έχουμε από τη μια μεριά εκείνους που αποφεύγουν τους φόρους, τους εμπόρους όπλων από την άλλη και λίγο πιο πέρα τους κλεπτοκράτες. Υπάρχουν, ακόμη και εκείνοι που χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για ξέπλυμα χρήματος ή απάτες»
Οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, ανάμεσά τους η Νιγηρία και η Αγκόλα, είναι ανάμεσα στις βασικές χώρες που εμφανίζονται στη λίστα, το ίδιο και οι Βραζιλία και Αργεντινή. Ο Χένρι είπε ότι οι κάτοχοι αυτού του κρυμμένου κεφαλαίου είναι τόσο πολύ διατεθειμένοι να κρατήσουν κρυφό τον πλούτο τους που μπορούν να δεχθούν ασήμαντες οικονομικές επιστροφές από το να επενδύσουν με τρόπο που μπορεί να έχει ανταπόδοση Η φορολόγηση μόνο του 1% αυτού του offshore πλούτου μπορεί να φέρει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ το χρόνο, περίπου όσο είναι και το ποσό των 114 δισ. που αγγίζει η παγκόσμια βοήθεια (Global Aid).
Το Δίκτυο Φορολογικής δικαιοσύνης συμβουλεύει τον Κάμερον να πιέσει για μια συμφωνία σε μια σειρά από θέματα στην Σύνοδο κατά της Διαφθοράς, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία με τη συμμετοχή των παγκόσμιων ηγετών. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι αυστηροποίηση του πλαισίου για τις τράπεζες, για δικηγόρους και επαγγελματίες που διευκολύνουν την οικονομική μυστικότητα, αλλά και προσωπική δέσμευση των πολιτικών να φέρουν στη διαφάνεια την οικονομική τους κατάσταση.
Η εν λόγω έρευνα είναι μια αναθεώρηση της μελέτης του 2012 για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο Χένρι λέει ότι ο αριθμός των φορολογικών παραδείσων έχει αυξηθεί παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η δημόσια πίεση για δράσεις. Κατά μέσο όρο τα offshore κεφάλαια που ανήκουν σε αναδυόμενες οικονομίες αυξάνονται 8% ανά έτος από το 2014, 9% ανά έτος για την Κίνα και τη Ρωσία, ίσως από φόβο για οικονομική και πολιτική αστάθεια.
Ο Χένρι αναφέρει, ακόμη, πως όταν ηγετικές φιγούρες σε αυταρχικά κράτη όπως η Κίνα χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να προστατεύσουν τα χρήματά τους ουσιαστικά επωφελούνται από τα νομικά και οικονομικά συστήματα άλλων χωρών. «Όλοι αυτοί οι παράνομοι και κλεπτοκράτες, κατά έναν τρόπο, στηρίζονται στο γράμμα του νόμου όταν πρόκειται για τα δικά τους χρήματα».
Προσθέτει, τέλος, ότι δεν είναι μόνο εξωτικοί προορισμοί όπως τα νησιά Καϊμάν, όπου κρύβονται χρήματα, αλλά ακόμη και πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Ντέλαγουερ, όπου δίδεται η δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να δημιουργήσουν μια εταιρεία χωρίς να αποσαφηνίζουν την ιδιοκτησία τους, κάτι που όλες οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα είναι υποχρεωμένες να κάνουν από φέτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Πνίγουν» όσους κελαηδούν για σκάνδαλα